Securitization in transboundary water systems: comparison of the danube and nile rivers
Sınıraşan su sı̇stemlerı̇nde güvenlı̇kleştı̇rme: Danube ve Nı̇l nehı̇rlerı̇nı̇n karşılaştırılması
  1. Tez No: 872787
  2. Yazar: CHAİMA TOUJANİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE KAFDAĞLI KORU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlikleştirme Teorisi, Güvenlikleştirme Konuşma Eylemleri, Yukarı Akım, Aşağı Akım, Tuna Nehri Havzası, Nil Nehri Havzası, Su Güvenliği, Securitization Theory, Securitization Speech Acts, Upstream, Downstream, Danube River Basin, Nile River Basin, Water Security —
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çevresel güvenlik sorunlarının ortaya çıkışı, çok yönlü bir ulusal ve uluslararası güvenlik meselesi olarak yeni yeni kabul görmeye başlamıştır. Bu çalışma, çevresel tehditlerin güvenlik söylemlerine dahil edilmesine ilişkin güvenlik çalışmaları alanında süregelen tartışmaları incelemektedir. Özellikle, bölgesel Hidro-politik sistemlerde güvenlikleştirme söylemlerinin kullanımını araştırmaktadır. Karşılaştırmalı bir çalışma aracılığıyla güvenlikleştirmenin fırsat ve zorluklarını vurgulamaktadır. Analizimiz, Tuna Nehri Havzası ve Nil Nehri Havzası'ndaki yukarı ve aşağı kıyıdaş ülkelerin güvenlikleştirme söylemlerini derinlemesine incelemektedir. Özellikle Almanya, Etiyopya, Macaristan ve Mısır. Temel araştırma sorusu, farklı bağlamlarda nasıl farklı tezahür ettiğine odaklanarak, Sınıraşan Nehir Havzası Güvenlik sorunları bağlamında güvenlikleştirme söylemlerinin kullanımı etrafında şekillenmektedir. Hipotez, güvenlikleştirme teorisinin çevresel güvenlik sorunlarını analiz etmek için değerli bir araç olduğunu, ancak olumlu uygulamasının sektörler arası faktörler, jeopolitik öncelikler ve kalkınma seviyeleri nedeniyle değiştiğini ileri sürmektedir. Metodolojik olarak araştırma, konuyu çerçeveleyen ve araştırma sorularını yanıtlayan dergi makalelerini ve çalışmaları inceleyerek mevcut literatürün nitel eleştirel değerlendirmesini kullanmaktadır. Veri toplama, ilgili kaynakların toplanmasını ve çevresel güvenlik çalışmalarının evrimini, güvenlikleştirme süreçleri üzerindeki etkisini ve bölgesel su yönetim sistemleri üzerindeki etkilerini izlemek için burs içinde bağlantılar kurulmasını içerir. Analiz yöntemi, bağlamsal arka planı, nitel bulguları ve su güvenlikleştirme hareketlerindeki zorlukları ve fırsatları vurgulayarak literatürü incelemektedir. Sonuç olarak, bu çalışma çevresel bozulma, Hidro-politik kompleksler, güvenlikleştirme ve bağlamsal faktörler arasındaki çok yönlü ilişkiyi aydınlatarak Sınıraşan Nehir Sistemleri Güvenliği üzerine süregelen söyleme katkıda bulunmaktadır. Bu bağın sunduğu zorluklara ve fırsatlara ilişkin değerli bilgiler sunmakta, kaynak yönetimi ve küresel istikrar arayışında gelecekteki araştırma ve politika önerilerinin önünü açmakta ve çevresel güvenlikle başa çıkmak için alternatif yaklaşımlar aramanın önemi konusunda hem araştırmacılara hem de politika yapıcılara fayda sağlayacak pratik öneriler ve işaretler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The emergence of environmental security issues is only now gaining recognition as a multifaceted national and international security concern. This work delves into the ongoing debate within the field of security studies regarding the inclusion of environmental threats in security discourses. In particular, it explores the use of securitization speech acts in regional Hydro-political systems. It highlights the opportunities and challenges of securitization through a comparative study. This Analysis takes a deeper look into upstream and downstream countries' securitization narratives in the Danube River Basin and the Nile River Basin. Particularly, Germany, Ethiopia, Hungary, and Egypt. The core research question is centered around the use of securitization speech acts in the context of Transboundary River Basin Security issues, with a focus on how it manifests differently in different contexts. The hypothesis posits that securitization theory is a valuable tool for analyzing environmental security challenges but its positive implementation varies due to cross-sectoral factors, geopolitical priorities, and levels of development. Methodologically, the research employs qualitative critical evaluation of existing literature, examining journal articles and studies that frame the topic and answer the research questions. Data collection involves collecting relevant resources and establishing connections within the scholarship to trace the evolution of environmental security studies and its influence on securitization processes and its impacts on regional water management systems. The analysis method dissects the literature, emphasizing the contextual background, qualitative findings, and challenges and opportunities in water securitization moves. In conclusion, this study contributes to the ongoing discourse on Transboundary River Systems Security by illuminating the multifaceted relationship between environmental degradation, Hydro-political complexes, securitization, and contextual factors. It offers valuable insights into the challenges and opportunities presented by this nexus, paving the way for future research and policy recommendations in the pursuit of resource management and global stability as well as suggesting practical recommendations and pointers benefitting both researchers and policymakers on the importance of seeking alternative approaches to deal with environmental security.