Primer ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunda traneksamik asit kullanımının rolü; ileriye dönük karşılaştırılması
The role of tranexamic acid use in primary anterior cruciate ligament reconstruction; a prospective comparison
  1. Tez No: 872842
  2. Yazar: MURAT YÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Traneksamik asit, ÖÇB rekonstrüksiyon, hemartroz, kanama, Tranexamic acid, ACL reconstruction, hemarthrosis, bleeding
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu prospektif, randomize olmayan gözlemsel çalışmaya, traneksamik asidin (TKA) ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunda (ÖÇBR) kanama, hemartroz, postoperatif ağrı ve erken rehabilitasyon sonuçlarına etkileri değerlendirildi. Gereç ve Yöntemler: ÖÇBR uygulanan 103 hasta dahil edildi. Turnike şişirilmeden 15 dakika önce 52 hastaya intravenöz 15 mg/kg TKA uygulandı ve 51 hastaya ilaç verilmedi. TKA'nın kullanımı cerrah tarafından randomizasyon yapılmadan belirlendi. Gruplar arasında tahmini kan kaybı, drenaj çıkışı, uyluk çevresi artışı, postoperatif birinci gün ağrı, ek analjezik ihtiyacı, hastanede kalış süresi ve 8. haftadaki fonksiyonel sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: TKA grubu kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük drenaj çıkışı (p=0,001), uyluk çevresi artışı (p=0,001) ve TKK (p=0,001) gösterdi. Ancak postoperatif ağrı (p=0,807), ek analjezi ihtiyacı (p=0,386), hastanede kalış süresi (p=0,062) ve ikinci aydaki fonksiyonel sonuçlar (p=0,397) açısından anlamlı farklılık bulunmadı. Hiçbir hastaya kan transfüzyonu gerekmedi ve hiçbir hastaya hemartroz nedeniyle diz aspirasyonu yapılmadı. Sonuçlar: TKA, ÖÇBR'de kanama parametrelerini azaltırken postoperatif ağrıyı veya fonksiyonel iyileşmeyi anlamlı derecede etkilememektedir. Çalışma, ÖÇBR'de TKA'nın klinik faydasının sınırlı olduğu, genel postoperatif yönetimi değiştirmeden esas olarak kanamayı etkilediği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: The purpose of this study was to evaluate the effects of tranexamic acid (TXA) in anterior cruciate ligament reconstruction (ACLR) with a focus on bleeding, hemarthrosis, postoperative pain, and early rehabilitation outcomes. Methods: 103 patients undergoing ACLR were included in this prospective, non-randomized observational study. 52 patients received intravenous 15 mg/kg TXA 15 minutes prior to tourniquet inflation, and 51 patients received no medication. The use of TXA was determined by the surgeon without randomization. Estimated blood loss, drain output, increase in thigh circumference, pain on the postoperative first day, additional analgesic requirement, length of hospital stay, and functional outcome at the 8th week were compared between groups. Results: The TXA group showed significantly lower drain output (p=0.001), thigh circumference increment (p=0.001), and EBL (p=0.001) compared to the control group. However, no significant differences were found in postoperative pain (p=0.807), need for additional analgesia (p=0.386), length of hospital stay (p=0.062), or functional outcomes at two months (p=0.397). No patients required a blood transfusion, and none underwent knee aspiration for hemarthrosis. Conclusions: While TXA reduces bleeding parameters in ACLR, it does not significantly affect postoperative pain or functional recovery. The study concludes that the clinical benefit of TXA in ACLR is limited, mainly affecting bleeding without changing overall postoperative management.