Küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında nadir metastazların değerlendirilmesi
- Tez No: 872866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ORUÇ, DOÇ. DR. AKIN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Metastaz, Sağkalım, Lung Cancer, Metastasis, Survival
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Akciğer kanseri dünyada en sık görülen ve en sık mortalite ve morbidite nedeni olan kanserlerdendir. Gelişen tanı yöntemleri ve yeni tedavi yöntemleri ile sağ kalım süresi uzamış olmakla birlikte nadir metastaz adı verdiğimiz metastaz bölgeleri (kas içi, cilt, periton, renal vb. bölgeler) artık daha sık görülmeye başlamıştır. Biz de çalışmamızda nadir metastaz bölgelerinin sıklıklarını, BMI,ek hastalık,cinsiyet, sigara kullanımı,yaş,patolojik tiplendirme ve mortalite ile ilintisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda2017-2022 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi onkoloji polikliniğinde takip ve tedavi olan18 yaş üstü hastalar tarandı. Dosya bilgileri eksik olan hastalar çalışmaya alınmadı. 700KHDAK tanılı hastanın dosyaları, kayıtları ve bilgileri incelendi. Bu hastalardan 399 tanesi evre IVolarak tespit edilerek çalışmaya alındı. Hastalar metastaz bölgelerine göre nadir ve yaygın metastaz bölgelerine sahip hastalar olarak ikiye ayrıldı. İki grup demografik özellikleri (BMI,ek hastalık,cinsiyet, sigara kullanımı,yaş), histopatolojik tipleri ve mortalite özellikleri açısından değerlendirilirken SPSS 26.0 istatistik paket programı kullanıldı. Bulgular:Hastalar nadir metastaz ve yaygın metastaz grubu olarak ikiye ayrıldı. Nadir metastaz grubunda 72'si erkek olmak üzere 96 hasta, yaygın metastaz grubunda ise 231'i erkek olmak üzere 303 hasta bulunmaktaydı. Nadir metastaza sahip olanlar evre IV hastaların%24'ünü oluşturmaktadır. İki grupdemografik özellikler (BMI,ek hastalık,cinsiyet, sigara kullanımı,yaş) ve patolojik tiplendirme açısından benzer bulundu.Nadir metastazı olan hastalarda metastaz bölgeleri dağılımına bakıldığında 31 hastada kas içi, 22 hastada periton, 19 hastada cilt-cilt altı, 16 hastada renal, 16 hastada yumuşak doku metastazı saptandı. Diğer bölgeler ise daha az hastada tespit edildi. Her iki hasta grubunda bir yıllık sağ kalımarasında anlamlı fark saptanmadı. Ancak nadir metastazların 1 yıllık sağ kalımları kendi arasında incelendiğinde ise renal, batın ve periton metastazlarında ortalama sağ kalım medyan süreleri anlamlı derecede düşük bulunmuştur(p:0.035). Bu metastazlardan ölüme kadar geçen medyan süre periton metastazı olanlarda 5 ay (%95 GA:1.6-8.3 ay) renal metastazı olanlarda 8 ay(%95 GA:8.3-13.6 ay),batın ve batın-intestinal metastazda 4 ay (GA:1.2-6.4 ay), cilt-cilt altı metastazı olanlarda 9 ay(%95 GA:3.9-14.1 ay),yumuşak doku metastazı olanlarda 11 ay(%95 GA:8.3-13.6),kas içi metastazı olanlarda 14 ay(%95 GA:8.3-19.6 ay) bulunmuştur. Sonuç: KHDAK tanılı hastalarla yaptığımız bu çalışmada nadir metastazların sıklığının arttığını, batın, renal ve periton metastazıgelişmesi durumunda sağ kalımın azaldığını görmekteyiz.Çalışmamızın sonuçlarının KHDAK tanılı hastaların takipte, tedavide ve belki de nadir görülen organ metastazlarına yönelik yeniaraştırma ve yaklaşımlara gerek duyulduğuna işaret ettiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Lung cancer is one of the most common cancers in the world and the most common cause of mortality and morbidity. Although survival has been prolonged with improved diagnostic methods and new treatment modalities, rare metastasis sites (intramuscular, cutaneous, peritoneal, renal, etc.) have become more common. In our study, we aimed to examine the frequency of rare metastasis sites and their correlation with BMI, comorbidities, gender, smoking, age, pathologic typing and mortality. Materials and Methods: In our study, patients aged ≥18 years who were followed up and treated in the oncology outpatient clinic of Health Sciences University Süreyyapaşa Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital between 2017 and 2022 were screened. Patients with missing file information were excluded. Files, records and information of 700 patients with NSCLC were analyzed. Of these patients, 399 were identified as stage IV and included in the study. Patients were divided into two groups according to metastasis sites: patients with rare and patients with extensive metastasis sites. SPSS 26.0 statistical package program was used to evaluate the two groups in terms of demographic characteristics (BMI, comorbidity, gender, smoking, age), histopathological types and mortality characteristics. Results: Patients were divided into two groups as rare metastasis and extensive metastasis group. There were 96 patients, 72 of whom were male, in the rare metastasis group and 303 patients, 231 of whom were male, in the extensive metastasis group. Those with rare metastases accounted for 24% of stage IV patients. The two groups were similar in terms of demographic characteristics (BMI, comorbidity, gender, smoking, age) and pathologic typing. Regarding the distribution of metastasis sites in patients with rare metastases, 31 patients had intramuscular, 22 peritoneal, 19 subcutaneous, 16 renal and 16 soft tissue metastases. Other sites were detected in fewer patients. There was no significant difference between one-year survival in both patient groups. However, when the 1-year survival of rare metastases were analyzed among themselves, the median survival was significantly lower in abdomen, renal and peritoneal metastases (p:0.035). The median time to death from these metastases was 5 months (%95 CI:1.6-8.3 months) for peritoneal metastases, 8 months (%95 CI:8.3-13.6 months) for renal metastases, 4 months (%95 CI:1.2-6.4 months), 9 months (%95 CI:3.9-14.1 months) in skin-subcutaneous metastases, 11 months (%95 CI:8.3-13.6 months) in soft tissue metastases, and 14 months (%95CI:8.3-19.6 months) in intramuscular metastases. Conclusion: In this study of patients with NSCLC, we observed that the frequency of rare metastases increased and survival decreased in case of abdomen, renal and peritoneal metastases. We think that the results of our study indicate the need for new research and approaches in the follow-up and treatment of patients with NSCLC and perhaps for rare organ metastases.