Docetaxel (Taxotere) kemoterapisi alan hastalarda Docetaxel'in akciğer üzerine etkileri
  1. Tez No: 248275
  2. Yazar: UMUT KEFELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. P. FULDEN YUMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Neoplazi, docetaxel, akciğer, ilaç etkileri, toksisite
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
D o cetaxel taksoidler sınıfına ait yeni ajanlardan biridir. Docetaxel'inmikrotübül toplanmasını ve stabilizasyonunu düzenleyici etkisi hücrebölünmesini engeller. Bu docetaxel'in sitotoksik aktivitesini gösterdiği asılmekanizma olarak düşünülmektedir.Docetaxel'in çok değişik kanser tiplerinde etkili olduğu gösterilmiştir. Tekbaşına ve diğer ajanlarla kombine şekilde akciğer, meme, over, prostat, baş veboyun kanseri gibi çeşitli kanserlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.B ulantı-kusma, mukozit, diyare, miyalji önde gelmek üzere docetaxel'inbilinen birçok yan etkisi bulunmaktadır. Hematolojik toksisite en önemli dozsınırlayan yan etkisidir. Docetaxel ile parankimal akciğer toksisitesi çok nadir deolsa görülebilen bir yan etkidir. Bu yan etki öncelikle küçük hücreli dışı akciğerkanseri nedeniyle docetaxel uygulanan hastalarda görülmüştür.Ç a lış mamızda akciğer dışı organlarda kanseri olan ve docetaxelkemoterapisi alan 32 hastada docetaxel'in akciğer dokusu üzerine olabileceketkileri araştırılmıştır. Docetaxel kemoterapisi alacak olan hastalara bu tedaviöncesi solunum fonksiyon testleri (SFT), karbon monoksit difüzyon kapasitesi(DLCO) ölçümleri ve yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi (YÇBT)tetkikleri yapılmıştır. Docetaxel tedavisi bitimi sonrası 14. ? 21. günler arasındabu testler tekrar edilmiştir. YÇBT değerlendirmeleri için daha öncekiçalışmalarda kullanılmış bir skorlama sistemi uygulanmıştır. Tüm YÇBT'ler ikifarklı radyolog tarafından değerlendirilmiştir ve ortalamaları hastanın YÇBTskoru olarak kabul edilmiştir. Hastalardan bilgilendirilmiş onay formu alınmıştır.Çalışma Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul onayı almış ve BAPKOtarafından desteklenmiştir.Çalışmaya katılan hastaların hiçbirisinde kliniğe yansıyan akciğer toksisitebulgusuna rastlanmamıştır. Hastaların docetaxel sonrası yapılan FEV1 (L/sn)(p0,05). Ancak docetaxel kür sayısı (r =0,459, p0,05). Hastaların SFT, DLCO ölçümleri veYÇBT skorları ile sigara öyküsü, yaş ve evreleri arasında ilişkisaptanamamıştır.Sonuç olarak, hastaların solunum fonksiyon testlerinde anlamlı azalmalarsaptanmasına rağmen bunun direkt docetaxel ile ilişkisi gösterilememiştir.Hasta sayısının az oluşu (n=32) dikkate alındığında SFT'deki bu azalmalarındocetaxel dozu ile ilişkili olduğu muhtemeldir. Hasta grubu sayısı artırılarak builişkiler daha iyi değerlendirilebilir ve docetaxel'in solunum fonksiyon testlerinietkilediği gösterilebilir. Literatürde küçük hücreli dışı akciğer kanseri dışındadocetaxel ile yapılmış ve bu ilacın direkt akciğer toksisitesinin incelendiğibaşka bir çalışmaya rastlanmamıştır. Docetaxel'in akciğer üzerine etkilerinininbelirlenmesi için hasta sayısı artırılarak bu konuda daha geniş çalışmalaraihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Docetaxel is a relatively newer agent that belongs to the class oftaxanes. Docetaxel exerts its major cytotoxic activity through its ability topromote microtubule assembly and to stabilize microtubules whilesimultaneously preventing their depolymerization which result in cell divisionfailure.Docetaxel is shown to be effective in various type of cancers. It is usedwidely as monotherapy or in combination regimens for the treatment ofvarious type of cancers like breast, lung, ovarian, prostate and head andneck cancers.D ocetaxel has a wide spectrum of side effects most frequent of whichare nausea, vomiting, mucositis, diarrhea, myalgias. Myelosuppression is themajor dose limiting side effect. Although rarely observed, parenchymalpulmonary toxicity can also be seen with docetaxel. This side effect had beenreported mostly in non-small cell lung cancer patients receiving docetaxel.In our study, 32 patients receiving docetaxel with various types of cancerother than lung cancer were investigated to demonstrate the pulmonarytoxicities of docetaxel. Pulmonary function tests (PFTs), diffusion capacity forcarbon monoxide (DLCO) tests and high-resolution computed tomography(HRCT) scans were applied to all patients that were planned to be givendocetaxel and these tests were repeated between the 14 ? 21 days aftercompletion of treatment. We used a HRCT scoring system that was based onthe previous studies. All HRCT images were reviewed by two differentobservers and the mean value of the HRCT scores given by observers wasaccepted to be patients? HRCT score. All subjects gave written informedconsent. The study protocol was approved by the Marmara UniversitiyMedicine School Ethics? Committee and study was supported by the board ofBAPKO.W e have seen no pulmonary symptoms that may reflect pulmonarytoxicity in 32 patients. There were statistically significant differences betweenvpre- and post-treatment values of FEV1 (L/sec) (p0.05).