Kocaeli ili İzmit ilçesinde görev yapan aile hekimlerinin depresyon tedavi ve takip süreçlerini etkileyen faktörler
Factors affecting depression treatment and follow-up processes of Family physicians working in İzmi̇t district of Kocaeli province
- Tez No: 872870
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, antidepresan, birinci basamak, Depression, antidepressant, primary care
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bizler bu çalışmada, Kocaeli ili İzmit ilçesinde görev yapmakta olan aile hekimlerinin depresyon tanı ve tedavi süreçlerini etkileyen faktörleri araştırıp elde ettiğimiz sonuçlar yardımıyla, birinci basamakta ruh sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamız kesitsel tipte bir anket çalışmasıdır. 01.11.2023-01.02.2024 tarihleri arasında Kocaeli ili İzmit ilçesinde görev yapmakta olan aile hekimlerine uygulanmıştır. İlk bölümde aydınlatılmış onam formu, ikinci bölümde demografik ve hekimliğe dair genel bilgiler, üçüncü bölümde Ruhsal Hastalığa Yönelik İnançlar Ölçeği yer almaktadır. Ruhsal Hastalığa Yönelik İnançlar Ölçeği 21 soru içermektedir. Gruplar arasındaki farklılık Kruskal-Wallis testi ile belirlenmiştir. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler Ki-kare analizi ile belirlenmiştir. Bulgular: Araştırmamıza katılan hekimlerden %87,6'sı depresyon tanısı koymak için gereken bilgiye sahip olduğunu düşünmektedir. Hekimlerin %71,9'u psikiyatri stajında antidepresanlarla ilgili aldıkları eğitimin yeterli olmadığını belirtti. Psikiyatri rotasyonu alan hekimlerin %50'si rotasyondaki depresyon eğitimini yeterli bulmadığı belirtti. Psikiyatri rotasyonu alanların %34,6'sı rotasyondaki antidepresan eğitiminin yeterli olmadığını belirtti. Hekimlerin %78,7'si antidepresanlarla ilgili eğitim programlarına ihtiyaç duyduğunu belirtti. Katılımcıların %87,6'sı depresyon tanısı koydukları kişilerde özkıyım düşüncesini araştırdığını belirtti. Katılımcıların ruhsal hastalığa ait inançlar ölçeği ortalama puanları 38 (26-46,5) bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına baktığımızda hekimlerimiz, depresyon tanısı koymak için donanımlı olduklarına inanmaktadır. Birçok hekim aldığı stajlardan ve rotasyonlardan istediği verimi alamamıştır ve depresif bozukluk hakkında eğitimlere ihtiyaç duymaktadır. Sonuçlarımıza göre özkıyım düşüncesini sorgulama oranları bir hayli yüksektir. RHYİÖ puanları da benzer çalışmalara oranla daha düşük çıkmıştır. Bizim çalışmamıza benzer araştırmaların çoğalmasının ileride planlanabilecek eğitim programlarının içerik düzenlenmesine yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the factors affecting the depression diagnosis and treatment processes of family physicians working in Izmit district of Kocaeli province and to contribute to the development of mental health services in primary care with the help of the results we obtained. Method: Our study is a cross-sectional type survey study. It was applied to family physicians working in Izmit district of Kocaeli province between 01.11.2023-01.02.2024. The first part contains the informed consent form, the second part contains demographic and general information about medicine, and the third part contains the Beliefs Towards Mental Illness Scale. The Beliefs Towards Mental Illness Scale consists of 21 questions. Differences between groups were determined by Kruskal-Wallis test. Relationships between categorical variables were determined by Chi-square analysis. Results: 87.6% of the physicians who participated in our research think that they have the necessary knowledge to diagnose depression. 71.9% of physicians stated that the training they received regarding antidepressants during their psychiatry internship was not sufficient. 50% of physicians who received psychiatry rotations stated that they did not find the depression training in the rotation sufficient. 34.6% of those who received a psychiatry rotation stated that the antidepressant training in the rotation was not sufficient. 78.7% of physicians stated that they needed training programs on antidepressants. 87.6% of the participants stated that they investigated suicidal thoughts in people diagnosed with depression. The participants' average scores on the beliefs about mental illness scale were found to be 38 (26-46.5). Conclusion: When we look at the results of our study, our physicians believe that they are equipped to diagnose depression. Many physicians have not been able to get the desired results from their internships and rotations and need training on depressive disorder. According to our results, the rates of questioning suicidal thoughts are quite high. BTMIS scores were also lower than similar studies. We think that the increase in research similar to our study will help organize the content of training programs that can be planned in the future.