Representation of the individual in totalitarian regimes in dystopian literature: Nineteen Eighty-Four, The Handmaid's Tale, and Brave New World
Distopya edebiyatında totaliter rejimlerde bireyin temsili: Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, Damızlık Kızın Öyküsü ve Cesur Yeni Dünya
- Tez No: 872898
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT HASANUSTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Distopya, Distopik roman, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, Cesur Yeni Dünya, Damızlık Kızın Hikayesi, Dystopia, Dystopic Novel, Nineteen Eighty-Four, Brave New World, Handmaid's Tale
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, George Orwell'in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1949), Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya (1932) ve Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Hikâyesi (1985) adlı distopik eserlerinde betimlenen güçlünün birey üzerindeki hegemonik ve kurumsal baskısını incelemektedir. Tezin amacı toplumsal yaşam konusunda farkındalığı artırmak ve iktidarı ellerinde bulunduran baskıcı güç odaklarının toplumun savunmasız bireylerini tahakküm altına almak için kullandıkları aldatıcı fikir ve yöntemleri insanların gündemine getirmektir. Bu noktadan hareketle, bu çalışmada, sosyal sınıflar arasındaki eşitsizlik ve anlaşmazlıkları sona erdirmek amacıyla dile getirilen iç içe geçmiş fikir ve çözümlerin incelenmesinde bağlamsallaştırma (contextualization) tekniği kullanılacaktır. Bununla birlikte, söz konusu yazarların incelenen konu ile ilgili farklı edebi eserlerde ve medyada tartışılan diğer söylem ve düşünceleri Bakhtin'in Heteroglossia teoremi ile analiz edilecektir. Bu arada, fark edilmeyen yıkıcı fikirler barındıran 'Meritokrasi' fikrinin Demokratik yönetim ile olan uyumsuzluğu sorgulanacaktır. Yukarıda bahsedilen Distopik romanlardaki aşinalıktan arındırılmış gerçek ve kurgusal olayların analiz edilmesi, okuyucuları totaliter rejimlerin, Teokrasilerin ve sözde demokrasilerin mağdurlarına rehberlik etmeye, onları desteklemeye yöneltecek, birlikte hareket etmelerine vesile olacaktır. Mahmut BAYDUR, 2022
Özet (Çeviri)
This study examines the Hegemonic/institutional power of the strong on the individual depicted in the Dystopian works of George Orwell's Nineteen Eighty-Four (1949), Aldous Huxley's Brave New World (1932), and Margaret Atwood's The Handmaid's Tale (1985). It aims to bring the illusory ideas and methods of the oppressive ruling elite to the human agenda to raise social awareness and protect the vulnerable members of the community. From this point of view, this study will use the contextualization technique to scrutinize the intertwined ideas and solutions to end inequalities and disputes between the social classes. In addition, the authors' other related discourses and thoughts in different literary works and the media will be analyzed with Bakhtin's Heteroglossia theorem. Thus, the incompatibility of the idea of Meritocracy with the subtle destructive effects it contains will be investigated. Studying the de-familiarized facts and fiction in the Dystopian works mentioned above will motivate the reader to band together to guide and support the victims of totalitarian regimes, Theocracies, and the so-called Democracies. Mahmut BAYDUR, 2022