Çocuklarda preseptal ve orbital selülit/orbital apse tanılı hastaların geriye dönük değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients diagnosed with preseptal and orbital cellulitis/ orbital abscess in children
  1. Tez No: 872963
  2. Yazar: ELİF BERBER MARAŞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA BEDİR DEMİRDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Preseptal Selülit, Orbital Apse, Orbital Selülit, Çocuk, Periorbital Enfeksiyon, Preseptal cellulitis, orbital abscess, orbital cellulitis, pediatric, periorbital infections
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Giriş: Preseptal selülit ve orbital selülit, pediatrik popülasyonda farklı anatomik bölgeleri tutan hastalıklardır. Preseptal selülit nispeten iyi seyirli olup, nadiren ciddi komplikasyonlara yol açmakla birlikte; orbital selülit erken tedavi edilmezse subperiosteal ve orbital apseler, görme keskinliği kaybı, kavernöz sinüs trombozu, menenjit, intrakraniyal apse, septik emboli ve hâtta ölüme neden olabilmektedir. Amaç: Çalışmamızda çocuklarda görülen preseptal selülit, orbital selülit/apse tanılı hastaların geriye dönük incelenmesi, tanı ve tedavi yaklaşımlarının dökümente edilmesi ve karşılaştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil – Çocuk Enfeksiyon ve Göz Hastalıkları polikliniklerine 01.01.2013- 01.06.2023 tarihleri arasında başvurarak preseptal selülit, orbital selülit ve orbital apse tanısı alan 0-18 yaş arası 347 hasta dahil edilmiştir. Ayaktan veya yatarak tedavi alan hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Preseptal selülit ve orbital selülit/apse tanılı hastaların demografik bilgileri, klinik bulguları, laboratuvar ve kesitsel görüntüleme bulguları ve uygulanan tedavi yöntemleri değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Bulgular: Periorbital enfeksiyonu olan toplam 347 vakanın %91.9'una preseptal selülit, %2'sine orbital selülit ve %6.1'ine orbital apse tanısı koyulmuştur. Preseptal selülit ve orbital selülit/apse tanılı hastalar karşılaştırıldığında, gruplar arasında yaş, cinsiyet, okula gitme durumu, tanı aldıkları mevsim açısından anlamlı fark gözlenmemiştir. Hastaların %29.4'ünde görüntüleme yöntemleri tanıda kullanılmıştır. Preseptal selülit hastalarında görüntüleme yapılma oranı (%23.5), orbital selülit (%85.7) ve orbital apseye göre (%100) anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Orbital selülit ve orbital apse hastalarında etyolojide ÜSYE/ sinüzit görülme oranı (sırasıyla %57.1 ve %61.9) preseptal selülit hastalarına göre (%31.6) anlamlı yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda preseptal selülite göre orbital apse olma olasılığını artıran faktörler; ateş (28.7 kat), göz çevresinde palpasyonla hassasiyet/ağrı (6.2 kat), proptozis (71.8 kat), göz hareketlerinde ağrı (11.9 kat) ve göz hareketlerinde kısıtlılık (5.4 kat) olmuştur. Hastaların laboratuvar parametrelerinden, lökosit için eşik değeri 13,510 /mm³ olarak alındığında orbital apse tanısını öngörmede sensitivitesi %75 ve spesifitesi %70 olarak belirlenmiştir. Nötrofil için eşik değeri 8,850 /mm³ olarak bulunurken sensitivitesi %80 ve spesifitesi %75 olarak görülmüştür. CRP için ise eşik değeri 26.2 mg/L görülerek sensitivitesi %75 ve spesifitesi %75 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda literatüre benzer şekilde periorbital enfeksiyonlar arasında, preseptal selülitin, orbital selülit ve orbital apseden daha sık görüldüğü gözlenmiştir. Etyolojide üst solunum yolu enfeksiyonu ve sinüzit önemli rol oynamaktadır. Periorbital enfeksiyonu olan hastalarda ateş, göz çevresinde palpasyonla ağrı ve hassasiyet, proptozis, göz hareketlerinde ağrı ve kısıtlılık varlığının orbital apseyi öngörmede kıymetli semptom ve bulgular olduğu belirlenerek bu semptom ve bulguların klinik pratikte klinisyeni yönlendirmesi açısından yardımcı olabileceği düşünülmüştür. Laboratuvar bulgularından, lökosit sayısı için 13,510/mm3, nötrofil sayısı için 8,850/mm3 ve C-reaktif protein için 26.2 mg/L eşik değerlerinin orbital apseyi öngörmede yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip olduğu bulunmuş ve bu parametrelerin klinikte ayrıcı tanıda kullanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Preseptal cellulitis and orbital cellulitis are diseases that affect different anatomical regions in the pediatric population. Preseptal cellulitis has a relatively benign course and rarely causes serious complications; however if not treated early, orbital cellulitis is can cause subperiosteal and orbital abscesses, loss of visual acuity, cavernous sinus thrombosis, meningitis, intracranial abscess, septic embolism and even death. Aim: In this study, we aimed to examine the patients diagnosed with preseptal cellulitis and orbital cellulitis/abscess in children restrospectively, and to document and to compare diagnostic approaches and treatment modalities. Materials and Methods: This study included 347 patients between the ages of 0- 18 who were diagnosed with preseptal cellulitis, orbital cellulitis and orbital abscess, who applied to Gazi University Faculty of Medicine Hospital Pediatric Emergency - Pediatric Infection and Ophthalmology outpatient clinics between 01.01.2013 and 01.06.2023. Medical records of patients receiving outpatient or inpatient treatment were examined retrospectively. Demographic information, clinical findings, laboratory and crosssectional imaging findings, and treatment methods of patients diagnosed with preseptal cellulitis, orbital cellulitis/abscess were evaluated and compared. Results: Of the 347 cases with periorbital infection, 91.9% were diagnosed with preseptal cellulitis, 2% with orbital cellulitis, and 6.1% with orbital abscess. When patients diagnosed with preseptal cellulitis and orbital cellulitis/abscess were compared, no significant difference was observed between the groups in terms of age, gender, grade and season. Imaging methods like computerized tomography and/or magnetic resonance were used in diagnosis in 29.4% of the patients. The rate of imaging in preseptal cellulitis (23.5%) was found to be significantly lower than in orbital cellulitis (85.7%) and orbital abscess (100%). The underlying condition of upper respiratory tract infection/sinusitis was found to be higher in patients with orbital cellulitis and orbital abscess (57.1% and 61.9%, respectively) than in patients with preseptal cellulitis (31.6%). In our study, factors that increase the likelihood of orbital abscess compared to preseptal cellulitis were; fever (28.7 times), tenderness /pain on palpebrae (6.2 times), proptosis (71.8 times), pain in eye movements (11.9 times) and limitation of eye movements (5.4 times). When the threshold value for leukocyte count was taken as 13,510/mm³, the sensitivity and specificity in predicting the diagnosis of orbital abscess were determined as 75% and 70%. When the threshold value for neutrophil count was taken as 8,850/mm³, the sensitivity and specificity in predicting the diagnosis of orbital abscess were determined as 80% and 75%. When the threshold value for C-reactive protein was taken 26.2 mg/L, its sensitivity and specificity were determined as 75% and 75%, respectively. Conclusion: In our study, it was observed that preseptal cellulitis was more common than orbital cellulitis and orbital abscess among periorbital infections. Upper respiratory tract infection and sinusitis play an important role in etiology. In patients with periorbital infection; fever, pain and tenderness around the eyes, proptosis, pain and limitation in eye movements were determined to be important symptoms and findings in predicting orbital abscess. Among laboratory findings, threshold values of 13,510/mm3 for leukocyte count, 8,850/mm3 for neutrophil count, and 26.2 mg/L for C-reactive protein were found to have high sensitivity and specificity in predicting orbital abscess. According to our study, these clinical findings and laboratory parameters might be helpful in distinguishing preceptal and orbital infections in clinical practice and enlighten future studies.