Anal bölge hastalığı ve defekasyon düzensizliği olan yetişkin bireylerde anorektal açının ve pubokoksigeal hattın manyetik rezonans görüntüleri kullanılarak incelenmesi
Examination of anorectal angle and pubococcygeal line in adults with anal area diseases and defecation irregularities by using magnetic resonance images
  1. Tez No: 872966
  2. Yazar: SEDANUR ELMALI KIRAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL IRMAK SAPMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Anatomy, Physiotherapy and Rehabilitation, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Konstipasyon, Fekal İnkontinans, Anüs Hastalıkları, Anorektal Açı, Pubokoksigeal Hat, Constipation, Fecal Incontinence, Anus Diseases, Anorectal Angle, Pubococcygeal Line
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışmamızda anal bölge hastalıkları ve defekasyon düzensizliği olan bireylerde pelvik taban kaslarının önemini araştırmayı amaçladık. Musculus puborectalis, anüsü halka gibi sarıp, defekasyonun valsalva fazında kasılarak anorektal açıyı (ARA) daraltır ve defekasyonun son fazında gevşeyerek gaita çıkışına izin verir. Bu süreçte pelvik taban 2 cm'den az olacak şekilde hareketlenmelidir. Defekasyon fazları arasındaki ARA değişikliği 20 dereceden fazla olmamalıdır. Manyetik rezonans (MR) görüntülerinde pubokoksigeal çizgi (PCL) pelvik tabanın seviyesini temsil eder. Fekal inkontinans, kronik konstipasyon, anal fissür, hemoroid, anal apse, anal ve perianal fistül şikayeti ile alt batın MR (Sagittal, T2 sekans) defekografi çekilen 18 yaş üstü 392 hastanın görüntüleri üzerinde ARA, PCL ve ARA ile PCL arasındaki mesafe retrospektif olarak ölçüldü. ARA, anal kanalın orta çizgisi ile rektumun arka duvarına teğet olan çizgi arasındaki açının ölçülmesiyle hesaplandı. PCL, symphysis pubis'in alt sınırından son koksigeal ekleme bir çizgi çizilerek hesaplandı. Daha sonra PCL ile anorektal bileşke arasındaki mesafe ölçüldü. Ölçümler istirahatte, valsalvada ve defekasyonun son aşamasında tekrarlandı. Hastalar Dünya Sağlık Örgütü'nün yaş sınıflandırmasına ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun belirlediği ortalama doğum ve menopoz yaşlarına göre gruplandırıldı. Hastaların tamamında valsalvada ARA yeterince daralmamıştı ve kadınlarda defekasyonun tüm evrelerinde açı daha genişti. ARA, 65 yaş ve üzeri hastalarda istirahatte, 45-64 yaş arası hastalarda ise defekasyonun son evresinde diğer yaş gruplarına göre daha genişti. Defekasyonun tüm aşamalarında PCL kadınlarda ve 45-64 yaş grubunda diğer yaş gruplarına göre daha uzundu. Valsalva ve son fazdaki pelvik taban düşüşü kadınlarda ve 45-64 yaş grubunda daha fazlaydı. Sonuçlarımız postmenopozal dönemde pelvik taban yetersizliğinin daha ileri düzeyde olduğunu göstermiştir. Anal bölge hastalıklarında pelvik taban kasları değerlendirilmeli ve pelvik taban rehabilitasyonu tedavi programına dahil edilmelidir.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to investigate the importance of pelvic floor muscles in individuals with anal area diseases and defecation irregularities. Musculus puborectalis surrounds the anus like a ring, narrows the anorectal angle (ARA) by contracting in the Valsalva phase of defecation, and relaxes in the final phase of defecation, allowing stool to pass out. In this process, the pelvic floor should be mobilized to less than 2 cm and the anorectal angle change between defecation phases should not be more than 20 degrees. On magnetic resonance images (MRI), the pubococcygeal line (PCL) represents the level of the pelvic floor. ARA, PCL and the distance between ARA and PCL were measured retrospectively on 392 images patients over 18 years of age who underwent lower abdomen MR (Sagittal, T2 sequence) defecography with complaints of fecal incontinence, chronic constipation, anal fissure, haemorrhoids, anal abscess, anal and perianal fistula. ARA was calculated by measuring the angle between the midline of the anal canal and the line tangent to the posterior wall of the rectum. PCL was calculated by drawing a line from the lower border of the symphysis pubis to the last coccygeal joint. Then, the distance between the PCL and the anorectal junction was measured. The measurements were repeated at rest, valsalva and final phase of defecation. Patients were grouped according to World Health Organization's age classification and the average age of childbirth and menopause determined by Turkish Statistical Institute. In the all patients, the ARA was not sufficiently constricted in valsalva, and the angle was wider in women in all phases of defecation. The ARA was wider at rest in patients aged 65 and over, and in the last phase of defecation in patients aged 45-64 compared to other age groups. In all phases of defecation, PCL was longer in women and in the 45-64 age group than in other age groups; pelvic floor descent in the valsalva and final phase was greater in women and in the 45-64 age group. Our results showed that pelvic floor insufficiency is more advanced in the postmenopausal period. Pelvic floor should be evaluated in anal area diseases and pelvic floor rehabilitation should be included in the treatment program.