Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Bağımlılık Polikliniği'ne son iki yılda başvuran hastaların sosyodemografik ve klinik özelliklerinin retrospektif incelenmesi
Retrospective Analysis of Sociodemographic and Clinical Characteristics of Patients Who Applied to the Addiction Clinic of Kocaeli University Hospital in the Last Two Years
- Tez No: 873017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR GENİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Alkol Kullanım Bozukluğu, Madde Kullanım Bozukluğu, Kumar Oynama Bozukluğu, Tütün Bağımlılığı, Retrospektif Çalışma, Sosyodemografik Özellikler, Klinik Özellikler, Tedavi Süreci, Tedaviye Devamlılık, Addiction, Alcohol Use Disorder, Substance Use Disorder, Gambling Disorder, Tobacco Addiction, Retrospective Study, Sociodemographic Characteristics, Clinical Characteristics, Treatment Process, Treatment Continuity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Bağımlılık Polikliniği'ne Son İki Yılda Başvuran Hastaların Sosyodemografik ve Klinik Özelliklerinin Retrospektif İncelenmesi Amaç: Bu çalışma, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Bağımlılık Polikliniği'ne 19 Mart 2021-19 Mart 2023 tarihleri arasında başvuran hastaların sosyodemografik ve klinik özelliklerini incelemeyi ve bu özelliklerin tedavi süreci ve tedaviye devamlılık ile ilişkisini araştırmayı amaçlamıştır. Yöntem: Retrospektif bir çalışma olan bu araştırmaya, çalışma tarihleri arasında polikliniğe başvuran ve DSM-5 tanı ölçütlerine göre alkol, madde, tütün kullanım bozukluğu ve kumar oynama bozukluğu tanısı alan 498 yetişkin hasta dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik ve klinik verileri hasta dosyalarından elde edilmiştir. Veriler SPSS 23.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların %89,8'i erkek, %51,8'i evli ve %37,3'ü lise mezunudur. En yaygın bağımlılık türü %38,6 ile madde bağımlılığıdır ve madde bağımlılarının %61,5'i metamfetamin kullanmaktadır. Kumar oynama bozukluğu olanların %81,6'sı sanal bahis oynamaktadır. Hastaların %86,5'i tütün kullanmaktadır. %18,3'ünde eşlik eden bir psikiyatrik hastalık ve %11,6'sında bedensel hastalıklar bulunmaktadır. Hastaların %88,8'i muayene öncesinde randevu almış ve gelmiş, %11,2'si ise randevu alıp gelmemiştir. İlk iki, ikinci ve üçüncü, üçüncü ve dördüncü muayene arasındaki gün sayılarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. İlk bir hafta ve ilk bir ay içinde kontrole gelme durumu açısından anlamlı farklılık saptanmıştır. Alkol kullanım bozukluğu olan hastaların %26,1'i, madde kullanım bozukluğu olan hastaların %16,1'i, tütün kullanım bozukluğu olan hastaların %3,3'ü ve kumar oynama bozukluğu olan hastaların %12,5'i ilk bir hafta içinde kontrole gelmiştir. Sonuç: Araştırma, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Bağımlılık Polikliniği'ne başvuran hastaların sosyodemografik ve klinik özelliklerinin, tedavi süreci ve devamlılık üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Bulgular, bağımlılık tedavi stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında önemli katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of Sociodemographic and Clinical Characteristics of Patients Who Applied to the Addiction Clinic of Kocaeli University Hospital in the Last Two Years Objective: This study aims to examine the sociodemographic and clinical characteristics of patients who applied to the Addiction Clinic of Kocaeli University Hospital between March 19, 2021, and March 19, 2023, and to investigate the relationship of these characteristics with the treatment process and treatment continuity. Methods: This retrospective study included 498 adult patients who applied to the clinic during the study period and were diagnosed with alcohol, substance, tobacco use disorder, and gambling disorder according to DSM-5 diagnostic criteria. The sociodemographic and clinical data of the patients were obtained from patient files. Data were analyzed using SPSS 23.0 software. Results: Of the patients, 89.8% were male, 51.8% were married, and 37.3% were high school graduates. The most common type of addiction was substance addiction at 38.6%, with 61.5% of substance addicts using methamphetamine. Among those with gambling disorder, 81.6% engaged in online betting. Tobacco use was reported by 86.5% of the patients. A psychiatric comorbidity was present in 18.3% of the patients, and 11.6% had physical illnesses. Before the examination, 88.8% of the patients had made an appointment and attended, while 11.2% had made an appointment but did not attend. There was no significant difference in the number of days between the first two, second and third, and third and fourth examinations. Significant differences were found in the likelihood of attending a follow-up within the first week and the first month. Among patients with alcohol use disorder, 26.1% attended a follow-up within the first week, compared to 16.1% of those with substance use disorder, 3.3% of those with tobacco use disorder, and 12.5% of those with gambling disorder. Conclusion: The study demonstrates that the sociodemographic and clinical characteristics of patients who applied to the Addiction Clinic of Kocaeli University Hospital have significant effects on the treatment process and continuity. The findings may contribute to the development and implementation of more effective addiction treatment strategies.