Acil hemşirelerinin yetişkin kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamalarını kolaylaştıran ve zorlaştıran durumlara yönelik deneyimleri: nitel bir çalışma
The experiences of emergency nurses regarding the factors that facilitate and hindering adult cardiopulmonary resuscitation practices: A qualitive study
  1. Tez No: 873037
  2. Yazar: HANDE TÜZÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil, Arrest, Kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR), Hemşire, Deneyim, Zorluk, Kolaylık, Nitel araştırma, Emergency, Arrest, Cardiopulmonary Resuscitation (CPR), Nurses, Experiences, Hindering, Facilitators, Qualitative research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu nitel araştırma, acil hemşirelerinin kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamalarını kolaylaştıran ve zorlaştıran durumlara yönelik deneyimlerinin odak grup ve bireysel görüşmelerle derinlemesine açıklanması amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Çalışma nitel desen, fenomenolojik tasarımlıdır. Antalya il merkezindeki hastanelerin yetişkin acil servislerinde görev yapan 35 hemşire ile yürütülmüştür. Veriler, Temmuz 2023- Eylül 2023 tarihleri arasında, altı odak grup ve veri zenginliği için yapılan dört bireysel görüşme oturumları ile toplanmıştır. Graneheim ve Lundman tarafından tanımlanan adımlara uygun olarak nitel yöntemlerle elde edilmiştir. Araştırma verileri analitik genelleme yapılarak yorumlanmıştır. Bulgular: Acil hemşirelerinin kardiyopulmoner resüsitasyon sürecini kolaylaştıran durumlara ilişkin nitel görüşmelerin içerik analizi sonucunda ekip çalışması dinamikleri, ekip üyelerinin yetkinliği, hasta ile çalışan güvenliğini sağlama ve sürdürme olmak üzere üç ana tema ve 12 alt temaya ulaşılmıştır. Kardiyopulmoner resüsitasyon sürecini zorlaştıran durumlara ilişkin olarak ise hastaya ilişkin özellikler, güvenlik tehdidi, duygu durum kontrolünün sağlanamaması olmak üzere üç ana tema ve 11 alt tema elde edilmiştir. Bu temalar ve alt temalar, acil hemşirelerinin kardiyopulmoner resüsitasyon sürecinde karşılaştıkları kolaylaştırıcı ve zorlaştırıcı faktörleri anlamak için değerli bir iç görü sunmaktadır. Sonuç: Bu araştırmada, acil hemşirelerinin kardiyopulmoner resüsitasyon sürecini kolaylaştıran ve zorlaştıran durumlara ilişkin deneyimleri incelenmiştir. Bu sonuçlar, acil hemşirelerinin kardiyopulmoner resüsitasyon sürecinde kolaylaştıran durumların sürdürülmesi, desteklenmesi, zorlukları azaltmaya yönelik politika ve uygulamaların geliştirilmesi için önemli bilgileri sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This qualitive study explored the experiences of emergency nurses regarding the factors that facilitate and hindering cardiopulmonary resuscitation practices, incorporating both focus group discussions and individual interviews. Method: A phenomenological research design was employed, Data were collected from 35 nurses working in the adult emergency departments in Antalya between July and September 2023. Six focus groups and four individual interviews were conducted using a semi-structured interview guide to ensure both breadth and depth of data collection. Following the framework established by Graneheim and Lundman, the data were analyzed using content analysis, and the findings were interpreted through analytical generalization. Results: The analysis of the interview data yielded three main themes and 12 sub-themes related to factors facilitating cardiopulmonary resuscitation practices: teamwork dynamics, competence of team members and ensuring/maintaining patient and employee safety. Three main themes and 11 sub-themes emerged regarding factors complicating cardiopulmonary resuscitation practices: patient-related characteristics, safety threats, and inability to manage mood. These themes and sub-themes offer a comprehensive understanding of the multifaceted nature of emergency nurses' experiences during cardiopulmonary resuscitation. Conclusion: In this study researched an in-depth understanding of the facilitators and barriers experienced by emergency nurses during cardiopulmonary resuscitation. The findings have the potential to inform the development of policies and practices aimed at mitigating these challenges, thus enhancing the quality of cardiopulmonary resuscitation delivery in emergency settings.