Meme cerrahisinde ultrason klavuzluğunda yapılan serratus anterior plan bloğunun postoperatif analjezi etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative analgesia efficacy of ultrasound-guided serratus anterior plane block in breast surgery
  1. Tez No: 873038
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ÇİÇEKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CESUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, serratus anterior plan bloğu, hasta kontrollü ağrı pompası, fentanil, postoperatif ağrı, Breast cancer, serratus anterior plane block, patient-controlled pain pump, fentanyl, postoperative pain
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET ÇİÇEKLİ A. Meme Cerrahisinde Ultrason Klavuzluğunda Yapılan Serratus Anterior Plan Bloğunun Postoperatif Analjezi Etkinliğinin Değerlendirilmesi, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Gaziantep, 2024. Amaç: Meme kanseri dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Operasyon sonrası ortaya çıkan akut ağrının kontrolü, anestezide önem arz etmektedir. Ağrı kontrolünün sağlanması hastanın erken mobilizasyonuna ve taburculuğa katkı sağlar. Enhanced Recovery After Surgery protokolüne uygunluk kronik ağrı oluşumunu engeller. Akut ağrının kontrol edilmesi için meme cerrahisinde göğüs duvarı sinir blokları tanımlanmıştır. Bu bloklar daha önce tanımlanmış yöntemlere göre daha güvenli, kolay uygulanabilir ve maliyet olarak da ucuz yöntemlerdir. Bu çalışma meme kanseri cerrahisi uygulanan hastalarda, aksiller lenf nodu disseksiyonun eşlik etmesi durumunda serratus anterior plan bloğunun ultrason klavuzluğunda üçüncü kot seviyesinden ve cerrahi operasyon tamamlandıktan sonra yapılarak, bloğun etki ve yan etkilerinin değerlendirilmesini amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde meme kanseri nedenli operasyon planlanan, yazılı bilgilendirilmiş onamları alınan, yaşları 18-65 olan, American Society of Anesthesia I-III gruplarından 84 hastayla yapılmıştır. Hastalar 2 gruba ayrıldı. Grup S'ye cerrahi sonrası serratus anterior plan bloğu uygulanırken Grup H'ye blok işlemi uygulanmadı. Her iki gruba hasta kontrollü ağrı pompası uygulandı. Tüm hastaların operasyon sonrası 24 saatlik servis takiplerinde nümerik ağrı skoru, bulantı ve kusma atak sayısı, hasta kontrollü ağrı pompasından doz talep sayısı, tüketilen fentanil miktarı, ilk mobilizasyona başlama zamanı, 24. saatte kol abduksiyonu ile ortaya çıkan ağrı skoru ve yan etki gözlenip gözlenilmediği not edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların post operatif bakılan nümerik ağrı skoru, hasta kontrollü ağrı pompasından doz talep sayısı ve tüketilen fentanil miktarı 2, 6, 12 ve 24. saatte Grup S'de istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Postoperatif bulantı ve kusma insidansının benzer olduğu ancak ilk mobilizasyona başlama süresi ve 24. saatteki kol abduksiyonu ile olan ağrı skorunun istatistiksel olarak blok uygulanan Grup S'de daha düşük olduğu gözlendi. Sonuç: Meme kanseri cerrahisi planlanan hastalarda özellikle aksiller bölgede işlem yapılması durumunda ultrason klavuzluğunda üçüncü kot seviyesinden yapılan serratus anterior plan bloğunun postoperatif ağrının önlenmesinde ciddi yarar sağladığı, hastaların opioid tüketimini azalttığı ve erken mobilizasyona katkı sağladığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÇİÇEKLİ A. Evaluation of Postoperative Analgesia Efficacy of Ultrasound-Guided Serratus Anterior Plane Block in Breast Surgery, Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Medical Specialization Thesis, Gaziantep, 2024. Objective: Breast cancer is the most common type of cancer in women in the world and in our country. Control of acute postoperative pain is important in anesthesia. Ensuring pain control contributes to early mobilization and discharge. Compliance with the Enhanced Recovery After Surgery protocol prevents chronic pain. Chest wall nerve blocks have been described in breast surgery to control acute pain. These blocks are safer, easier to implement and less expensive than previously described methods. This study aimed to evaluate the effect and side effects of serratus anterior plane block in patients undergoing breast cancer surgery with axillary lymph node dissection under ultrasound guidance at the third rib level and after the surgical operation was completed. Materials And Methods: Our study was conducted with 84 patients aged 18-65 years, in the American Society of Anesthesia I-III groups, who were planned to undergo surgery for breast cancer in Gaziantep University Şahinbey Training and Research Hospital General Surgery Clinic, whose written informed consent was obtained. Patients were divided into 2 groups. Group S underwent postoperative serratus anterior plane block while Group H did not. Patient-controlled pain pump was applied to both groups. Numerical pain score, number of episodes of nausea and vomiting, number of dose requests from the patient-controlled pain pump, amount of fentanyl consumed, time to first mobilization, pain score with arm abduction at 24 hours, and whether any side effects were observed were noted at the 24th hour postoperative ward follow-up of all patients. Results: The postoperative numerical pain score, the number of dose requests from the patient-controlled pain pump and the amount of fentanyl consumed were statistically lower in Group S at 2, 6, 12 and 24 hours. The incidence of postoperative nausea and vomiting was similar, but the time to first mobilization and pain score with arm abduction at 24th hour was statistically lower in Group S with block. Conclusion: In patients scheduled for breast cancer surgery, it has been observed that the ultrasound-guided serratus anterior plan block performed at the third rib level provides significant benefit in the prevention of postoperative pain, reduces opioid consumption of patients, and contributes to early mobilization, especially if the procedure is performed in the axillary region.