Niğde yöresi koyunlarında bulunan kenelerin (Acari;ixodida) sistematik yönden incelenmesi
  1. Tez No: 67253
  2. Yazar: AYŞEGÜL KARATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Niğde, koyun, kene, Argasidae, Ixodidae, Niğde, sheep, tick, Argasidae, Ixodidae
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET NİĞDE YÖRESİ KOYUNLARINDA BULUNAN KENELERİN (ACARI: DCODIDA) SİSTEMATİK YÖNDEN İNCELENMESİ KARATAŞ, Ayşegül Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doc.Dr. Mehmet Çakır Haziran 1997, 45 sayfa Bu araştırma, Niğde Yöresi'ndeki evcil koyunlarda bulunan kene türlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. 31 Mart 1996 - 21 Mayıs 1997 tarihleri arasında Niğde (Merkez), Altınhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla ilçeleri ile bunlara bağlı köylerde muayene edilen yaklaşık 2000 koyundan 881 kene örneği toplanmıştır. Yapılan teşhisler sonucunda, Niğde Yöresi evcil koyunlarında Argasidae'den 1 {Ornithodoros lahorensis) Ixodidae'den 8 {Boophilus annulatus, Dermacenlor marginalus, Dermacentor niveus, Haemaphysalis concinna, Haemaphysalis inermis, Haemaphysalis otophila, Haemaphysalis punctata ve Haemaphysalis sulcata) kene türü tespit edilmiştir, örneklerin % 73.2'sini Haemaphysalis, % 16.1'ini Ornithodoros, % 10.2'sini Dermacenlor ve % 0,45'ini Boophilus türleri oluşturmaktadır. Bunlardan, 256 örnek ile Haemaphysalis sulcata (% 29.1) en çok; sadece 1 örneği elde edilen H.concinna (% 0.1) ise en nadir görülen tür olmuştur. Bunlardan Dermacentor niveus, Niğde Yöresi'nden ilk kez kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
iv SUMMARY THE SYSTEMATICS INVESTIGATION ON THE TICKS (ACARI: DCODIDA) OF THE DOMESTIC SHEEP IN Nİ?DE PROVINCE KARATAŞ, Ayşegül Niğde University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology Supervisor: Ass.Prof.Dr. Mehmet Çakır June 1997, 45 pages The present study was made to identify the species of the ticks found on domestic sheep in Niğde Province. About 2000 sheep in Niğde (centre), Altmhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik and Ulukışla districts and their villages were examined during the period from 31 March 1996 to 21 May 1997 and also 881 specimens of the ticks were collected. As a result of investigations, an Argasidae {Ornithodoros lahorensis) and 8 Ixodidae species (Boophilus annulatus, Dermacenior marginatum Dermacentor niveus, Haemüphysalis concinna, Haemaphysalis inermis, Haemaphysalis otophila, Haemaphysalis punctata and Haemaphysalis sulcata) were determined. Of these, Haemaphysalis 73.2 %, Ornithodoros 16.1 %, Dermacentor 10.2 % and Boophilus 0.45 % were found and also Haemaphysalis sulcata with 256 specimens (29.1 %) is the most common species and H.concinna with only 1 specimen (0.1 %) was the most rare species. Dermacentor niveus was recorded for the first time from Niğde Province.