U-19 futbolculara çoklu performans analizine bağlı saha şartlarında uygulanan kombine direnç antrenmanlarının performansları üzerine etkilerinin incelenmesi
The effects of combined resistance training on the performance of U-19 soccer players in field conditions based on multiple performance analysis
- Tez No: 873115
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KILINÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: futbol, kombine antrenman, performans, u-19, football, combined training, performance, u-19
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, U-19 futbolculara çoklu performans analizine bağlı saha şartlarında uygulanan kombine direnç antrenmanlarının performansları üzerine etkilerinin incelenmesidir. Yöntem: Bu araştırmaya Futbol liginde U-19'da oynayan toplam 30 erkek futbolcu gönüllü olarak katıldı. Araştırma iki grup üzerinde kuruldu. Araştırmaya yaş ortalaması 18.87±0.35 yıl, vücut ağırlığı ortalaması 69.66±7.86 kg ve boy ortalaması 178.87±6.61 cm olan kombine direnç antrenman grubu (KDAG) ve yaş ortalaması 18.93±0.25 yıl, vücut ağırlığı ortalaması 67.29±13.39 kg ve boy ortalaması 177.27±6.14 cm olan kontrol grubu (KG) gönüllü olarak katıldı. Futbolculara uygulanan 8 haftalık antrenman periyodu öncesinde ve sonrasında postür analiz (anterior ve lateral), antropometrik ölçüm (derialtı yağ) ve biyomotorik testler (maksimal kuvvet, sprint, şınav, mekik, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, sağ-sol tek ayak sıçrama ve esneklik) gerçekleştirildi. Grup içi karşılaştırmalar için Paired Samples t Testi kullanıldı. Gruplar arası karşılaştırmalar için ise Independent Samples t Testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmada KDAG, KG'na göre bazı postür, derialtı yağ, 1 RM, güç değişkenlerinde daha anlamlı sonuçlar elde edildi. Kombine direnç antrenman grubunun epicondylus medialis anterior, tragus lateral, upper rowing, abdominal, şınav, 30 metre değişkenleri kontrol grubuna göre daha anlamlı arttı. Sonuç: Araştırmada 8 hafta boyunca uygulanan kombine direnç antrenman programının futbolcuların postür, derialtı yağ, 1 RM, sprint, şınav, mekik, durarak uzun atlama, dikey sıçrama ve sağ tek ayak sıçrama performansları üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this Research is to examine the effects of combined resistance training applied to U-19 football players under field conditions based on multiple performance analysis on their performance. Method: A total of 30 male football players playing in the U-19 football league participated in our research voluntarily. The research was conducted on two groups. The combined resistance training group (KDAG) with an average age of 18.87±0.35 years, an average body weight of 69.66±7.86 kg and an average height of 178.87±6.61 cm was included in the study, and the average age was 18.93±0. The control group (CG), 25 years old, with an average body weight of 67.29±13.39 kg and an average height of 177.27±6.14 cm, participated voluntarily. Before and after the 8-week training period applied to football players, posture analysis (anterior and lateral), anthropometric measurement (subcutaneous fat) and biomotoric tests (maximal force, sprint, push-up, sit-up, standing long jump, vertical jump, right-left single leg jump and flexibility) was achieved. A statistical package program was used to analyze the data. Paired Samples t Test was used for intragroup comparisons. Independent Samples t Test was used for comparisons between groups. Results: In the study, more significant results were obtained in some posture, subcutaneous fat, 1 RM and strength variables compared to KDAG and KG. Epicondylus medialis anterior, tragus lateral, upper rowing, abdominal, push-up, 30 meter variables of the combined resistance training group increased more significantly than the control group. Conclusion: In our study, we can say that the combined resistance training program applied for 8 weeks had positive effects on the performance of the football players on posture, subcutaneous fat, 1 RM, sprint, push-ups, sit-ups, standing long jump, vertical jump and right one-foot jump.