Tüplü dalıcıların kan parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of blood parameters of scuba divers
- Tez No: 873129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Scuba, Tüplü Dalış, Hemoglobin, Kolesterol, Laktik Asit, Scuba, Scuba Diving, Hemoglobin, Cholesterol, Lactic acid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu araştırmada tüplü dalış yapan bireylerin dalış öncesi ve sonrası kan parametrelerindeki değişimleri incelemek için planlanmıştır. Çalışmaya Balıkesir/Ayvalık ilçesinde Rekreaktif amaçlı dalış yapan yaş ortalamaları 22.54 ± 1.20 yıl, boy ortalamaları 180.31 ± 4.63 cm, kilo ortalamaları 77.54 ± 9.98 kg ve vücut kitle indeksleri 23.92 ± 3.46 olan ve dalış için herhangi bir engeli olmayan 13 dalıcı gönüllü olarak katılmıştır. Dalıcıların kan parametreleri ölçümünde tek gruplu Ön test – Son test uygulanmıştır. Verilerin analizinde spss 27 paket program kullanılmıştır. Elde edilen verilerde; çalışmaya katılan dalıcıların kan değerleri karşılaştırıldığında total kolesterol parametresinde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p 0.05). Sonuç olarak tüplü dalış kan parametrelerinde rakamsal olarak değişimler meydana getirdiğini, total kolesterol parametresini arttırdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was planned to examine the changes in blood parameters of individuals who do scuba diving before and after diving. Thirteen divers, who were diving for recreational purposes in Balıkesir/Ayvalık district, with an average age of 22.54 ± 1.20 years, an average height of 180.31 ± 4.63 cm, an average weight of 77.54 ± 9.98 kg and a body mass index of 23.92 ± 3.46 kg/m2, and who did not have any disabilities for diving, participated in the study voluntarily. A single group Pre-test-Post-test was applied to measure the divers' blood parameters. SPSS 27 package program was used to analyze the data. In the data obtained; When the blood values of the divers participating in the study were compared, it was determined that there was a statistically significant difference in the total cholesterol parameter (p 0.05). As a result, it can be said that scuba diving creates numerical changes in blood parameters and increases the total cholesterol parameter.