سياسة محمد علي باشا تجاه الأقليَّات الدينيةفي بيت المقدس وانعكاساتها
Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın Kudüs'teki dini azınlıklara yönelik politikası ve yansımaları / Muhammad Ali Pasha's policy towards religious minorities in Jerusalem and its repercussions
- Tez No: 873132
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RACHID CHIKHOU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Dini azınlıklar, Kudüs, Osmanlı Dönemi, Mısır Yönetimi, 18. ve 19. Yüzyıllar, religious minorities, Jerusalem, the Ottoman era, Egyptian rule, the 18th and 19th centuries
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kudüs ve Filistin Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tez, dini azınlıkların durumunu ve Mısır hükümetinin politikasının etkisini açıklığa kavuşturmak için on sekizinci yüzyıl ile on dokuzuncu yüzyılın ortalarında Levant ve Kudüs'ü yöneten Mısır valisi Muhammed Ali Paşa'nın yönetiminden önceki dönemde bir sancak oldukları Osmanlı döneminde Hristiyanlar ve Yahudiler de dahil olmak üzere Kudüs'teki dini azınlıkları tanımlayarak Kudüs'teki dini azınlıkların koşullarının incelemesini içermektedir. Osmanlı rejimi dini mensubiyet temelinde milli mensubiyete göre ayrım yaparken, dini mensubiyetlerine bakılmaksızın vatandaşlar arasında eşitlik ilkelerine dayandığı için, bakış açısı ve yetkilileri ile idaresinin bu azınlıklara muamele şekli Osmanlı tarzından tamamen farklıdır. Millet sistemi, Kudüs'teki azınlıkların, özellikle de Yahudi ve Hıristiyan dini azınlıkların ağırlık merkezi olan Kudüs şehrinin durumunun gerçekliğini ve Muhammed Ali Paşa'nın politikalarının onlar üzerindeki etkisini tarihçiler arasındaki tarihsel çelişkiler ışığında açıklığa kavuşturmayı amaçlamaktadır. Araştırmada, Mısır yönetiminden önceki dönemde Kudüs'teki dini azınlıkların genel hayatını çeşitli insan hakları, sosyal, ekonomik, siyasi ve idari açılardan incelemenin yanı sıra Osmanlı yöneticilerinden Mısır yönetimine kadar gelen otoritelerin onlara yönelik politikalarını da incelenmiştir. Mısır ve Osmanlı'da dini azınlıkların statüsü ve farklı hükümetlerin bu azınlıklara yaklaşımları da ele alınmıştır. Tez, konuyu 19. yüzyılın ortalarında Mısır valisi Muhammed Ali Paşa'nın Kudüs'ü yönettiği dönemde (1831/1840) ve ondan önce gelen 18. yüzyıldaki doğrudan Osmanlı yönetimi döneminde ve en önemlisi Fransız seferi ve Filistin'in işgali olan olayları içerecek şekilde ele almıştır. Yeni yönetim, yasama ve idari yöntemler ve ardından bu deneyimin Batı'dan ödünç alınan Tanzimat dönemi Osmanlı politikaları üzerindeki etkisi ve farklı dinlere mensup vatandaşlar arasında eşitlikler incelenmiştir. Tez, konuyla ilgili en önemli tanımların ele alındığı bir giriş ve 18. ve 19. yüzyıllarda Kudüs'teki dini azınlıkların o dönemdeki insan hakları, siyasi, idari, sosyal ve ekonomik durumlarını ele alan üç bölümden oluşmaktadır. Çalışma, azınlıkların durumu hakkında önemli ve doğru sonuçlara ulaşmıştır; bunlardan en önemlileri, toplumun bu grubunun, genel olarak bir arada yaşamalarına rağmen, Mısır yönetiminden önce, azınlıkları millet sistemi perspektifinden ele alan sultanların ve İstanbul'daki merkezi hükümetin genel politikasının aksine, Müslümanlar, yöneticiler ve yerel yetkililer tarafından baskıya ve zayıflığa maruz kalmasıdır. Toplumun bir parçası olarak ikinci sonuç ise, Osmanlı İmparatorluğu'nun Muhammed Ali'nin politikasını daha sonra da uygulamaya devam etmesine ve Mısır'ın Levant'tan çekilmesinden sonra yürürlüğe koyduğu örgütlenmelerde bundan etkilenmesine rağmen Muhammed Ali Paşa ve oğlu İbrahim Paşa'nın azınlıklara yönelik politikasının, modern devleti inşa etmek için modern Avrupa vatandaşlık ve kanun önünde eşitlik kavramlarını uygulama politikasının bir parçası olması ve kendisiyle özdeşleşen dini azınlıkların aksine, Osmanlıların kışkırtmasıyla Mısır yönetimine direnen Müslümanlara öncelik vermemesidir. Çalışmada, olayların ele alınmasında ve Muhammed Ali Paşa yönetiminin dini azınlıklara yönelik politikalarıyla ilişkili olarak değerlendirilmesinde analitik betimleyici yaklaşıma, Mısır yönetiminin politikalarının kendisinden önceki doğrudan Osmanlı yönetimiyle ve kendisinden sonraki Osmanlı politikasına yansımalarıyla ele alınmasında karşılaştırmalı yaklaşıma ve olgu ve olayların listelenmesinde tarihsel yaklaşıma dayanılmıştır. Tez, sağlıklı ve adil analizlere ulaşabilmek için Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden önceki on dokuzuncu yüzyıl ve yirminci yüzyılın başındaki dönemde araştırmaların yoğunlaştırılmasını ve bu dönemdeki olaylarla ilgili siyasi ve toplumsal dönüşümlerin, bilinen ve tekrarlanan anlatıların aktarımından uzak toplum grupları ve aralarındaki çatışmaların ve bölgenin şeklini ve daha sonraki siyasi ve sosyal geleceğini etkileyen Avrupa ülkelerinin rolünün incelenmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis includes a study of the conditions of religious minorities in Jerusalem by identifying the religious minorities there, including Christians and Jews, during the Ottoman era, when they were a sanjak, in the period between the eighteenth century and that preceded the rule of Muhammad Ali Pasha, the Egyptian governor who ruled the Levant and Jerusalem in The middle of the nineteenth century in order to show the situation of religious minorities and the impact of the policy of the Egyptian government, which is completely different in its view and the way its authorities and administration dealt with these minorities from the Ottoman style, as it relied on the principles of equality between citizens regardless of their religious affiliations While the Ottoman regime differentiated according to religious affiliation on the basis of the millennial system, aiming to clarify the reality of the situation of minorities in Jerusalem, specifically the city of Jerusalem, being the center of gravity of religious minorities of Jews and Christians, and the impact of the policies of Muhammad Ali Pasha on them in light of the historical contradiction between historians. The research studied the public life of religious minorities in Jerusalem from various human rights, social, economic, political and administrative aspects in the period prior to the Egyptian rule, in addition to the policy of the authorities that succeeded them from the Ottoman rulers to the Egyptian administration towards them. Hence the importance of the research in trying to detail the contradictory accounts between Western, Egyptian and Ottoman sources about the status of religious minorities and the way different governments deal with them. The thesis dealt with the subject during the period of the rule of the Egyptian governor, Muhammad Ali Pasha, in Jerusalem in the middle of the nineteenth century 1831/1840 AD, in addition to the period that preceded it of direct Ottoman rule in the eighteenth century, and the events it included, the most important of which was the French campaign and its occupation of Palestine. New governance, legislation, and administrative methods, and then the impact of this experience on the Ottoman policies during the Tanzimat period, as it borrowed from the West and equality between citizens of different religious affiliations. The thesis was divided into an introduction that dealt with the most important definitions related to the subject and three chapters that covered the human rights, political, administrative, social and economic conditions of religious minorities in Jerusalem throughout that period in the eighteenth and nineteenth centuries. The study reached important and accurate results about the situation of minorities, the most important of which are: that this group of society, despite its coexistence in general, was exposed before the Egyptian rule to oppression and weakness by Muslims, rulers and local authorities, in contrast to the general policy of the sultans and the central government in Istanbul, which dealt with minorities from the perspective of the millet system. as part of the community,The second result is that the policy of Muhammad Ali Pasha and his son Ibrahim Pasha with minorities was part of the policy of applying modern European concepts of citizenship and equality before the law in order to build the modern state and not give them precedence over the Muslims who in turn resisted Egyptian rule at the instigation of the Ottomans, unlike the religious minorities that identified with it. And this is despite the fact that the Ottoman Empire itself continued to apply the policy of Muhammad Ali later on and was influenced by it in what was known as the organizations that it enacted after the Egyptian withdrawal from the Levant. The study relied mainly on the analytical descriptive approach in dealing with events and evaluating them in relation to the policies of the rule of Muhammad Ali Pasha with regard to religious minorities, and the comparative approach in approaching the policies of Egyptian rule with the direct Ottoman rule before it and its repercussions on the Ottoman policy after it, in addition to the historical approach in listing facts and events. The letter recommends intensifying research in the period of the nineteenth century and the beginning of the twentieth century prior to the fall of the Ottoman Empire, and studying the political and societal transformations within it, which pertain to the events of that period, the groups of society and the conflict between them, and the role of European countries, which affected the shape of the region and its political and social future later, in order to reach sound and fair analyses. Away from the transmission of known and repeated narratives.