السياسة والحرب في الأدب الأندلسي
Endülüs edebiyatında siyaset ve savaş / Politics and war in Andalusian literature
- Tez No: 838757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Endülüs, Endülüs edebiyatı, Şiir, siyaset, savaş, Andalusian, Andalusian literature, poetry, politics, war
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Endülüs'te şiir ve edebiyat alanında edebi çalışmaların teşvik edilmesi çerçevesinde hazırlanan bu çalışma,“Endülüs Edebiyatında Siyaset ve Savaş”konusunu ele almaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm Endülüs edebiyatı kavramı, geçirdiği tarihî aşamalar ve Endülüs topraklarındaki edebi rönesansın etkenleri tanıtılmakta, Endülüs şiirinin biçim, muhteva ve dil düzeyinde en önemli sanatsal ve üslup özellikleri sunulmaktadır. Yanı sıra Endülüs'ün en ünlü yazar ve şairleri tanıtılmaktadır. İkinci Bölüm Dil ve terminolojideki siyasetten bahsedilmekte, türleri açıklanmakta, ardından siyasi çatışma kavramı ele alınmakta, ve siyasi davranışın içgüdüler, hırslar, duygular veya hırs, aşk gibi psikolojik duygulardan kaynaklanan nedenleri ele alınmaktadır. Güç, nefsani arzalar, fanatizm, ayrımcılık, nefret vb bu kavramların Endülüs edebiyatındaki tezahürleri ve bunların etnik, kabilesel, popüler ve dini çatışma yönleri üzerindeki etkileri açıklanmaktadır. Bölüm, siyasi liderlerin iyi ve kötü siyaset düzeyindeki davranışlarının incelenmesi ve analiziyle sonlandırılmaktadır. Üçüncü Bölüm ise cihada teşvik konusuna değinerek ve bunun faydalarından bahsederek veya düşmanın çeşitli suçlarından bahsederek önemini açıklayrak ve şairlerin savaştaki zaferleri ve yenilgilerini tasvir ederek Endülüs edebiyatında savaş araştırmalarına ayrılmış. ve bu bölüm Endülüs tarihi savunma ve taarruz savaş araçlarından bahsedilerek sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study came within the framework of strengthening literary studies on poetry and literature in Andalusian lands and deals with the topic of“Politics and War in Andalusian Literature.”It consists of: The study consists of three chapters: The first chapter introduces the concept of Andalusian literature, the historical stages it passed through, and the factors of the literary renaissance in the Andalusian lands. It presents the most important artistic and stylistic characteristics of Andalusian poetry at the level of form, content, and language, in addition to introducing the most famous! For Andalusian writers and poets. The second chapter It talks about politics in language and terminology, and explains their types. Then it deals with the concept of political conflict and the motives for political behavior due to instincts, ambitions, emotions, or psychological emotions, such as ambition, love of power, satisfying lust, nervousness, discrimination, hatred, etc., and the manifestations of these concepts on... Andalusian literature and its impact on aspects of ethnic, tribal, popular and religious conflict, and the chapter concludes Analysis of the behavior of political leaders at the level of good and bad politics. As for the third chapter it was devoted to studying war in Andalusian literature by addressing the issue of urging jihad and explaining its importance by mentioning its benefits or by mentioning the various crimes of the enemy. Then the poets described the victories and defeats in Andalusian history, and concluded by talking about the tools. Defensive and offensive warfare.