Muhtar Mağavin'in 'Tazının Ölimi' adlı eserindeki tasvir fiillerinin incelenmesi
Examination of descriptive verbs in Muhtar Magavin's 'Tazinin Olimi'
  1. Tez No: 873133
  2. Yazar: KUBİLAY ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAHRAMAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kazak Türkçesi, Muhtar Mağavin, Tazının Ölimi, Tasvir Fiil, Kazakh Turkish, Muhtar Mağavin, Tazının Ölimi, Descriptive Verbs
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Tasvir fiil, ana fiile zarf fiil eki ve ardından yardımcı fiil eklenerek oluşturulan, ana fiildeki kılışın biçimini ve tarzını, ayrıca ana fiilin yapılışını göz önünde canladırmamızı, sözlü ve yazılı olarak tasvir etmemizi sağlayan fiillerdir. Bu birleşik fiil yapısı dile canlılık kazandırırken, anlatılmak istenen olayı daha açık ve net bir şekilde anlamamızı ve açıklamamızı sağlar. Bu yapının Türk Dilinin en eski dönemlerinden beri ve şu anda günümüz Kazak Türçesinde de çok yaygın bir şekilde kullanımı mevcuttur. Bu tezde de, Muhtar Mağavin'in“Tazının Ölimi”adlı eseri transkribe edilerek Türkiye Türkçesinde aktarımı yapılmış olup bu eserden yola çıkılarak Kazak Türkçesindeki tasvir fiiller incelenmiş ve cümleye kattıkları anlamlara göre sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Descriptive verbs are verbs that are formed by adding an adverbial verb suffix to the main verb and then an auxiliary verb, and that enable us to visualize the form and style of the formation and action in the main verb, as well as the construction of the main verb, and to describe it verbally and in writing. This compound verb structure brings vitality to the language, while allowing us to understand and explain the event that is intended to be described more clearly and explicitly. This structure has been widely used since the earliest periods of the Turkish Language and currently in today's Kazakh Turkish. In this thesis, Muhtar Maghavin's work“Tazının Ölimi”was transcribed and transferred to Turkish, and based on this work, descriptive verbs in Kazakh Turkish were examined and classified according to the meanings they add to the sentence.