Sulama kooperatiflerine üye olmanın sürdürülebilir tarıma etkisi
The effect of being a member of irrigation cooperatives on sustainable agriculture
- Tez No: 873138
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK GEDİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Suluma, Kooperatif, Üye, Sürdürülebilirlik, Tarım, Irrigation, Cooperative, Member, Sustainability, Agriculture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Tarımsal faaliyetlerde karşılaşılan çeşitli sorunların ortak çözümü tarım sektöründe etkili bir örgüt yapısının oluşturulmasıdır. Çiftçiler oluşturulan bu tarımsal örgütlerin hem sahipleri hem de üyeleridir. Tarımsal örgütlere üye olan çiftçilerin kooperatifçilik bilinçleri tarımsal örgütlerin gelişmesinde ve başarısında önem arz etmektedir. Çalışmada sulama kooperatifine üye olan çiftçilerin sürdürebilir tarıma etkisi araştırılmıştır. Çalışma Konya ilinin Meram ilçenin 19 mahallesinde bulunan 115 çiftçi ile tesadüfi örnekleme metoduyla tespit edilmiştir. Söz konusu çiftçilerin 64'ü ilçede bulanan sulama kooperatifine üye iken 51 çiftçinin sulama kooperatifine üyeliği bulunmamaktadır. Araştırmada çiftçilerle yüz yüze görüşülerek anket yoluyla veriler toplanmıştır. SPSS programıyla analiz edilmiştir. Sulama kooperatiflerinin kuruluş amaçları ve faaliyetleri doğrultusunda sulama kooperatiflerine üye olunması açısından faydaları dikkate alındığında tarımsal üretimi gerçekleştiren üyelerin su kaynaklarını kullanma davranışları ve su tasarrufu önlemleri alma durumları noktasında sulama kooperatiflerine üye olmalarının sürdürebilir tarıma olumlu yönde katkı sağladığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The common solution to various problems encountered in agricultural activities is the creation of an effective organizational structure in the agricultural sector. Farmers are both owners and members of these agricultural organizations. The cooperative awareness of farmers who are members of agricultural organizations is important in the development and success of agricultural organizations. In the study, the effect of farmers who are members of the irrigation cooperative on sustainable agriculture was investigated. The study was determined by random sampling method with 115 farmers in 19 neighborhoods of Meram district of Konya province. While 64 of the farmers in question are members of the irrigation cooperative in the district, 51 farmers are not members of the irrigation cooperative. In the research, data were collected through face-to-face interviews with farmers and a survey. It was analyzed with the SPSS program. Considering the benefits of becoming a member of irrigation cooperatives in line with the establishment purposes and activities of irrigation cooperatives, it is concluded that membership of irrigation cooperatives contributes positively to sustainable agriculture in terms of the water resources usage behavior of the members who carry out agricultural production and their taking water saving measures.