Teknik analiz göstergeleri ile performans analizi: BIST 30 üzerine bir uygulama
Performance analysis with technical analysis indicators: A research on BIST 30
- Tez No: 873258
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL EYÜBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknik analiz, BIST 30, MACD, RSI, MOST, Technical analysis, BIST 30, MACD, RSI, MOST
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Borsalar, sermayenin tabana yayılması, ülkenin önemli şirketlerine ortak olabilme ve tasarruf sahiplerine birikimlerini değerlendirerek getiri sağlama imkânı sunan organize piyasalardır. Ne var ki bu organize piyasalarda etkin piyasalar hipotezi her zaman geçerli değildir, hipotezde savunulan tüm haber ve bilgi akışlarına tüm tasarruf sahiplerinin aynı anda sahip olabilmesi mümkün olmamaktadır. Benzer şekilde her yatırımcının eşit derecede ekonomi ve şirket bilgilerini yorumlama becerisine sahip olması da beklenmemektedir. Bu durumda tasarruf sahibinin yatırım kararı alabilmesi için önsezi ve mantıktan fazlasına ihtiyaç duyulmuştur. Literatürde ilk örneklerinin 18. yüzyılda (yy.) görüldüğü teknik analiz bu ihtiyacı karşılamak için doğmuştur. Teknik analiz, en sade ifadesiyle geçmiş fiyat ve hacim gibi verilerin grafiklere aktarılarak gelecekteki fiyatların tahmin edilmesidir. Yatırımcı, teknik analiz kullanarak yatırımının zamanına ve vadesine karar verebilmektedir. Buna rağmen yatırımcı teknik analizi uygulamak, göstergelerin verdiği sinyalleri yorumlayabilmek ve buna uygun kararlar alabilmek için bilgi birikimi, deneyim ve disipline ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle bu çalışmada teknik analiz kavramı açıklanarak, günümüz finans piyasalarında piyasa katılımcıları tarafından en sık başvurulan göstergelerden Hareketli Ortalamalar Yakınsama ve Uzaksaması (Moving Average Convergence Divergence – MACD) ile Göreceli Güç Endeksi (Relative Strength Index – RSI) ve literatüre katkı sağlamak amacıyla Hareketli Zarar Kesme (Moving Stoploss – MOST) kullanılarak Borsa İstanbul (BIST) içinde bir uygulaması yapılmıştır. Göstergelerin uygulanması, yorumlanması ve performansı hakkında bilgi verilerek gelecekte bu göstergeleri kullanacak olan yatırımcılara bir temel oluşturması amacıyla hazırlanan çalışmada 01.01.2010 – 31.12.2022 tarihleri arasında BIST 30 endeksi içinde daimi olarak yer alan 18 hisse senedi seçilmiştir. Göstergelerin sağladığı AL-SAT sinyalleri takip edilerek işlem yapıldığında elde edilen getiri performansları, AL-TUT yönteminin sağladığı hisse senedi getirileri performansıyla karşılaştırılmıştır. Seçili hisse senetleri yıllık ve tüm dönemi kapsayacak şekilde analiz edilmiştir. AL-TUT yöntemi en yüksek getiri oranını sağlarken, MACD performansı piyasa getirisini yakınsamış, RSI ve MOST'un performansları ise piyasa getirisinin gerisinde kalmışlardır.
Özet (Çeviri)
Markets are organized platforms that provide the opportunity for the dispersion of capital, ownership in significant companies of a country, and the ability for savers to generate profits by investing their savings. However, the efficient market hypothesis is not always applicable in these organized markets, as it is not possible for all savers to simultaneously have access to all news and information flows advocated in the hypothesis. Similarly, it is not expected that every investor will have an equal ability to interpret economic and company information. In such cases, savers would need more than only intuition and logic to make investment decisions. Technical analysis, whose first examples were seen in the 18th century in the literature, was born to meet this need. Technical analysis is the process of predicting future prices by charting data such as past prices and volume, in its simplest form. Investors can decide on the timing and maturity of their investments by using indicators in technical analysis. However, applying technical analysis, interpreting the signals given by indicators, and making decisions accordingly require knowledge, experience, and discipline on the part of the investor. Therefore, in this study, the concept of technical analysis is explained, and an application is made within Borsa Istanbul (BIST) using Moving Averages Convergence Divergence (MACD) and Relative Strength Index (RSI), two of the most commonly used indicators by market participants in today's financial markets. Additionally, Moving Stoploss (MOST) is used to contribute to the literature. The application involves selecting 18 stocks that have been permanently listed in the BIST 30 index between 01.01.2010 and 31.12.2022. The performance of the BUY-SELL signals provided by the indicators is compared with the performance of the BUY-HOLD method. The selected stocks are analyzed annually and for the entire period. While the BUY-HOLD method provides the most successful return, the MACD performance converges with the market return, and the performances of RSI and MOST lag behind the market return.