Üniversite öğrencilerinde reddedilme duyarlılığı, ruminasyon ve öz şefkatin sosyal anksiyete ile ilişkisi
The relationship of rejection sensitivity, rumination and self-compassion with social anxiety in university students
- Tez No: 873257
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK KOCATEPE AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sosyal kaygı, ruminasyon, reddedilme duyarlılığı, öz şefkat, social anxiety, rumination, rejection sensitivity, self-compassion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Sosyal anksiyete hayat kalitesini ve işlevselliği düşüren bir durum olmakla birlikte iletişim ve sosyal ilişkilerin önemli olduğu üniversite hayatında bazı zorluklara neden olabilir. Öz şefkat ise birçok psikolojik probleme karşı koruyuculuğu ispatlanmış bir yapı olmakla birlikte öz şefkat ve sosyal anksiyete arasındaki bağlantıları incelemek, sosyal anksiyete ile bağlantısının yanında reddedilme duyarlılığı ve ruminasyonun da birlikte bağlantılarını keşfetmek amacıyla, sosyal anksiyete moleküler bir şekilde ele alınmalıdır. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin reddedilme duyarlılığı ruminasyon ve öz şefkatin sosyal anksiyete ile arasındaki bağlantıları incelemektir. Araştırmaya Türkiye'de üniversite eğitimi alan kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılmış 349 kişi katılmış veri uygunluğu işlemlerinden sonra analize 307 kişi ile devam edilmiştir. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği, Reddedilmeye Karşı Duyarlılık Ölçeği, Ruminatif Düşünceler Ölçeği ve Öz Anlayış Ölçeği, Google anket formu aracılığıyla uygulanmıştır. Veriler SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin normalliğe uygunluğu analiz edilmiş ve dağılımın normal olduğuna karar verilmiştir. Bundan dolayı analizler parametrik testler ile yapılmıştır. Bu doğrultuda bağımsız örneklem için t testi, tek yönlü varyans analizi çoklu doğrusal regresyon analizi, pearson korelasyon analizi ve aracılık analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, reddedilme duyarlılığı, ruminasyon ve sosyal kaygı ile öz şefkat arasında istatistiki açıdan anlamlı negatif bir ilişki saptanmıştır. Öz şefkat ile sosyal anksiyete arasındaki ilişkiye reddedilme duyarlılığı ve ruminasyon aracılık etmektedir.
Özet (Çeviri)
Social anxiety is a condition that reduces quality of life and functionality and can cause some difficulties in university life, where communication and social relationships are important. Although self-compassion is a structure that has been shown to be protective against many psychological problems, social anxiety should be addressed at the molecular level to explore the links between self-compassion and social anxiety, as well as the links between social anxiety and rejection sensitivity and rumination. The aim of this study was to examine the relationships between rejection sensitivity, rumination and self-compassion and social anxiety in university students. A total of 349 university students in Turkey, who were reached through snowball sampling, participated in the study and the analysis was continued with 307 participants after data eligibility procedures. Personal Information Form, Liebowitz Social Anxiety Scale, Sensitivity to Rejection Scale, Ruminative Thoughts Scale and Self Understanding Scale were administered to the participants via Google survey form. The data were analysed using the SPSS 25 package. The normality of the data was analysed and it was decided that the distribution was normal. Therefore, the analyses were carried out using parametric tests. The independent samples t-test, one-way analysis of variance, multiple linear regression analysis, Pearson correlation analysis and mediation analysis were used. According to the results of the study, a statistically significant negative relationship was found between rejection sensitivity, rumination and social anxiety and self-compassion. Rejection sensitivity and rumination mediate the relationship between self-compassion and social anxiety.