Preeklampsi tanısı konmuş gebelerde öz bakım yeterliliği ölçeği çalışması
Self-care competence scale in pregnant women diagnosis of preeclampsia
- Tez No: 873263
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE KÜĞCÜMEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ebelik, Midwifery
 - Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Öz Bakım, Öz Bakım Yeterliliği, Gebe, Ölçek Geliştirme, Preeclampsia, Self-Care, Self-Care Competence, Pregnant, Scale Development
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 95
Özet
PREEKLAMPSİ TANISI KONMUŞ GEBELERDE ÖZ BAKIM YETERLİLİĞİ ÖLÇEĞİ ÇALIŞMASI Bu çalışma, Preeklampsi Tanısı Konmuş Gebelerde Öz Bakım Yeterliliği Ölçeği'ni geliştirmek amacıyla metodolojik olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini 15 Haziran 2023-15 Kasım 2023 tarihleri arasında, İstanbul'da bulunan bir Şehir Hastanesinin doğum ünitesi, kadın doğum servisleri ve perinatoloji servisinde preeklampsi tanısı nedeniyle yatak istirahatine alınan, gönüllü olan, 120 MgSO4 tedavisi uygulanan 120 MgSO4 tedavisi uygulanmayan preeklampsi tanılı gebe olmak üzere 240 gebe oluşturdu. Veri toplama aracı olarak, 'Katılımcı Bilgi Formu' ve Preeklampsi Tanısı Konmuş Gebelerde Öz bakım Yeterliliği Ölçeği (PGÖBYÖ) kullanıldı. PGÖBYÖ'nün Kapsam Geçerliliği, Yapı Geçerliliği, İç Tutarlık Analizi, Test Tekrar Test Analizi yapıldı. 8 uzmanın görüşüne sunularak hazırlanan PGÖBYÖ'ye karşılık gelen en düşük KGÖ değeri 0,750 dir. Verilen minimum KGO 0,750 ve ölçeğin KGİ'si 0,96 bulundu. KGİ>KGÖ Kapsam geçerliğinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Ölçeğin Cronbach's alpha katsayısı toplam için 0,921; Faktör 1 için 0,945; Faktör 2 için 0,809; Faktör 3 için 0,716 bulundu. Çalışmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 30,670±6,740, %49,6'sı ilköğretim mezunuydu. Gebelerin öz bakım yeterliliği genel puanları eğitim durumuna göre anlamlı farklılık göstermektedir (p=0,000). MgSO4 tedavisi almayan gebelerin öz bakım yeterliliği genel puanları, alanların puanlarından yüksek bulunmuştur (p=0,000). Aktivite kısıtlama uyarısına göre öz bakım yeterliliği genel puanları anlamlı farklılık göstermektedir (p=0,000). Sonuç olarak, Preeklampsi Tanısı Konmuş Gebelerde Öz bakım Yeterliliği Ölçeği'nin, Preeklampsi tanısı konmuş gebelerin, Öz Bakım yeterliliğini belirlemede, geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu saptandı. Hastane de yatak istirahatinde bulunmanın, preeklampsi tanılı gebelerin öz bakım yeterliliğini etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
SELF-CARE COMPETENCE SCALE IN PREGNANT WOMEN DIAGNOSIS OF PREECLAMPSIA This study was conducted methodologically to develop the Self-Care Competence Scale in Pregnant Women Diagnosis of Preeclampsia. The sample of the study consisted of 240 pregnant women, including 120 preeclampsia pregnant women who were treated with MgSO4 and 120 preeclampsia pregnant women who were not treated with MgSO4, who were put on bed rest due to the diagnosis of preeclampsia in the maternity unit, obstetrics and gynecology services and perinatology department of a City Hospital in Istanbul between June 15, 2023 and November 15, 2023. The 'Participant Information Form' and the Self-Care Competence Scale in Pregnant Women Diagnosis Of Preeclampsia (SCCSDP) were used as data collection tools. Validity and reliability analyses such as Content Validity, Construct Validity, Internal Consistency Analysis, Test-Retest Analysis of the SCCSDP were performed. The lowest CVR critical value corresponding to the SCCSDP prepared by presenting to the opinions of 8 experts is 0.750. The minimum given CVR was found to be 0.750 and the CVI of the scale was found to be 0.96. It was seen that the CVI>CVRcritical content validity was statistically significant. The Cronbach's alpha coefficient of the scale was found to be 0.921 for the total; 0.945 for Factor 1; 0.809 for Factor 2; 0.716 for Factor 3. The average age of the pregnant women participating in the study was 30.670±6.740, 49.6% of them were primary school graduates. The general self-care competence scores of the pregnant women showed a significant difference according to their educational status (p=0). The general self-care competence scores of the pregnant women who did not receive MgSO4 treatment were found to be higher than the scores of those who received it (p=0.). The general self-care competence scores showed a significant difference according to the activity restriction warning (p=0). As a result, it was determined that the SCCSDP is a valid and reliable measurement tool in determining the Self-Care Competence Scale in Pregnant Women Diagnosis of Preeclampsia.It was determined that being on bed rest in the hospital affected the self-care competence of pregnant women diagnosed with preeclampsia.