Cimnastik alan bilgisi öğretim programının öğretim elemanlarının alan bilgilerine, pedagojik alan bilgilerine, öğrenci hatası bilgilerine ve öğrencilerin öğrenme düzeyine etkisi
Effects of gymnastic content knowledge intervention on university lecturers' content knowledge, pedagogical content knowledge, knowledge of student errors and students' learning levels
- Tez No: 873274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN DEVRİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci hataları, Öğretim elemanı, Öğretim tasarımı ve sunumu, Cimnastik, Alan bilgisi, Student errors, University lecturers, Instructional task and representation, Gymnastic, Content knowledge
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı cimnastik alan bilgisi öğretim programının öğretim elemanlarının alan bilgilerine (AB), pedagojik alan bilgilerine (PAB), öğrenci hatası bilgilerine ve öğrencilerin öğrenme düzeyine etkisini incelemektir. Çalışmada yarı deneysel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Araştırmaya iki devlet üniversitesinde cimnastik derslerini yürüten iki öğretim elemanı ve onların derslerini takip eden 58 beden eğitimi ve spor öğretmen adayı katılmıştır. Çalışmamızda öğretim elemanları ve öğretmen adaylarının cimnastik genel alan bilgisi (GAB) düzeyleri için Devrilmez ve arkadaşları (2019) tarafından geliştirilen cimnastik alan bilgisi testi ve özelleşmiş alan bilgisinin (ÖAB) öğretim tasarımı ve sunumu bilgi düzeyleri için Ward ve arkadaşları (2017) tarafından geliştirilen içerik haritaları kullanılmıştır. Ayrıca öğretim elemanlarının PAB düzeylerini belirlemek için Lee (2011) tarafından geçerliği sağlanan PAB ölçme aracı kullanılmıştır. PAB düzeyleri belirlemek amacıyla öğretim elemanlarının 14 haftalık dersleri video kamera ile kayıt altına alınmıştır. Videolar üç kodlayıcı tarafından incelenmiş ve kodlanmıştır. Bulgulara göre öğretim elemanlarının yeterli GAB ve öğretim tasarımı ve sunumu düzeylerine sahip olduğu belirlenmiştir. Bulgular, öğretim elemanlarının öğrencilerinin muhtemel hataları tahmin etmede deney grubu öğretim elemanının karşılaştırma grubu öğretim elemanından oldukça yüksek olduğunu göstermiştir. Bulgular ayrıca deney grubu öğretim elemanının PAB kategorilerinde karşılaştırma grubu öğretim elemanından daha yüksek değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışma bulgularında deney grubu öğretmen adayları yeterli cimnastik GAB ve öğretim tasarımı ve sunumu bilgi düzeyine sahipken karşılaştırma grubunun yeterli düzeye sahip olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, ÖAB odaklı cimnastik öğretim uygulamasının öğretim elemanlarının cimnastik AB, PAB, öğrenci hatası bilgilerine ve öğrencilerin öğrenme düzeyine etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine effects of gymnastic content knowledge intervention on university lecturers' content knowledge (CK), pedagogical content knowledge (PCK), knowledge of student errors and students' learning levels. Quasi-experimental design was utilized for this study. There were two lecturers from two different public universities and their 58 preservice physical education teachers were participated in this study. Gymnastic common content knowledge (CCK) test developed by Devrilmez et al. (2019) for measuring lecturers' and preservice physical education teachers' CCK levels and content map developed by Ward et al. (2017) for measuring their instructional task and representation levels. Moreover, lecturers' PCK levels were measured with PCK measurement tool developed by Lee (2011). To determined lecturers' PCK levels, lecturers' 14 weeks lesson were recorded with video camera. Three coders were examined and coded the videos. Results showed that lecturers had sufficient CCK and instructional task and representation levels. Results indicated that experimental group lecturer had higher student error level than comparison group lecturer. Results also demonstrated that experimental group lecturer had higher PCK categories than comparison group lecturer. Findings showed that while experimental group preservice physical education teachers had sufficient gymnastic CCK and instructional task and representation, comparison group preservice physical education teachers had insufficient CCK and instructional task and representation levels. As a conclusion, gymnastic content knowledge intervention significantly affected university lecturers' content knowledge (CK), pedagogical content knowledge (PCK), knowledge of student errors and students' learning levels.