The psychosocial work envi̇ronment and mental health of EFL teachers: A comparati̇ve study between Morocco and Turkey
Yabancı dil öğretmenlerinin psikososyal çalışma ortamı ve ruh sağlığı: Fas ve Türkiye arasında karşılaştırmalı bir araştırma
- Tez No: 873310
- Danışmanlar: PROF. SAEED MEHRPOUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Akıl sağlığı, Psikolojik çalışma ortamı, Öğretmenler, Burnout. Mental health. Psychological work environment. Teachers
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İngilizce Öğretmenliği (ELT) alanında, özellikle gelişmekte olan ülkelerde öğretmenlerin psikososyal çalışma ortamları ve ruh sağlığı üzerine sınırlı araştırma mevcuttur. Bu makale, cinsiyet perspektifine özel olarak odaklanarak, Faslı ve Türk EFL öğretmenler arasındaki psikolojik çalışma ortamını ve tükenmişlik oranlarını araştırıyor ve karşılaştırıyor. Her iki ülkede yürütülen anketlerden elde edilen verilere dayanarak, işyerinin iş yükü, iş sorumlulukları, destek mekanizmaları, adalet ve saygı gibi çeşitli yönlerini inceliyor. Çalışma, iki bağlam arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları tespit etmektedir. Faslı ve Türk öğretmenler rollerindeki zaman kısıtlamaları, kesintiler ve sorumluluk konusunda benzer deneyimlere sahip olsalar da, iş terfi fırsatları ve maaş yeterliliği gibi alanlarda farklılık gösteriyorlar. Bulgular, her iki ülkedeki kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre daha yüksek düzeyde tükenmişlik yaşadıklarını göstermektedir. Faslı kadın öğretmenler iş terfi fırsatları ve adil olmayan muamele konusundaki endişelerini dile getirirken, Türk kadın öğretmenler saygı ve maaş yeterliliği konularına vurgu yapıyor. Cinsiyete özgü bu bulgular, her iki bağlamda da genel refahlarını artırmak için kadın eğitimcilerin karşılaştığı benzersiz zorlukları ele almanın önemini vurgulamaktadır. Çeşitlilikler, eğitimcilerin çeşitli bağlamlarda karşılaştığı zorlukları anlarken kültürel ve organizasyonel faktörlerin dikkate alınmasının önemini vurgulamaktadır. Çalışma, her iki ülkede de öğretmenlerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak ve daha sağlıklı bir çalışma ortamını teşvik etmek için özel müdahalelerin ve destek sistemlerinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Limited research exists in the field of English Language Teaching (ELT) on teachers' psychosocial work environments and mental health, particularly in developing countries. This thesis investigates and contrasts the psychological work environment and burnout rates among Moroccan and Turkish EFL teachers, with a specific focus on gender perspectives. It examines various aspects of the workplace, such as workload, job responsibilities, support mechanisms, fairness, and respect, based on data obtained from surveys conducted in both countries. The study identifies similarities and differences between the two contexts. Although Moroccan and Turkish teachers have similar experiences with time constraints, interruptions, and responsibility in their roles, they differ in areas such as job promotion opportunities and salary adequacy. The findings show that female teachers in both countries experience higher levels of burnout than male ones. Moroccan female teachers express concerns about job promotion opportunities and unfair treatment, whereas Turkish female teachers emphasize issues of respect and salary adequacy. These gender-specific findings highlight the importance of addressing the unique challenges faced by female instructors in order to improve their overall well-being in both contexts. The variations highlight the importance of taking cultural and organizational factors into account when understanding the challenges that teachers face in various contexts. The study emphasizes the importance of tailored interventions and support systems to meet teachers' diverse needs and promote a healthier work environment in both countries.