Dinleme/izleme becerilerinin geliştirilmesinde sanat etkinlikleri: İlkokul Türkçe dersinde bir eylem araştırması
Art activities in developing students' listening/watching skills: An action research in primary school Turkish course
  1. Tez No: 873320
  2. Yazar: KAZIM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN TÜRKCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe dersi, Dinleme becerisi, Sanat eğitimi, Eylem araştırması, İlkokul, Turkish lesson, Listening skill, Art education, Action research, Primary school
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 408
Özet
Bu araştırmanın genel amacı ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin dinleme/izleme becerilerini sanat etkinlikleri yoluyla nasıl geliştirilebileceğini belirlemeye çalışmaktır. Araştırma, eylem araştırması desenine göre tasarlanmıştır. Araştırmanın uygulaması 2021-2022 öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırma Kahramanmaraş ilindeki bir ilkokulun 3/F sınıfında yer alan 27 öğrencinin tümü üzerinde uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenen yedisi kız, biri erkek olmak üzere toplam sekiz odak öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu, okuduğunu anlama becerileri başarı testi, gözlem, görüşme, öğrenci ürünleri, öğrenci günlük ve görsel günlükleri, araştırmacı günlük ve görsel günlüğü kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde mevcut durum verileri için içerik analizi, eylem planlarının uygulanması aşamasında elde edilen veriler için ise sistematik analitik analiz kullanılmıştır. Araştırmada sanat etkinlikleri ile öğrencilerin dinleme//izleme becerilerinin gelişim gösterdiği, öğrencilerin yazılı ve görsel not tutma becerilerinin geliştiği, öğrencilerin iletişim becerilerinin geliştiği, öğrencilerin birbirini dinlemeyi öğrendikleri, Türkçe dersini ve dinleme/izleme beceri alanını sevmeye başladıkları, derse katılımlarının arttığı, öğrencilerin odaklanma becerilerinin geliştiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin sanat etkinlikleri ile kendilerini ve arkadaşlarını tanımaya başladıkları, özgüvenlerinin geliştiği, yorumlama becerilerinin geliştiği, sanat eleştirisinde bulunmayı öğrendikleri, hayal gücü ve yaratıcılıklarının arttığı, bakış açılarının değişmeye başladığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak sanat etkinliklerinin, ilkokulda farklı sınıflarda ve farklı beceri alanlarının geliştirilmesinde kullanımına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to try to determine how the listening/viewing skills of third grade primary school students can be improved by art activities. The research was designed according to the action research design. The implementation of the research was carried out in the spring semester of the 2021-2022 academic year. The research was conducted on all 27 students in 3/F class of a primary school in Kahramanmaraş. The study group of the research consists of a total of eight focus students, seven female and one male, determined by the criterion sampling method. Personal information form, reading comprehension skills achievement test, observation, interview, student products, student diary and visual diaries, researcher diary and visual diary were used as data collection tools in the research. In the analysis of the research data, content analysis was used for the current situation data and systematic analytical analysis was used for the data obtained during the implementation of action plans. In the research, it was observed that students' listening / monitoring skills improved with art activities, students' written and visual note-taking skills improved, students' communication skills improved, students learned to listen to each other, they started to like the Turkish lesson and the listening / monitoring skill area, their participation in the lesson increased and it was concluded that students' focusing skills improved. In addition, it was concluded that students started to get to know themselves and their friends through art activities, their self-confidence improved, their interpretation skills improved, they learned to criticize art, their imagination and creativity increased, and their perspectives began to change. Based on the research results, suggestions were made for the use of art activities in different classes and in the development of different skill areas in primary school.