Zaho folkloru (müslüman,hiristiyan veyezidiler)
Zakho folklore (muslim, christian andyazidis)
  1. Tez No: 873367
  2. Yazar: NIL ABDULKAREEM RASOOL TAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİYE KÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zaho Folkloru, GeçiĢ Dönemleri, Derleme, ĠnanıĢ, Gelenek, Zaho Folklore, Transitional Periods, Compilation, Belief, Tradition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 389
Özet
ÇalıĢma, Zaho folklorunu incelemekte olup Zaho‟da yaĢayan Müslüman, Hristiyan ve Yezidi halkların geçiĢ dönemlerine iliĢkin inanç ve uygulamaları ele almaktadır. Ġnsan hayatının en önemli geçiĢ dönemleri doğum, evlenme ve ölümdür. Bu dönemler adetler, inançlar ve toplumun sosyal durumları olarak kabul edilir. GeçiĢ dönemleri, toplumun her kesimini etkileyen, geçmiĢten geleceğe uzanan önemli aĢamalardır. Bu çalıĢma, geçiĢ dönemlerindeki toplumsal değiĢim ve geliĢim süreçlerini incelemekte, Zaho‟daki folklorik unsurları detaylı bir Ģekilde ele almaktadır. Halk kültürü, birey hayata baĢlarken çeĢitli adetler ve inançlarla hazırlanır, toplum içindeki yaĢamında düzeni ve uyumu sağlar. Ayrıca toplumların geçmiĢleriyle bu günleri arasında gelenekler örf ve adetler bir köprü görevi görerek milletlerin varlığını ve bilgi birikimini korumaya yardımcı olur. AraĢtırmanın birinci bölümünde kavramsal çerçeveden bahsediliyor. Ġkinci bölümde Zaho‟nun tarihi coğrafyası, demografik yapısı, kültürel ilkeleri, eski yapıları ve sosyal-kültürel durumu ele alınmıĢtır. Üçüncü bölümde, doğum, evlenme ve ölümle ilgili aile içi adetler, inançlar üzerinde yapılan çalıĢmanın sonuçları sunulmuĢ ve değerlendirilmiĢtir. Dördüncü bölümde, Zaho folklorunu oluĢturan unsurlar üzerinde detaylı bir inceleme sunulmaktadır. Bunlar arasında el sanatları, anonim sözlü edebiyat ürünleri, masallar, efsaneler, türküler, bilmeceler, atasözleri, ninniler, halk mutfağı, halk hekimliği, halk inanıĢları, dini bayramlar, törenler ve giyim kuĢam bulunmaktadır. AraĢtırma sürecinde kullanılan kaynaklar, sözlü ve yazılı olarak iki ayrı baĢlık altında toplanmıĢtır. Ayrıca araĢtırma sırasında temin edilen fotoğraflar ekler bölümünde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The study examines the folklore of Zaho, focusing on the beliefs and practices related to the transitional periods of the Muslim, Christian, and Yazidi communities living in Zaho. The most significant transitional periods in human life are birth, marriage, and death. These periods are regarded as customs, beliefs, and social conditions of the community. Transitional periods are crucial stages that affect every segment of society, bridging the past and the future. This study examines the processes of social change and development during these transitional periods and provides a detailed analysis of the folkloric elements in Zaho. Folk culture prepares individuals for life through various customs and beliefs and ensures order and harmony within the community. Additionally, it serves as a bridge between the traditions of societies and their past, helping to preserve the existence and accumulated knowledge of nations. The first part of the study discusses the conceptual framework. The second part addresses Zaho's historical geography, demographic structure, cultural principles, ancient structures, and socio-cultural situation. The third part presents and evaluates the results of the study on family customs and beliefs related to birth, marriage, and death. The fourth part offers a detailed examination of the elements that constitute Zaho folklore. These include handicrafts, anonymous oral literary products, tales, legends, folk songs, riddles, proverbs, lullabies, folk cuisine, folk medicine, folk beliefs, religious festivals, ceremonies, and traditional clothing. The sources used in the research are categorized under two separate headings: oral and written. Additionally, photographs obtained during the research are included in the appendices.