Seramik çamuru ile sanat üretiminde deneyimin etkisi
Impact of experience in art production with ceramic clay
- Tez No: 873376
- Danışmanlar: PROF. AYGÜN DİNÇER KIRCA
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik çamuru, Sanat üretimi, Deneyim, Malzeme, Süreç, Ceramic clay, Art production, Experience, Material, Process
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Malzeme, nesne ve üreten ilişkisi, sanat ve tasarım disiplinlerinde kritik bir rol oynamaktadır. Sanatçının duyularıyla etkileşime geçmesinde ve onunla bir tür diyaloğa girmesinde malzeme seçimi önemlidir. Bu çalışma, dokunsal ve süreç odaklı bir malzeme olan seramik çamuruna odaklanarak, deneyimsel bilginin önemini bu malzeme üzerinden araştırmaktadır. Deneyim kavramı, sanatçının seramik çamuruyla etkileşiminin yaratıcı sürece olan katkısı üzerinden ele alınmıştır. Yapılan alan yazın taraması, çalışmaların üretim sonuçlarını anlamlandırma, sanatçıların üslupları, tasarım süreci ve işlevsellik üzerine odaklandığını göstermektedir. Buna rağmen, malzeme deneyimi ve fiziksel keşiflerin araştırma bağlamında yeterince ele alınmadığı görülmektedir. Bu durum, seramik alanında teknik ve malzeme üzerine çalışıldığını ancak bunların getirdiği içeriğin göz ardı edildiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma kapsamında araştırmacının kendi tasarlama pratiğini bir sorgulama yöntemi olarak kullanmasıyla, deneyim kavramının sanat üretimindeki temel rolü incelenmektedir. Araştırmanın, deneyime dayalı bilginin sanatsal üretimdeki önemini ve seramik sanatının pratik ve teorik boyutlarını daha iyi anlamamıza katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between material, object, and maker plays a crucial role in the fields of art and design. The choice of material is important for artists to interact with their senses and engage in a kind of dialogue with them. This study focuses on exploring the importance of experiential knowledge by centering on ceramic clay, a tactile and process-oriented material. The concept of experience has been explored through the interaction of the artist with ceramic clay and its contribution to the creative process. A literature review reveals a focus on interpreting the outcomes of works, artists' styles, the design process, and functionality. However, it is observed that the experience of the material and physical explorations are not adequately addressed within the research context. This suggests that while technical aspects and material in the ceramic field are researched, the content they bring is often overlooked. Within the scope of this study, the researcher examines the fundamental role of the concept of experience in art production by utilizing their own design practice as a research method. It is believed that this research could contribute to a better understanding of the importance of experience-based knowledge in artistic production and the practical and theoretical dimensions of ceramic art.