Özdemir Asaf şiirinde varoluşçu ögeler ve kimlik bunalımı
Existential elements and identity crisis in Özdemi̇rAsaf poetry
- Tez No: 873396
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA SEVİNDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özdemir Asaf, Varoluşçuluk, Varoluşçuluk ve Türk Edebiyatı, Varoluşçuluk ve Özdemir Asaf, Varoluşçu Ögeler, Kimlik, Kimlik Bunalımı, Özdemir Asaf, Existentialism, Existentialism and Turkish Literature, Existentialism and Özdemir Asaf, Existential Elements, Identity, Identity Crisis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Cumhuriyet Dönemi Türk Şiirinde“bağımsız şahsiyet”olarak adlandırılan Özdemir Asaf, hakkında yeteri kadar çalışma yapılmamış şairlerimizden birisidir. Bu sebepten bu çalışmada kendi şiir dünyasını yine kendini sorgulayıp arayarak inşa eden Asaf'ı inceledik. Bir felsefesi ve şiir anlayışı bulunan Özdemir Asaf, duygudan çok düşünceye ağırlık vermiş ve şiirinde bir“paradoks”inşa etmiştir. Döneminin şiir anlayışlarını da yakından takip eden Asaf, varoluşçuluk akımını dönemin modasına uyarak kendi şiirinde bir araç olarak mı kullanmıştır yoksa bu durum varoluşçu bir şair olmasından mı ileri gelmektedir? İşte bu doğrultuda bir durum tespiti yapmaya çalıştık. Bu tespiti yapabilmek adına, varoluşçuluk ve genel özellikleri doğrultusunda varoluşçu ögeler Özdemir Asaf külliyatında aranmış, varoluşçu bu ögelerin sıklık derecesi tespit edilmiş, kullanım sıklığı ve önem derecesine göre belirli bir kısmı tek tek değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme bir çıkış noktası olarak ele alınıp Asaf'ın şiirinde kimlik bunalımı da mercek altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Özdemir Asaf, who is called“independent personality”in Turkish Poetry of the Republican Period, is one of our poets for whom not enough studies have been made. For this reason, in this study, we examined Asaf, who built his own poetry world by questioning and searching himself. Özdemir Asaf, who has a philosophy and understanding of poetry, focused on thought rather than emotion and built a“paradox”in his poetry. Asaf, who closely followed the poetry understanding of his period, used the existentialism movement as a tool in his own poetry by following the fashion of the period, or is this due to his being an existentialist poet? In this direction, we tried to determine the situation. In order to make this determination, existentialism and existential elements in line with their general characteristics were searched in Özdemir Asaf's corpus, the frequency of these existential elements was determined, and a certain part of them was evaluated one by one according to the frequency of use and importance. This evaluation was taken as a starting point and the identity crisis in Asaf's poetry was also examined.