Özdemir Asaf: Şair, hikaye yazarı ve denemeci olarak
Özdemir Asaf: Poet, story writer and essayist
- Tez No: 326850
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ERBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri, Özdemir Asaf, düşünce, Literature, Turkish Poetry İn The Republican Era, Özdemir Asaf, consideration
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 352
Özet
Bu tezin amacı, Özdemir Asafın Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri içindekikonumunu tespit etmektir. Bu nedenle çalışmada, şairin şiir çizgisinin takibi yapılmış,onun kitaplarına aldığı/almadığı tüm eserlerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Tez içinde, buçizginin kapsadığı evre ve etkiler de incelenmiş, bunların şaire ve şiirine katkılarınınneden ve sonuçları açıklanmıştır. Özdemir Asafın kendine özgü ve müstakil şiirinintahlili için ise arka plan araştırması yapılmış, onun şahsî ve toplumsal yaşamının şiirinibeslediği ve etkilediği gözlemlenmiştir. Asafın şiirindeki ana temler incelenirken deyapılan arka plan incelemesinden yararlanılmıştır.Çalışmada Özdemir Asafın kitaplaşan; fakat henüz tahlili yapılmayan düzyazıları da mercek altına alınmış, onun düz yazıda da güçlü kalemi tanıtılmayaçalışılmıştır. Şairin, yine henüz incelenmemiş poetik görüşleri de, Türk şiir tarihiylebağlantılar kurularak ele alınmış, Asafın hem şiir yazan hem de şiir üzerine düşünen birsanatçı olduğu sonucuna varılmıştır. Özdemir Asaf, düşün adamı kimliği ve entelektüelsanatçı ruhunun etkisiyle, şiirini düşünceyle örmüş, okuruna da bu düşünceleriyle,hayatı daha anlamlı kılma yolunda kılavuzluk yapmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine Özdermir Asafs position in Turkishpoetry in the Republican era. Therefore, the poetic line of him was tracked and all hispublished and unpublished works were tried to be reached in this study. The eras andeffects of his professional life were examined along and their contribution to him andhis poems was explained with the causes and results. In order to analyze ÖzdemirAsafs unique and individual poetry, background research was done and it was observedthat his personal and social life affect and nourish his poems. Background research wasalso used to examine the main themes in his poems.Özdemir Asafs published but uninspected prose was examined and his powerfulpen in writing prose was tried to be introduced. The poet's unexamined poetic ideaswere examined by making connection with the history of Turkish poetry. Theseexaminations lead the conclusion that he was both writing his poems and maintaining apoetic life. Özdemir Asaf, who was a a man of thought and intellectual artist, weavedhis poems with his thoughts and he tried be a guide to make life more meaningful.