The thematic, methodological, and statistical analysis of theses and dissertations on the flipped classroom in Turkish EFL context
Türkiye'de yabancı dil olarak İngilizce öğretimi alanında ters yüz edilmiş öğrenme ile ilgili yapılmış lisansüstü tezlerin tematik, metodolojik ve istatistiksel analizi
  1. Tez No: 873404
  2. Yazar: HATİCE ULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME YALÇIN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters yüz edilmiş sınıf, Lisansüstü Çalışmalar, Flipped Classroom, inverted classroom, postgraduate studies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ters yüz sınıf modeli bir 'öğrenme modeli' (Fraga & Harmon, 2014) olarak tanımlanan ve teknoloji kullanımını gerektiren yeni bir modeldir. Farklı konuları araştırmak için ters yüz edilmiş sınıfla ilgili gerçekleştirilmiş birçok çalışma mevcuttur. Bu betimsel çalışma, mevcut durumu görmek için Türkiye'de yabancı dil olarak İngilizce öğretimi alanında ters yüz edilmiş sınıf ile ilgili yapılan tezlerin tematik, metodolojik ve istatistiksel açıdan incelenmesini amaçlamaktadır. Bundan dolayı, bu çalışma betimsel bir çalışmadır. Bu çalışma için Yüksek Öğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi'nde yayınlanmış yüksek lisans ve doktora tezleri döküman analizi kullanılarak amaçlı bir şekilde araştırılmış ve 2014-2019 yılları arasında yapılmış 53 çalışma bilgi toplamak için seçilmiştir. Çalışmalardan bilgi toplanırken, içerik analizi uygulanmış ve bilgileri categorize etmek için Karadağ (2009) tarafından hazırlanan 'Akademik Yayın Değerlendirme Formu' kullanılmıştır. Buna ek olarak, kategori analizi ve frekans analizi kullanılarak içerik analizi yapılmıştır. Bulgulara göre, yüksek lisans çalışmalarının sayısı doktora çalışmalarından daha fazladır. Çalışmaların çoğu Gazi Üniversitesi'nde yapılmıştır. Ayrıca çalışmaların çoğu 2018 ile 2019 yıllarında yapılmıştır. Akademik başarı ve tutum en çok kullanılan temalardır. Dahası, çalışmaların çoğunda karma yöntem, ve yarı deneysel model kullanılmıştır. Bunlara ek olarak, ön-test ve son-test deneysel tasarım çoğunlukla tercih edilmiş, kolay ulaşılabilir örnekleme en çok kullanılmış, ve bilgi toplama aracı olarak en çok yarı yapılandırılmış görüşmeler tercih edilmiştir. Bulgular eğitim araştırmalarında ters yüz sınıfın çağdaş ve dinamik bir çalışma alanı olduğunu gösteriyor.
Özet (Çeviri)
The Flipped Classroom Model is defined as a 'teaching style' (Fraga & Harmon, 2014), and it is one of the new methods that require the use of technology. There are several studies conducted on Flipped Classroom (FC) to search for different themes. This descriptive study aims to categorize theses and dissertations in FC in EFL in Turkey context as thematic, methodological, and statistical to present the current situation. For this study, theses and dissertations published in the Turkish Council of Higher Education National Thesis Center were purposefully searched using document analysis, and 53 studies conducted between 2014 and 2023 were chosen to collect data. When collecting data from the studies, content analysis is applied, and the 'Academic Publishing Evaluation Form' prepared by Karadağ (2009) was used to categorize the data. In addition, content analysis was carried out by using categorical analysis and frequency analysis. According to the findings, there are more master's theses than doctoral dissertations. Most of the studies were conducted at Gazi University. Also, most of them were conducted in 2018 and 2019. Academic achievement and attitudes were the most used themes. Furthermore, mixed method and quasi-experimental research models were used in most studies. In addition, pre-test and post-test experimental design was highly preferred, convenience sampling was used the most, and semi-structured interviews were the most used data collection tool. The findings suggest that FC is a contemporary and dynamic area of study in educational research.