Ön bölge estetik restorasyonların bakım ve onarım gereksinimleri, meydana gelen komplikasyonların incelenmesi ve hastaların yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Maintenance and repair requirements of anterior zone aesthetic restorations, investigation of complications and evaluation of patients' quality of life
- Tez No: 873420
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN AKAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental Estetik, Diş Destekli Sabit Protez, Komplikasyon, OHIP, Tam Seramik, Zirkonyum, Dental Aesthetics, Tooth-supported Fixed Prosthesis, Complications, OHIP, Full Ceramic, Zirconium
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalında son beş sene içinde yapılmış olan ön bölge zirkonyum destekli kuron ve köprülerin klinik başarısı, meydana gelen komplikasyonlar ve mevcut protezlerin hastaların yaşam kalitesine etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalında Ocak 2018 ve Ocak 2023 tarihleri arasında zirkonyum destekli restorasyonların uygulandığı hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya 108 hasta katılım göstermiştir. Hastalardan elde edilen sosyo-demografik bilgilerin yanı sıra modifiye USPHS klinik değerlendirme kriterleri esas alınarak komplikasyon varlığı değerlendirilmiştir. PES-WES analizi ile pembe beyaz estetik sonuçları analiz edilmiş ve tüm klinik takibin sonucunda mevcut durumun hastaların yaşam kalitesine etkisi OHIP-14 anketi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcı hastaların 71'i kadın, 37'si erkektir. Hastaların sigara kullanımı, asitli içecek ve çay-kahve tüketim sıklığı analiz edilmiştir. Çay-kahve tüketimi arttıkça marjinal uyumlarında klinik olarak kabul edilebilir sınırlarda uyumsuzluk oluştuğu gözlenmiştir. Marjinal adaptasyon, anatomik form, ikincil çürük, diş bütünlüğü, restorasyon bütünlüğü ve post operatif hassasiyet parametreleri ile PES ve WES değerleri arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki kurulmuştur. Kullanım süresi ile komplikasyon parametrelerinden ikincil çürük, diş bütünlüğü ve restorasyon bütünlüğü arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki kurulmuştur. OHIP-14 ve komplikasyon parametlerinin karşılaştırılması sonucu fiziksel ağrı-marjinal adaptasyon, psikolojik yetersizlik-anatomik form arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki kurulmuştur. Üye sayısı arttıkça hastaların yaşam kalitesinin arttığı görülmüştür. Post operatif hassasiyet varlığı ve restorasyon bütününde oluşan uyumsuzluklar genel OHIP değerini artırmış dolayısıyla genel yaşam kalitesini düşürmüştür. Sonuç: Elde edilen bulgulara göre en sık görülen komplikasyon post operatif hassasiyet ve takiben restorasyon yapısında kırılma/çatlama olmuştur. Mevcut komplikasyonların varlığı hastaların yaşam kalitesini düşürmüştür. Hastaların yaşam kalitesini ve kullanım sürelerini artırmak adına klinik takip sürelerinin daha düzenli ve kısa aralıklarla olması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the clinical success of anterior zirconium-supported crowns and bridges, complications and the effect of existing prostheses on patients' quality of life in the last five years in the Department of Prosthodontics, Faculty of Dentistry, Eskişehir Osmangazi University. Materials and Methods: Patients who underwent zirconium-supported restorations between January 2018 and January 2023 at the Department of Prosthodontics, Faculty of Dentistry, Eskişehir Osmangazi University, were included. 108 patients participated in the study. In addition to the socio-demographic information obtained from the patients, the presence of complications was evaluated based on the modified USPHS clinical evaluation criteria. Pink and white aesthetic results were analyzed with PES-WES analysis and the effect of the current situation on the quality of life of the patients at the end of the entire clinical follow-up was evaluated with the OHIP-14 questionnaire. Results: Of the participating patients, 71 were female and 37 were male. The frequency of smoking, acidic drinks and tea and coffee consumption were analyzed. It was observed that the higher the consumption of tea and coffee, the more clinically acceptable marginal maladjustment occurred. A weak negative correlation was established between marginal adaptation, anatomical form, secondary caries, tooth integrity, restoration integrity and post-operative sensitivity parameters and PES and WES values. There was a weak negative correlation between the duration of use and the complication parameters secondary caries, tooth integrity and restoration integrity. As a result of the comparison of OHIP-14 and complication parameters, a weak positive relationship was established between physical pain-marginal adaptation, psychological inadequacy-anatomical form. It was observed that the quality of life of the patients increased as the number of members increased. The presence of postoperative tenderness and incompatibilities in the whole resrotation increased the overall OHIP value and thus decreased the overall quality of life. Conclusion: According to the findings, the most common complication was post operative tenderness followed by fracture/cracking of the restoration structure. The presence of existing complications decreased the quality of life of the patients. In order to increase the quality of life and the duration of use of the patients, clinical follow-up periods should be more regular and at shorter intervals.