Algılanan anne tutumları ve erken dönem uyumsuz şemalar ile gebe kadınların prenatal bağlanma düzeylerinin demografik değişkenlerle ilşkisi
The relationship between perceived maternal attitudes and early malmative schemas and pregnatal attachment levels of pregnant women with demographic variables
- Tez No: 873426
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN YENİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Ebeveyn Tutumu, Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Prenatal Bağlanma, Şema, Attachment, parental attitude, early maladaptive schemas, prenatal attachment, schema
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, hamile kadınlarda prenatal bağlanma ile algılanan ebeveyn tutumları, erken dönem uyumsuz şemalar ve sosyodemografik değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan 18 yaş üstü ve gebeliğinin 2. ve 3. döneminde bulunan 295 anne adayından oluşmaktadır. Bu çalışmada veri toplama araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Prenatal Bağlanma Envanteri (PBE), Young Şema Ölçeği Kısa Formu (YŞÖ-KF3) ve Young Ebeveynlik Ölçeği (YEBÖ) uygulanmıştır. Bilgilendirilmiş onamları alınan katılımcıların yanıtları istatistik yazılımına girilerek araştırma hipotezleri test edilmiştir. Araştırmada prenatal bağlanma, erken dönem uyumsuz şemalar ve algılanan ebeveynlik tutumunun arasındaki ilişkinin incelenmesi için Pearson korelasyonu uygulanmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni olan prenatal bağlanma düzeylerinin sosyodemografik değişkenler bakımından farklılaşma düzeylerinin incelenmesi için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre prenatal bağlanma ile erken dönem uyumsuz şemalar arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Algılanan ebeveyn tutumları arasındaki aşırı izin verici anne boyutları ile prenatal bağlanma puanları arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki saptanmıştır. Kuralcı kalıplayıcı anne boyutu ile prenatal bağlanma arasında zayıf düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı ilişki saptanmıştır. Sosyodemografik değişkenler açısından incelendiğinde, lisans mezunu olan, çalışan, tıbbi yardım ile hamile kalmış olan, normal gebelik geçiren, düşük öyküsü olmayan, gebe kalmayı istediğini belirten katılımcıların prenatal bağlanma puanları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar ilgili literatür ışığında değerlendirilmiş ve gelecekteki çalışmalara dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between prenatal attachment and perceived parental attitudes, early maladaptive schemas and sociodemographic variables in pregnant women. The sample of the study consists of 295 expectant mothers over the age of 18 living in various regions of Turkey and in the 2nd and 3rd tremester of pregnancy. In this study, Demographic Information Form, Prenatal Attachment Inventory, Young Schema Scale Short Form and Young Parenting Scale forms were used as data collection tools. The responses of the participants, whose informed consent was obtained, were entered into the statistical software and the research hypotheses were tested. Pearson correlation was applied to examine the relationship between prenatal attachment, early maladaptive schemas and perceived parenting attitude. Independent sample t-test and one-way ANOVA were applied to examine the differentiation levels of prenatal attachment levels, which is the dependent variable of the study, in terms of sociodemographic variables. According to the findings of the study, no significant relationship was found between prenatal attachment and early maladaptive schemas. A negative and significant relationship was found between the over-permissive mother and father dimensions of perceived parental attitudes and prenatal attachment scores. A weak positive and significant relationship was found between the prescriptive stereotyping mother dimension and prenatal attachment. When analyzed in terms of sociodemographic variables, the prenatal attachment scores of the participants who had a bachelor's degree, were employed, had a medically assisted pregnancy, had a normal pregnancy, had no history of miscarriage, and stated that they wanted to become pregnant were found to be significantly higher. The results obtained in the study were evaluated in the light of the relevant literature and suggestions for future studies were presented.