Murat Uyurkulak romanlarında sosyal ve siyasal eleştiri
Social and political criticism in Murat Uyurkulak's novels
  1. Tez No: 873542
  2. Yazar: KAAN MARABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yakın tarih, Toplumsal Değişim, Eleştiri, İroni, Recent History, Social Change, Criticism, Irony
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminden başlayıp günümüze kadar olan Türkiye Cumhuriyeti yakın tarihi büyük toplumsal ve siyasal olaylara sahne olmuştur. Ermeni Tehciri, Nüfus Mübadelesi, Varlık Vergisi, inkılap hareketleri, askeri operasyonlar, azınlıkların siyasi, hukuki, içtimai durumu bunlardan yalnızca birkaçıdır. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti bir yandan geçmişin yükünü omuzlamış iken diğer yandan geleceği inşa etmeye çalışmaktadır. Bu süreç sancılı, travmatik, trajik hatta bazen trajikomik bir hal almaktadır. Tarih bu süreci anlatırken her alana nüfuz edememektedir. Böyle durumlarda, sanat ve onun bir kolu olan edebiyat, tür ve teknikleri vasıtasıyla tarihin bu boş bırakılan alanını doldurmak için ideal bir konumda bulunmaktadır. Murat Uyurkulak 2000 sonrası romancılar arasında dikkat çekici bir isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Eserlerinde ironik bir dil kullanan, Türkçeyi ve onun zengin kelime hazinesini elinden geldiğince kullanmaya çalışan bir yazardır. Eserlerinin konularına bakıldığında Türkiye Cumhuriyeti yakın tarihinde yaşanan olaylar, toplumsal değişimler, yok sayılanlar, aşağılananlar, ötekileştirilenler. görülmektedir. Bu çalışmada Murat Uyurkulak'ın yakın tarihe olan sosyal ve siyasal eleştirileri edebi teknikler olan parodi, ironi, hiciv ve pastiş üzerinden incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The recent history of the Republic of Turkey, starting from the last period of the Ottoman Empire to the present day, has witnessed major social and political events. The Armenian Relocation, the Population Exchange, the Wealth Tax, reform movements, military operations, the political, legal and social situation of minorities are just a few of them. While the newly established Republic of Turkey has shouldered the burden of the past, it is also trying to build the future. This process is painful, traumatic, tragic and sometimes even tragicomic. History can't penetrate every field while narrating this process. In such cases, art, and literature as a branch of it, is in an ideal position to fill this empty space of history through its genres and techniques. Murat Uyurkulak is a remarkable name among post-2000 novelists. He is a writer who uses ironic language in his novels and tries to use Turkish and its rich vocabulary as much as he can. When we look at the subjects of his works, we see the events in the recent history of the Republic of Turkey, social changes, those who are ignored, humiliated and marginalized. In this study, Murat Uyurkulak's social and political criticisms of recent history will be analyzed through the literary techniques of parody, irony, satire and pastiche.