Adana'da 2018-2022 yılları arasında otopsisi yapılan çocukluk çağı ölüm olgularının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of childhood death cases autopsied between 2018-2022 in Adana
  1. Tez No: 873556
  2. Yazar: ELİF HALLAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHNAN ALPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli tıp, otopsi, çocuk ölümleri, Forensic medicine, autopsy, child deaths
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmada Adana'da 2018-2022 yılları arasındaki 5 yıllık süreçte Adli Tıp Tıp Kurumu Adana Grup Başkanlığı'na gönderilerek otopsisi yapılan çocukluk çağı ölümlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Adli Tıp Kurumu Adana Grup Başkanlığı'nda 2018-2022 yılları arasında otopsisi yapılan olgular retrospektif olarak incelenmiştir. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 26 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Beş yıllık zaman diliminde otopsisi yapılan 5689 olgudan 771'inin (%13,6) 0-18 yaş aralığında olduğu tespit edilmiştir. Olguların ortalama yaşı 5,8 olup, 472 olgu erkek, 199 olgu kız çocuğudur. Otopsisi yapılan en fazla olgunun 241 olgu ile (%31,3) 2018 yılında olduğu, bunu sırasıyla 198 olgu (%25,7) ile 2019, 118 olgu (%15,3) ile 2020, 112 olgu (%14,5) ile 2021, 102 olgu (%13,2) ile 2022 yıllarının izlediği görülmüştür. Yaş gruplarına göre dağılım incelendiğinde 0-4 yaş aralığında 442 olgu olduğu, 5-9 yaş aralığında 79 olgu olduğu, 10-14 yaş aralığında 92 olgu olduğu, 15-18 yaş aralığında 158 olgu olduğu tespit edilmiştir. Ölüm orijinlerinin dağılımına bakıldığında ise en sık %47,6 oran (367 olgu) ile doğal nedenlerle ölüm olduğu, bunu %35,8 (276 olgu) ile kaza orijinli ölümlerin takip ettiği, ardından %7,8 oran (60 olgu) ile intiharların, %5,8 (45 olgu) ile cinayetlerin ve %3,0 (24 olgu) ile orijini saptanamayan ölümlerin geldiği görülmektedir. Sonuç: Nedeni saptanabilen doğal ölüm olguları arasında en sık görülen enfeksiyon nedenli ölümleri azaltmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla bebeklere anne sütü verilmesinin teşvik edilmesi, çocukluk çağı aşıları konusunda ebeveynlerin bilinçlendirilmesi, hastalığın yayılmasını önlemek için uygun hijyen uygulamalarına dikkat edilmesi ve hastalığın erken teşhis edilerek zamanında tedavi edilmesi, bunun için de sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması gereklidir. Doğal olmayan ölümler arasında en sık kaza orijinli ölümler görülmektedir. Kaza önleme stratejileri arasında; ebeveynlerin çocukları denetimsiz bırakmamaları için eğitilmesi, hem okul öncesi hem de okul çağındaki çocuklara muhtemel riskler, kendilerini nasıl koruyabilecekleri ve acil durumlarda başvuracakları kişiler hakkında bilgi verilmesi önem taşır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the childhood death cases that were sent for autopsy to the Forensic Medicine Institute Adana Group Presidency within the five-year period from 2018 to 2022. Materials and methods: The cases were examined retrospectively at the Forensic Medicine Institute Adana Group Presidency between these years. The data obtained were analyzed using the IBM SPSS Statistics 26 program. Results: Out of 5689 cases autopsied during the five-year period, 771 cases (13.6%) were identified within the 0-18 age range. The average age of the cases was 5.8, with 472 boys and 199 girls. The highest number of cases autopsied in one year was 241 cases (31.3%) in 2018, followed by 198 cases (25.7%) in 2019, 118 cases (15.3%) in 2020, 112 cases (14.5%) in 2021, and 102 cases (13.2%) in 2022. When looking at the distribution by age groups, there were 442 cases in the 0-4 age range, 79 cases in the 5-9 age range, 92 cases in the 10-14 age range, and 158 cases in the 15-18 age range. Examining the distribution of causes of death, deaths from natural causes were the most frequent at a rate of 47.6% (367 cases), followed by accident-related deaths at 35.8% (276 cases), then suicides at 7.8% (60 cases), murders at 5.8% (45 cases), and deaths of undetermined origin at 3.0% (24 cases). Conclusion: Among the natural death cases where a cause could be determined, infections were most common. To reduce infection-related deaths, it is necessary to promote breastfeeding to enhance the immune system, raise parental awareness about childhood vaccinations, ensure adherence to appropriate hygiene practices to prevent the spread of diseases, and facilitate access to healthcare services for early diagnosis and timely treatment of diseases. Among unnatural deaths, accident-related deaths are most frequent. Accident prevention strategies include educating parents not to leave children unsupervised, providing both pre-school and school-aged children with information on potential risks, how they can protect themselves, and whom to contact in emergencies.