İn Vivo deneysel Alzheimer modelinde aralıklı beslenmeninsemaforinler üzerine etkisi
Effect of intermittent fasting on semaphorins in an In Vivo experimental Alzheimer model
  1. Tez No: 873565
  2. Yazar: MUSTAFA BİRGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELGİN TÜRKÖZ ULUER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, aralıklı beslenme, semaforin, tau, nöropilin, Alzheimer's Disease, intermittent fasting, semaphorin, tau, neuropilin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
İN VİVO DENEYSEL ALZHEİMER MODELİNDE ARALIKLI BESLENMENİN SEMAFORİNLER ÜZERİNE ETKİSİ- Toplumdaki sıklığı ve sosyoekonomik yükü giderek artan nörodejeneratif hastalık olan Alzheimer hastalığında (AH), farmakolojik ve diğer tedaviler dışında aralıklı beslenmenin (AB) de faydalı etkileri bilinmektedir (Nicolas & Nolan, 2022). Açlık periyotları arasında serbest yeme şeklinde uygulanan beslenme kalıbı olan AB'nin bu etkisinde nöronal stabilite, nöroplastisite, nörogenez gibi mekanizmaların önemli rolleri vardır (Elias et al., 2023). Perinöral etkileşimlerin ana komponentlerinden olan Semaforinler, hücre-hücre iletişimine aracılık eden extrasellüler sinyal molekülleri ailesidir ve AH patofizyolojisinde önemli rolleri vardır (Quintremil et al., 2019). Bununla birlikte AH'de AB ile indüklenen değişimlerde semaforinlerin etkisi bilinmemektedir. Çalışmamızın ana amacı AH patogenezinde/ AB tedavisinde semaforinlerin etkisini araştırmaktır. Ayrıca maliyet-etkin bir tedavi yöntemi olarak Aralıklı beslenmenin klinik ve günlük pratikte uygulanmasında yol gösterici olmak ve böylece uzun vadede AH kaynaklı ciddi sosyoekonomik yükün azaltılmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir. Çalışmamızda sıçanlar 4 gruba (n=8) ayrılmıştır; Kontrol, AB, AH Modeli ve AH Modeli+AB. AH modeli (AHM) oluşturmak için hayvanlara 20 hafta boyunca AlCl3 (50 mg/kg-po [içme suyuna]) ve 10 hafta boyunca D-galaktoz (60 mg/kg/gün-i.p) uygulanmıştır. Ardından modelin doğrulanması amacıyla hayvanlara davranışsal testler (Morris Water Maze, Açık alan testi) ve serum t-tau düzeyi ölçümü yapılmıştır. AB uygulaması için hayvanların beslenmesi 20. Haftadan sonra 3 ay boyunca 8 saate (09.00–17.00/ad libitum) kısıtlanmıştır. Deneyin sonunda davranış ve ELİSA testleri tekrarlanmış ve hayvanlara ait beyin dokularında indirekt immunohistokimya yöntemi ile Sema 3A, Sema-4C, Sema-7A, Nrp1, Nrp2, AchE ve p-Tau düzeyleri tespit edilmiştir. Çalışmamızda AH modelinde davranışsal ve biyokimyasal parametrelere ek olarak p-Tau, AchE, Sema 3A, Nrp 1 gibi AH ilişkili moleküller kontrole göre yüksek düzeyde saptanmış ve bu etkiler aralıklı beslenme tedavisiyle çoğunlukla tersine çevrilmiştir. Sema 4C ve Nrp 2 düzeyleri ise AH modellerinde azalmıştır ancak bunlar üzerinde aralıklı beslenmenin etkisi düşük düzeyde saptanmıştır. Çalışmanın en önemli sonuçlarından biri olarak aralıklı beslenme grubunda immün sistem ile ilişkili Sema 7A düzeylerinin düşük saptanması ise AH tedavisinde nöroinflamatuar/nöroimmün yolakların önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF INTERMITTENT FASTING ON SEMAPHORINS IN AN IN VIVO EXPERIMENTAL ALZHEIMER MODEL- In addition to pharmacological and other treatments, the beneficial effects of intermittent fasting (IF) are also known in Alzheimer's disease (AD), a neurodegenerative disease with an increasing prevalence and socioeconomic burden in society (Nicolas & Nolan, 2022). Mechanisms such as neuronal stability, neuroplasticity and neurogenesis play important roles in this effect of IF, which is a nutritional pattern applied in the form of free eating between fasting periods (Elias et al., 2023). Semaphorins, one of the main components of perineural interactions, are a family of extracellular signaling molecules that mediate cell-cell communication and have important roles in the pathophysiology of AD (Quintremil et al., 2019). However, the effect of semaphorins on IF-induced changes in AD is unknown. The main purpose of our study is to investigate the effect of semaphorins on AD pathogenesis/AD treatment. In addition, it is aimed to guide the application of intermittent fasting in clinical and daily practice as a cost-effective treatment method and thus contribute to reducing the serious socioeconomic burden caused by AD in the long term. In our study, rats were divided into 4 groups (n = 8); Control, IF, Model AD and Model AD+IF. To establish the AD model (AHM), animals were administered AlCl3 (50 mg/kg-po [in drinking water]) for 20 weeks and D galactose (60 mg/kg/day-i.p) for 10 weeks. Then, in order to verify the model, behavioral tests (Morris Water Maze, Open field test) and serum t-tau level measurement were performed on the animals. For IF application, feeding of animals was restricted to 8 hours (09.00–17.00/ad libitum) for 3 months after the 20th week. At the end of the experiment, behavioral and ELISA tests were repeated and Sema-3A, Sema-4C, Sema-7A, Nrp1, Nrp2, AchE and p-Tau levels were determined in the animal brain tissues by indirect immunohistochemistry method. In our study, in addition to behavioral and biochemical parameters in the AD model, AD-related molecules such as p-Tau, AchE, Sema 3A, Nrp 1 were detected at higher levels than the control, and these effects were mostly reversed with IF treatment. Sema 4C and Nrp 2 levels decreased in AD models, but the effect of intermittent fasting on these was found to be low. One of the most important results of the study, the low levels of Sema 7A related to the immune system in the IF group, reveals the importance of neuroinflammatory/neuroimmune pathways in the treatment of AD.