Çatalhöyük duvar figürlerinin günümüz seramik sanatında uygulanışı
Application of Çatalhöyük wall figures in today's ceramic art
- Tez No: 873612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ÜLKÜ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Çatalhöyük, Duvar Figürü, Kil, Ceramic, Çatalhöyük, Wall Figure, Clay
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yaklaşık 9400 yıllık geçmişe sahip olan Çatalhöyük duvar figürlerinin günümüz seramik sanatında uygulanışı, Çatalhöyük‟ten esinlenen sanatçılar ve kişisel yorumlamaları, kaynakça çerçevesinde paylaşmayı amaçlayan bu araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, problem, amacı ve önemi, sınırlılıklar ve sayıltılar belirtilmiştir. İkinci bölümde: Çatalhöyük‟ün tanımı, tarihçesi, konumu, önemi mimarisi insanlık tarihinde nasıl izler taşıdığından bahsedilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; seramik sanatı, seramik sanatının tarihi, Çatalhöyük‟ten esinlenen sanatçıların uyguladıkları eserlerinden bahsedilmektedir. Dördüncü bölümde; Çatalhöyük duvar figürlerini hayal gücünün ışığında yeni bir yorum katarak kişisel uygulamalarına yer verilmiştir. Tezin sonuç kısmında, araştırma ve uygulamada elde edilen bilgiler, üretilen Çatalhöyük duvar figürleri hakkında ulaşılan sonuçlar ve tecrübelere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research, which aims to share the application of Çatalhöyük wall figures, which has a history of about 9400 years, in today's ceramic art, the artists inspired by Çatalhöyük and their personal interpretations, within the framework of the Bibliography, consists of four parts. In the first part of the study, the problem, its purpose and importance, limitations and assumptions are stated. In the second part, the definition, history, location, importance of Çatalhöyük, its architecture and its traces in human history are mentioned. In the third part of the study; Ceramic art, the history of ceramic art and the works of artists inspired by Çatalhöyük are mentioned. In the fourth part; Personal applications of Çatalhöyük wall figures are included by adding a new interpretation in the light of imagination. In the conclusion of the dissertation, the information obtained in research and practice, the results and experiences about the Çatalhöyük wall figures produced are mentioned.