Proinflamatuar sitokinlerin beraber kulanımının bakteriyemi ve sepsis tanısındaki prognostik değeri
The prognostic value of co-administration of proinflammatory cytokines in the diagnosis of bacteremia and sepsis
- Tez No: 873622
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kan kültürü, Serum Endotoksin, Bakteriyemi, Prokalsitonin, IL-6, Blood culture, Serum Endotoxin, Bacteriemia, Procalcitonin, IL-6
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
PROİNFLAMATUAR SİTOKİNLERİN BERABER KULANIMININ BAKTERİYEMİ VE SEPSİS TANISINDAKİ PROGNOSTİK DEĞERİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI, UZMANLIK TEZİ, GAZİANTEP, 2024 Amaç: Sepsis erken tanı ve tedaviyle ölüm oranları düşürülebilir bir hastalıktır. Sepsisli hastaların bir kısmında kan kültürlerinde üreme belirlenememektedir. Kültür negatif sepsis olarak tanımlanan bu durum, dolaşım sistemindeki endotoksin gibi bazı bakteriyel bileşenlere konakçı tepkisinden kaynaklanan klinik durum olabilir veya kan kültürleri alınmadan önce antibiyotik tedavisi başlanmasından kaynaklanabilir. Sepsiste tedavi başarısını artırmak için uygun antibiyotiklerin zamanında başlanmasının önemi göz önüne alındığında hızlı tanı çok önemlidir. Bu çalışmamızda hastalarda sepsis ve bakteriyemi tanısında CRP, Prokalsitonin, IL-6, Serum Amiloid A ve Serum Endotoksin düzeylerinin sepsis&bakteriyemi tanısındaki yeri ve prognostik önemini değerlendirmeyi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yoğun Bakım Ünitesinde bakteriyemi ve klinik olarak sepsis ön tanılı 139 hastadan rutin olarak (klinik rutin) kan kültürleriyle eşzamanlı olarak 8-10 cc periferik kan örneği alınmış olup IL-6, CRP, SAA, PCT testleri kemiluminesans immünoassay yöntemiyle, Serum Endotoksin testi ise mikroelisa yöntemiyle çalışılmıştır. Bulgular: Kan kültüründe üreme olup etken kabul edilen grupta PCT ve IL-6 ortalama değeri kan kültüründe üreme olmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptandı. Kan kültüründe üreme olup etken kabul edilen grupta PCT ve IL-6 ortalama değeri kan kültüründe cilt florası elemanı üreyip kontaminasyon olarak kabul edilen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. CRP ve SAA testlerinde gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Kan kültüründe üreme olmayanlarda Serum endotoksin ortalama değeri kan kültüründe Gram negatif bakteri üreyenlere göre istatistiksel olarak yüksek bulundu. Sonuç: IL-6 ve PCT düzeyinin bakteriyemi ile birlikte artış gösteren inflamasyon göstergeleri olduğu saptandı. Kan kültüründe üreme olmayanlarda serum endotoksin ortalama değeri kan kültüründe Gram negatif bakteri üreyenlere göre istatistiksel olarak yüksek bulundu. Bu durumun inflamasyondan dolayı intestinal bakterilerin kolonizasyonundaki artış ve mikrobiyotanın değişimi sonucu gerçekleşen translokasyondan kaynaklandığı düşünülmekte olup daha büyük çalışmalarla hasta bazlı irdelenmelidir. CRP ve SAA'nın bakteriyemi için spesifik olmayan inflamatuar göstergeler olarak saptanmış olup tüm hastalarda yüksekti.
Özet (Çeviri)
THE PROGNOSTIC VALUE OF CO-ADMINISTRATION OF PROINFLAMMATORY CYTOKINES IN THE DIAGNOSIS OF BACTEREMIA AND SEPSIS MEDICAL MICROBIOLOGY DEPARTMENT, SPECIALIZATION THESIS, GAZİANTEP, 2024 Aim: Sepsis is a disease whose mortality rates can be reduced with early diagnosis and treatment. In some patients with sepsis, no growth can be detected in blood cultures. This condition, defined as culture-negative sepsis, may be the clinical condition resulting from the host response to some bacterial component in the circulatory system, such as endotoxin, or may result from initiating antibiotic therapy before blood cultures are obtained. Considering the importance of timely initiation of appropriate antibiotics to increase treatment success in sepsis, rapid diagnosis is very important. This study aimed to improve the place and prognostic factors of CRP, Procalcitonin, IL-6, Serum Amyloid A and Serum Endotoxin levels in the diagnosis of sepsis and bacteriology of individuals. Material and Method: In Gaziantep University Faculty of Medicine, Şahinbey Research and Practice Hospital, Department of Internal Medicine, Intensive Care Unit, 8-10 cc peripheral blood samples were routinely collected from 139 patients with bacteremia and clinically diagnosed sepsis at the same time with blood cultures. IL-6, CRP, SAA, PCT tests were analyzed by chemiluminescence immunoassay method and serum endotoxin test was analyzed by microelisa method. Results: The mean values of PCT and IL-6 were statistically significantly higher in the group with blood culture growth and accepted as causative than in the group without blood culture growth. The mean values of PCT and IL-6 were statistically significantly higher in the group with blood culture growth and accepted as causative than in the group with skin flora growth and accepted as contamination. There was no statistically significant difference between the groups in CRP and SAA tests. . The mean serum endotoxin value was found to be statistically higher in patients with no growth in blood culture than in those with growth of Gram-negative bacteria in blood culture. Conclusion: It was determined that IL-6 and PCT levels are inflammatory indicators that increase with bacteremia. The mean serum endotoxin value was found to be statistically higher in those with no growth in blood culture than in those with Gram-negative bacteria growth in blood culture. It is thought that this situation is due to the increase in colonization of intestinal bacteria due to inflammation and the translocation that occurs as a result of the change in microbiota, and should be examined on a patient basis with larger studies. CRP and SAA were found to be nonspecific inflammatory indicators for bacteremia and were high in all patients.