Fırat Üniversitesi Hastanesi Algoloji Kliniğine başvuran hastaların demografik özellikleri, tanı ve tedavilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of demographic characteristics, diagnosis and treatment of patients admitted to Fırat University Hospital Algology Clinic
  1. Tez No: 873700
  2. Yazar: NECAT ELPEZE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Ağrı Klinikleri, Sosyodemografik Özellikler, Multimodal Analjezi, Pain, Pain Clinics, Sociodemographic Characteristics, Multimodal Analgesia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Ağrı, bireyi ve dolayısıyla da toplumu ilgilendiren evrensel bir problem olarak görülmektedir. Ağrı klinikleri, bu evrensel sorunun çözümlenmesi ve bireylerin yaşam kalitesini arttırarak toplumsal verimliliğe katkıda bulunması hususunda önemli rol oynamaktadır. Günümüzde sayıları gittikçe artan ağrı klinikleri ve ağrıya multidisipliner yaklaşımla uygulanan tedavilerle elde edilen sonuçlar ağrı tedavisi için umut olmakta, hastaların yaşam kalitesi artmaktadır. Çalışmamızda Algoloji Bilim Dalı polikliniğimize ağrı şikayeti ile ilk defa başvuran hastaların kayıtları incelenerek; verdiğimiz hizmetlerin saptanması, bu hizmetlerin verimliliklerinin sorgulanması, hizmetlerimizin daha da geliştirilmesi ayrıca polikliniğimize başvuran hasta popülasyonunun sosyodemografik özelliklerinin ve ağrı durumlarının dünyada ve ülkemizde yapılmış diğer ağrı çalışmaları ile benzerliklerinin ve farklılıklarının ortaya konulması amaçlandı. Polikliniğimize başvuran hastaların kadın (%62.2) cinsiyetinin çoğunlukta olduğu, obezite oranının %24.7 olduğu ve obezitenin kadın cinsiyetinde daha sık olduğu tespit edildi. Hastaların, %69'unun >45 yaş grubunda olduğu, büyük kısmında kronik ağrının bulunduğu ve ağrı sıklığını sürekli olarak tarif ettiği görüldü. Ağrılı hastaların ağırlıkla ilköğretim düzeyinde eğitim gördüğü, polikliniğimize başvuru yapmadan önce çoğunlukla tedavi almış olduğu tespit edildi. Hastaların %58.7'si polikliniğimize herhangi bir kliniğin konsültasyonu veya referans olmadan kendiliğinden başvuru yaptı. Ağrıdan yakınan hastalarımızın ortalama Vizüel Analog Skala (VAS) değerinin 6.64 olduğu görüldü. Hastaların sigara-tütün kullanımı erkeklerde daha yüksek olmak üzere %33.4 oranındadır. Hastaların %69.8 inde komorbidite varlığı tespit edildi. Hastaların sıklıkla bel (%65.8), boyun (%18.9) ve diz ağrısı (6.6) gibi kanser dışı nedenlerden dolayı yakındığı, konulan tanılar içerisinde de bel ağrılarının en büyük grubu oluşturduğu saptandı. Kliniğimizde uygulanan ağrı tedavilerini incelediğimizde öncelikle zayıf opioidlerin tercih edildiği ve hastaların %53.3'üne girişimsel ağrı tedavisi uygulandığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak ağrı polikliniğimize başvuran hastalarımızın sosyodemografik özelliklerinin benzer çalışmalarla genel olarak paralel olduğu görüldü. Ağrı tedavisinde iyi planlanmış medikal tedaviye ek olarak girişimsel ağrı tedavisi hastaların ağrısını dindirerek ağrının kronikleşmesinin önüne geçebileceğini, dolayısıyla kronik ağrıya bağlı iş gücü kaybının önleyebileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF DEMOGRAPHIC CHARACTERISTICS, DIAGNOSIS AND TREATMENT OF PATIENTS ADMITTED TO FIRAT UNIVERSITY HOSPITAL ALGOLOGY CLINIC Pain is seen as a universal problem that concerns the individual and thus the society. Pain clinics play an important role in solving this universal problem and contributing to social productivity by increasing the quality of life of individuals. Today, the increasing number of pain clinics and the results obtained with multidisciplinary approach to pain treatment provide hope for pain treatment and increase the quality of life of patients. In our study, we aimed to determine the services we provide, to question the efficiency of these services, to further improve our services, and to reveal the similarities and differences of the sociodemographic characteristics and pain conditions of the patient population applying to our outpatient clinic with other pain studies conducted in the world and in our country by examining the records of patients who applied to our Algology Department outpatient clinic for the first time with pain complaints. It was determined that the majority of the patients who applied to our outpatient clinic were female (62.2%), the obesity rate was 24.7% and obesity was more common in the female gender. It was observed that 69% of the patients were in the age group >45 years, most of them had chronic pain and described the frequency of pain as continuous. Patients with pain were predominantly educated at the primary school level and had mostly received treatment before presenting to our outpatient clinic. 58.7% of the patients presented to our outpatient clinic spontaneously without any clinic consultation or reference. The mean Visual Analog Scale (VAS) value of our patients complaining of pain was 6.64. Smoking and tobacco use was 33.4%, higher in males. Comorbidity was detected in 69.8% of the patients. Patients frequently complained of non-cancerous causes such as low back pain (65.8%), neck pain (18.9%) and knee pain (6.6%), and low back pain constituted the largest group among the diagnoses. When we analyzed the pain treatments applied in our clinic, it was found that weak opioids were primarily preferred and 53.3% of the patients underwent interventional pain treatment. In conclusion, the sociodemographic characteristics of our patients who applied to our pain outpatient clinic were generally parallel to other similar studies. In the treatment of pain, we think that interventional pain treatment applied in addition to well-planned medical treatment can prevent the chronicization of pain by relieving the pain of patients, thus preventing the loss of workforce due to chronic pain.