Kronik ağrı nedeniyle başvuran hastaların sosyodemografiközellikleri ve uygulanan girişimsel ağrı tedavisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the sociodemographic characteristics of patients applied for chronic pain and the applicable interventional pain management
- Tez No: 791904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE ARICAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Girişimsel Tedavi, Kronik Ağrı, VAS, Interventional Treatment, Chronic Pain, VAS
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Çalışmamızda kronik ağrı ile kliniğimize başvuran hastaların sosyodemografik özelliklerini, uygulanan medikal ve invaziv tedavilerinin ve tedaviye yanıtlarının değerlendirilmesini amaçladık. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Algoloji Kliniğine Ocak 2021-Aralık 2022 tarihleri arasında kronik ağrı nedeniyle başvuran hastalar retrospektif olarak tarandı. Tekrarlanan başvurular tek başvuru olarak kaydedildi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, ağrı tipi, başvuru öncesi ve uygulanan tedavi sonrası ilk başvuruda VAS skorları, önceden aldığı tedaviler, uygulanan medikal ve girişimsel işlemler kaydedildi. Ağrı tipi; kanser ve kanser dışı olarak; kanser dışı ağrılarda kendi içinde ağrının oluştuğu vücut bölgesine göre ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya 2707 hasta dahil edildi. Hastaların 1697'si (%62.7) kadın, 1010'u (%37.3) erkekti. Yaşları 18 ila 95 arasında değişmekte ve yaş ortalaması 55.7±15.7 idi. 1954'ü (%72.2) evli, 326'sı (%12) dul, 427'si (%15.8) bekar; 261'i (%9.6) düşük, 1972'si (%72.8) orta, 474'ü (%17.5) yüksek seviye gelirli idi. Kanser dışı en sık başvuru nedenleri; bel ağrısı (%37), nöropatik ağrı (%14.2) ve eklem ağrısı (%10.1) idi. Kanser, bel, baş ve nöropatik ağrıyla başvuran hastaların tedavi öncesi ağrı şiddetleri ile tedavi sonrası ağrı şiddetleri karşılaştırıldığında tedavi sonrası ağrı şiddetlerindeki azalma istatistiksel olarak anlamlı idi. Hastaların %45.7' (n:1236)sine medikal tedaviyle birlikte invaziv işlem uygulanırken, en sık uygulanan girişimsel işlem epidural steroid işlemi oldu. Başvuran tüm hastalarda invaziv işlem yapılan grupta ağrı şiddetlerinin azalması istatistiksel olarak anlamlıydı. iii Sonuç: Bu çalışma ile Algoloji polikliniğimize başvuran kronik ağrılı hastaların sıklıkla erişkin yaş grubunda ve kanser dışı ağrılarının olduğu, başvuru öncesi tedavide NSAİİ başta olmak üzere öncelikle zayıf opioidlerin tercih edildiği tespit edildi. Ağrı düzeylerinin hem medikal hem de medikal/invaziv uygulamalar ile kabul edilebilir sınırlara gerilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to evaluate the sociodemographic characteristics of patients who applied to our clinic with chronic pain, their medical and invasive treatments, and their response to treatment. Method: Patients who applied to Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital Algology Clinic between January 2021 and December 2022 due to chronic pain were reviewed retrospectively. Repeated applications were recorded as a single application. Sociodemographic characteristics of the patients, pain type, VAS scores at the first admission before and after the treatment, previous treatments, medical and interventional procedures were recorded. Type of pain; cancer and non-cancerous; In non-cancer pain, it was divided according to the body region in which the pain occurred. Results: 2707 patients were included in the study. Of the patients, 1697 (62.7%) were female and 1010 (37.3%) were male. Their ages ranged from 18 to 95, and the mean age was 55.7±15.7. 1954 (72.2%) were married, 326 (12%) were widowed, 427 (15.8%) were single; 261 (9.6%) had low income, 1972 (72.8%) had medium income and 474 (17.5%) had high income. The most common non-cancer referral reasons are; low back pain (37%), neuropathic pain (14.2%) and joint pain (10.1%). When pre-treatment pain severity and post-treatment pain severity were compared in patients presenting with cancer, low back, head and neuropathic pain, the decrease in pain severity after treatment was statistically significant. While 45.7% (n:1236) of the patients underwent an invasive procedure together with medical treatment, the most common interventional procedure was epidural steroid procedure. The reduction of pain intensity in the invasive procedure group was statistically significant in all admitted patients. Conclusion: In this study, it was determined that patients with chronic pain who applied to our Algology outpatient clinic were mostly in the adult age group and had non-cancer pain, and weak opioids, especially NSAIDs, were preferred in the preadmission treatment. It was observed that pain levels decreased to acceptable limits with both medical and medical/invasive applications.