Dünya çocuk edebiyatı seçkilerindeki çocuk karakterlerin benlik yapısına ve karakter geliştirme yollarına göre incelenmesi
Examination of child characters in world children's literature selections accordingto their self structure and character development methods
  1. Tez No: 873705
  2. Yazar: AYŞE NUR ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ERDEM ÇOCUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Yazını, Çocuk Kitapları, Benlik Algısı, Cinsiyet Dağılımı, Karakter Özellikleri, Children's Literature, Children's Books, Self Perception, Gender Distribution, Character Characteristics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada Dünya çocuk edebiyatı seçkilerindeki çocuk karakterlerin benlik algılarının geliştirilme ve karakter geliştirme yollarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca çocuk kavramı, yazın dünyasının tarihi gelişim serüveni içerisinde geçirdiği evrelerle kapsamlı şekilde açıklanmıştır. Çocuk yazını başlığında çocuk kitaplarına ve bu kitapların temel ögelerine yönelik görüşlere de yer verilmiştir. Çalışma nitel veri toplama yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemiyle hazırlanmış, çalışma materyalini oluşturan kitaplardan elde edilen bulgular ise tablolaştırılarak frekans yüzde aralıklarıyla izah edilmiştir. Ayrıca bulguların yorumlanmasında somut desen çalışması yapılarak frekansları oluşturan değer aralıkları, ait olduğu eserlerin sayfa numaralarıyla belirtilmiştir. Çalışmada yer verilen problem cümlelerinden cinsiyet değişkeni ve karakter dağılımları grafik okuma yöntemiyle çözümlenmiş, dilsel görünümlerine yer verilerek bulgular somutlaştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara yönelik olarak benlik algılarının dağılımında anlamlı farklar olmadığı gözlemlenmiştir. Bazı benlik algılarının ifade edilen alt basamaklarının eşit oranda dağılım göstermediğine yönelik bulgulara rastlanmıştır. Karakterlerin cinsiyet değişkenleri göz önüne alındığında erkek karakterin daha çok geliştirilen ayrımcı kimlik yapısını oluşturduğu sonucuna varılmıştır. Bulgulardan hareketle uygulama sürecine yönelik geliştirilen önerilerde kitap okuma faaliyetlerinin artırılması, süreç temelli olması, okuma atölyelerinin oluşturulması ve çocuk yazınının daha ön planda tutulduğu okuma listelerinin oluşturulması gibi adımların faydalı olacağı ifade edilmiştir. Çalışmada ayrıca elde edilen bulgulara ek olarak araştırmacılara yönelik önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the ways of developing the self-perception and character development of child characters in world children's literature selections. In addition, the concept of child is explained comprehensively with the stages it has gone through in the historical development adventure of the literary world. Under the title of children's literature, opinions on children's books and the basic elements of these books were also included. The study was prepared by document analysis method, one of the qualitative data collection methods, and the findings obtained from the books constituting the study material were tabulated and explained with frequency percentage ranges. In addition, in the interpretation of the findings, a concrete pattern study was carried out and the value ranges that make up the frequencies were indicated with the page numbers of the works to which they belong. Gender variable and character distributions among the problem sentences included in the study were analysed by graphic reading method, and the findings were concretised by giving place to their linguistic appearances. Regarding the findings obtained from the research, it was observed that there were no significant differences in the distribution of self-perceptions. It was found that the expressed sub-steps of some self-perceptions were not equally distributed. Considering the gender variables of the characters, it was concluded that the male character formed the discriminatory identity structure developed more. In the suggestions developed for the implementation process based on the findings, it was stated that steps such as increasing book reading activities, being process-based, creating reading workshops and creating reading lists where children's literature is more prioritised would be useful. In addition to the findings, the study also includes suggestions for researchers.