Çevrim içi ikinci el alışveriş platformlarında satın alma niyetinin incelenmesi
Examining purchase intention on online second-hand shopping platforms
  1. Tez No: 873706
  2. Yazar: ALPAY SAVAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Second hand shopping, online shopping motivations, sustainability, purchase intention, UTUAT2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Giderek büyüyen ve gelişen dijitalleşme ile teknolojik ilerlemeler insanların alışveriş anlayışının değişmesi üzerinde etkili olmuştur. İnsanlar alışverişlerin birçoğunu artık dijital ortamlar üzerinden yapmaktadır. Bu nedenle çevrimiçi alışveriş platformları da son yıllarda popülerliğini bir hayli arttırmıştır. Bu tür platformlar üzerinden kısa zaman içerisinde birçok ürüne ulaşılması, alışverişlerin güvenle yapılması ve sürdürülebilirliğe sağlamış oldukları katkılar sebebiyle tercih sebebi olmalarında önemli bir etken olmuştur. Yapılan araştırma neticesinde nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çevrimiçi ikinci el alışveriş platformlarını tercih eden ve kullanan 251 tüketiciden çevrimiçi anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Çalışmada UTUAT2 modeli kullanılmıştır. Elde edilen veriler Smart PLS 4.0.1 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde çevrimiçi ikinci el alışveriş platformlarını kullan bireyleri performans beklentisi, sosyal etki ve alışkanlık değişkenleri davranışsal niyetlerini anlamlı şekilde etkilediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu tarz platformları kullanan kadınların fiyat değeri açısından davranış niyetleri üzerindeki ilişki anlamı bir sonuç olduğu belirlenmiştir. Yaş değişkenin araştırma sonuçlarına göre herhangi bir anlamlı etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasingly growing and developing digitalization and technological advances have had an impact on changing people's understanding of shopping. People now do most of their shopping through digital environments. For this reason, online shopping platforms have increased their popularity in recent years. Accessing many products in a short time through such platforms, shopping safely and their contribution to sustainability have been an important factor in their preference. As a result of the research, quantitative research method was used. Data was collected via online survey method from 251 consumers who prefer and use online second-hand shopping platforms. UTUAT2 model was used in the study. The data obtained was analyzed using the Smart PLS 4.0.1 package program. As a result of the analysis, it has been revealed that performance expectation, social influence and habit variables significantly affect the behavioral intentions of individuals who use online second-hand shopping platforms. In addition, it has been determined that there is a significant relationship between the behavioral intentions of women using such platforms in terms of price value. It was observed that the age variable did not have any significant effect according to the research results.