Örgütsel sessizlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide algılanan örgütsel desteğin aracı etkisi
The mediating effect of perceived organizational support in the relationship between organizational silence and organizational commitment
- Tez No: 873761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Bağlılık, Algılanan Örgütsel Destek, Organizational silence, Organizational commitment, Perceived organizational support
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı örgütsel sessizlik, örgütsel bağlılık, algılanan örgütsel destek değişkenlerinin birbirleriyle ilişkilerinin; örgütsel sessizliğin örgütsel bağlılık üzerindeki yordayıcı etkisinin; algılanan örgütsel desteğin iki değişken arasındaki ilişkide aracı etkisinin incelenmesidir. Bu doğrultuda Demografik Bilgi Formu, Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Bağlılık ve Algılanan Örgütsel Destek ölçekleri kullanılarak 385 katılımcıdan veri toplanmış; verilerin analizinde SPSS 26.0 kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda örgütsel sessizlik ile örgütsel bağlılık ve algılanan örgütsel destek arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu; örgütsel bağlılık ile algılanan örgütsel destek arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Regresyon analizleri sonucunda örgütsel sessizlik ve kabullenici sessizlik alt boyutunun örgütsel bağlılık üzerinde negatif yönde ve anlamlı bir yordayıcılığı olduğu tespit edilmiştir. Aracı etki analizi ile örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılığın ilişkisinde algılanan örgütsel desteğin aracı etkisinin anlamlı olduğu; ancak örgütsel sessizliğin örgütsel bağlılık üzerindeki doğrudan etkisinin hala anlamlı olmaya devam etmesi sebebiyle kısmi bir aracı etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular tartışılmış, araştırmanın sınırlılıklarından bahsedilmiş, örgütler ve ilerideki çalışmalar için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationships between the variables of organizational silence, organizational commitment, and perceived organizational support; the predictive effect of organizational silence on organizational commitment; and the mediating effect of perceived organizational support in this relationship. In this context, data were collected from 385 participants using the Demographic Information Form, Organizational Silence, Organizational Commitment, and Perceived Organizational Support scales; the data were analyzed using SPSS 26.0. As a result of the correlation analysis, it was found that there was a significant negative relationship between organizational silence and organizational commitment and perceived organizational support; there was a significant positive relationship between organizational commitment and perceived organizational support. As a result of regression analyses, it was determined that organizational silence and the sub-dimension of acquiescent silence have a significant negative predictive effect on organizational commitment. With the mediation effect analysis, it was concluded that the mediation effect of perceived organizational support in the relationship between organizational silence and organizational commitment is significant; however, due to the direct effect of organizational silence on organizational commitment still continues to be significant, it has a partial mediation effect. The obtained findings were discussed, the limitations of the study were mentioned, and suggestions were made for organizations and future studies.