Düğün süreçlerinin ve düğün adetlerinin 18-40 ve 40-65 yaş aralığındaki bireyler açısından algı ve deneyimlerine yönelik karşılaştırmalı değerlendirilmesi: denizli ili örneği
Comparative evaluation of wedding processes and wedding customs in terms of perceptions and experiences of individuals between the ages of 18-40 and 40-65: The case of denizli province
  1. Tez No: 873836
  2. Yazar: MERVE ŞUŞAN GÜRLESİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERGENDER SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Düğün süreçleri, düğün adetleri, sosyal değişme, Wedding processes, wedding customs, social change
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Tüm toplumlarda aile kutsal bir yapıya sahip olmuştur. Toplumsal düzenin işleyişini ilk olarak ailede öğrenen bireyler evliliğe hazır hissettiklerinde aile kurmak için toplumsal bir gereklilik olan evliliği ve beraberinde düğünü gerçekleştirmektedir. Düğünler, geçmişten günümüze birçok toplumda bireyler için kutsal bir geçiş dönemi olarak kabul edilmiştir. Bu geçiş dönemleri toplumlar tarafından belirlenen kültürel ve tarihsel sembol ve eylemleri kapsamaktadır. Kültürel sermayenin devamlılığı bağlamında uygulanmaya devam edilen düğün adetleri yıllar içerisinde değişime uğramış, anlam ve eylemler bakımından yeniden inşa edilmiştir. Bu sebeple günümüzde evlilik kararı alan bireyler düğün süreçlerine girdiğinde aileler arası anlaşmazlıklar yaşayabilmektedir. Bu anlaşmazlıklar, bireyler ve ailelerinin arasında olmasının yanı sıra karşılıklı iki aile arasında da olabilmektedir. Sonuç itibari ile; aile kurmak isteyen bireylerin geçmişten günümüze uygulanmakta olan düğün adetleri sebebiyle ayrılmaları söz konusu olabilmektedir. Diğer yandan düğün adetlerinin; ayrılıkla sonuçlanmayan ilişkilerde düğün sonrası anlaşmazlıklara sebep olduğu da söylenebilir. Düğün adetlerine yönelik yapılan bu araştırmada düğün adetlerinin farklı yaş gurupları çerçevesinde incelenmesi amaçlanmış olup, düğün adetlerinin sebep ve sonuçları değerlendirilmeye çalışılmış, düğün süreçlerinin ve düğün adetlerinin belirlenmesinde etki eden faktörler tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular aracılığıyla iki farklı yaş gurubuna ait katılımcıların düğün adetlerine bakış açısı incelenmiştir. Araştırmanın çalışma gurubunu Denizli şehir merkezinde yaşayan 20 katılımcı oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme yapılarak gerçekleştirilen çalışmada katılımcılar ile hem yüz yüze görüşme hem de çevrimiçi görüşme sağlanmıştır. Gerçekleştirilen görüşmeler katılımcılara bildirilerek kayıt altına alınmış ve günlükler tutulmuştur. Elde edilen nitel verilerin analizi için söylem analizi kullanılmıştır. Tüm bu bilgiler doğrultusunda düğün adetlerinin günümüzde kültürel devamlılığı sağlama amacının dışında birçok sebebi olduğu, bunun yanı sıra yaş gurupları arasındaki deneyim ve düşünce farklılıklarının en önemli sebeplerinin başında popüler kültür unsurları, iletişim araçlarının sık kullanımı, ekonomik şartlar ve sosyal statüye yönelik bakış açıları gibi birçok faktörün etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In all societies, the family has a sacred structure. Individuals, who first learn the functioning of the social order in the family, realize marriage, which is a social necessity to establish a family, and the wedding when they feel ready for marriage. Weddings have been accepted as a sacred transition period for individuals in many societies from past to present. These transition periods include cultural and historical symbols and actions determined by societies. Wedding customs, which continue to be practiced in the context of the continuity of cultural capital, have changed over the years and have been reconstructed in terms of meaning and actions. For this reason, individuals who decide to get married today may experience disagreements between families when they enter the wedding process. These conflicts can be between individuals and their families as well as between two families. As a result, individuals who want to start a family may be separated due to wedding customs that have been practiced from the past to the present. On the other hand, it can also be said that wedding customs cause post-wedding conflicts in relationships that do not end in separation. In this research on wedding customs, it is aimed to examine wedding customs within the framework of different age groups, the causes and consequences of wedding customs were tried to be evaluated, and the factors affecting the determination of wedding processes and wedding customs were tried to be determined. Through the findings obtained within the scope of the research, the perspective of the participants belonging to two different age groups on wedding customs was examined. The study group of the research consists of 20 participants living in Denizli city center. In the study, which was conducted using in-depth interviews from qualitative research methods, both face-to-face and online interviews were conducted with the participants. The interviews were recorded by informing the participants and diaries were kept. Discourse analysis was used to analyze the qualitative data obtained. In line with all this information, it has been determined that wedding customs today have many reasons other than the purpose of ensuring cultural continuity, as well as many factors such as popular culture elements, frequent use of communication tools, economic conditions and perspectives on social status are the most important reasons for the differences in experiences and opinions between age groups.