Yabancı uyruklu öğrencilerin görüşlerine göre tömer eğitim programının değerlendirilmesi
Evaluation of tomer education program according to the opinions of foreign nationalities students
- Tez No: 873842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU GÜR ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TÖMER Eğitim Programı, Öğretim Programı Değerlendirme, Yabancı Uyruklu öğrenciler, Türkçe Dil Öğrenimi, TÖMER Education Program, Curriculum Evaluation, Foreign National students, Turkish Language Learning
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, TÖMER (Türkçe Öğretim Merkezi) eğitim programının etkinliğini, 2023-2024 akademik yılında Sakarya, Bursa ve Erzurum olmak üzere Türkiye'nin üç farklı şehrinde yer alan TÖMER'lerde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin görüşleri aracılığıyla değerlendirmektir. Nitel araştırma metodolojisi kullanılan çalışmanın örneklemini, etkin olarak TÖMER eğitim programına kayıtlı veya programı tamamlamış olan 350 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama süreci, üç uzman tarafından titizlikle incelenen ve son şekli verilen 20 maddeden oluşan bir görüşme formu ile gerçekleştirilmiştir. Temel veri toplama teknikleri arasında, farklı gruplardan içgörüler elde etmek amacıyla TÖMER merkezlerinde yapılan anketler kullanılmıştır. Bulgular, yabancı uyruklu öğrencilerin TÖMER eğitim programına yönelik genellikle olumlu bir görüş sergilediğini ortaya koymuştur. Öğrenciler, programın öğretim etkinliği ve sağlanan eğitim materyallerinin kalitesinden memnuniyetlerini dile getirmişlerdir. Özellikle, çalışma, öğrencilerin akademik çalışmalarında önemli engeller oluşturan yazma ve konuşma gibi iki temel dil becerisini geliştirmede karşılaştıkları zorlukları vurgulamıştır. Öte yandan, çalışma, öğrencilerin motivasyon kaynaklarını tanımlamış ve programda yer alan kültürel unsurlara verdikleri değeri vurgulamıştır. Yabancı uyruklu öğrencilerin TÖMER dil eğitim programına yönelik değerlendirmeleri oldukça çeşitlidir. Programın genellikle olumlu bir etki bıraktığı, özellikle iletişim becerilerini geliştirmede etkili olduğu ve gelecekteki kariyer fırsatlarına hazırlık sağladığı belirtilmiştir. Ancak, bazı öğrenciler kitap içeriğinin anlaşılır olmadığını ve pratik dil kullanımı konusunda bazı zorluklar yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Bununla birlikte, TÖMER'in sunduğu dil kurslarının çeşitliliği ve kültürel etkinliklerin zenginliği öğrenciler tarafından takdir edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effectiveness of the TOMER (Turkish Teaching Center) education program through the perspectives of foreign students enrolled in TOMER centers located in three different cities of Turkey, namely Sakarya, Bursa, and Erzurum, during the academic year 2023-2024. The sample of the qualitative research methodology study consists of 350 students actively enrolled in or who have completed the TOMER education program. The data collection process involved the implementation of a meticulously scrutinized interview form consisting of 20 items, carefully examined by three experts to ensure validity and reliability. Among the primary data collection techniques are interviews and surveys conducted to obtain insights from different groups, while interviews conducted at TOMER centers were used for triangulation of data. The findings reveal that foreign students generally exhibit a positive attitude towards the TOMER education program. Students express satisfaction with the instructional effectiveness of the program and the quality of educational materials provided. Particularly, the study highlights the challenges students face in developing two fundamental language skills, namely writing and speaking, which are significant barriers in their academic studies. Additionally, the study identifies students' sources of motivation and underscores their appreciation for the cultural elements integrated into the program. Foreign students' evaluations of the TOMER language education program vary considerably. It has been generally stated that the program has a positive impact, particularly in enhancing communication skills and preparing for future career opportunities. However, some students have expressed difficulties in understanding the content of the textbooks and in practical language usage. Nonetheless, the diversity of language courses offered by TOMER and the richness of cultural activities have been appreciated by students.