Yatak grubu örme kumaşlarında konstrüksiyon odaklı tasarım uygulamaları
Construction-focused design applications in bedding knitted fabrics
  1. Tez No: 873920
  2. Yazar: BURÇİN AKBULUT YÖRÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. SEDEF ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil Tasarımı, Örme Tasarımı, Örme Yatak Kumaşı, Atkılı Örme, Dolgulu Örme Kumaşı, Sandviç Kumaş, Textile Design, Knitting Design, Knitted Bed Fabric, Weft Knitting, Filled Knitted Fabric, Sandwich Fabric
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüzde yatak kumaşlarının hem estetik hem de işlevsel açıdan yüksek performans göstermesi beklenmektedir. Ancak mevcut tasarımlar genellikle bu iki önemli unsuru dengede tutmakta zorlanmaktadır. Tezin amacı, yenilikçi tasarım ve üretim teknikleri kullanarak, estetik ve fonksiyonel özelliklere sahip yatak kumaşları geliştirmektir. Tezin ilk bölümünde yatak kumaşları ve örme teknikleri ile ilgili mevcut literatür incelenmiştir. İkinci bölümde örme tekniği ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Bu bölümde atkılı örme makinelerinde üretilen yatak kumaşlarının sıklıkla tercih edildiğine değinilmiştir. Bu makineler, farklı desen ve yapıdaki kumaşların üretimini mümkün kılarak geniş bir tasarım yelpazesi sunmaktadır. Üçüncü bölümde belirlenen tema doğrultusunda atkılı örme yatak kumaşı tasarım ve üretim süreci anlatılmıştır. Tasarım sürecinde kullanılan“EAT GmbH-The Designscope Company ve Monarch”programları ile çeşitli desenler oluşturulmuştur. Farklı örme konstrüksiyonları ile yapılan deneme çalışmalarının sonuçlarına göre, koleksiyon için 6 adet desen seçilmiştir. Bu desenler, interlok iğne sistemli atkılı yuvarlak örme makinelerine uygun olarak tasarlanmıştır. Yatak grubu örme kumaşlarında konstrüksiyon odaklı tasarım uygulamaların incelendiği bu çalışmada, yatak yüzü kaplama üretiminde yaygın olarak kullanılan dolgu iplikli atkılı örme kumaşlarla yatak ürün grubuna uygun bir koleksiyon oluşturulmuştur. Farklı konstrüksiyon teknikleri ve malzemeler kullanılarak çeşitli kumaş denemeleri yapılmıştır. Atkılı örme tekniğiyle fabrika koşullarında yuvarlak örme makinesi kullanılarak 13 adet kumaş üretilmiştir. Yenilikçi konstrüksiyon tekniklerinin kullanımı yatak kumaşlarının estetik ve fonksiyonel özelliklerini yükseltmektedir. Ayrıca, konstrüksiyon odaklı tasarım çalışmalarıyla, yatak kumaşların tasarım süreci verimliliği ve işletmelerin üretim verimliliğinde artış sağlanabileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, bed fabrics are expected to perform highly in both aesthetic and functional aspects. However, existing designs often struggle to balance these two critical elements. The aim of this thesis is to develop bed fabrics with innovative design and production techniques, possessing both aesthetic and functional features. In the first section of the thesis, the existing literature on bed fabrics and knitting techniques is reviewed. The second section provides general information about knitting techniques, noting that bed fabrics produced on weft knitting machines are frequently preferred. These machines offer a wide range of design possibilities by enabling the production of fabrics with various patterns and structures. The third section describes the design and production process of weft knitted bed fabrics in line with the determined theme. Various patterns were created using the“EAT GmbH-The Designscope Company and Monarch”programs during the design process. Based on the results of trial studies with different knitting constructions, 6 designs were selected for the collection. These designs were tailored to the interlock needle system weft circular knitting machines. In this study, focusing on construction-oriented design applications in bed group knitted fabrics, a collection suitable for the bed product group was created using weft knitted fabrics with filling yarns, commonly used in bed surface coverings. Various fabric trials were conducted using different construction techniques and materials. A total of 13 fabrics were produced using a circular knitting machine under factory conditions with the weft knitting technique. The use of innovative construction techniques enhances the aesthetic and functional properties of bed fabrics. Additionally, it has been observed that construction-focused design studies can improve the design process efficiency and production efficiency of enterprises.