Rafadan Tayfa ve Z Takımı çizgi filmlerinde halk kültürü unsurları ve karşılaştırılması
Folk culture elements in 'Rafadan Tayfa' and 'Z Takımı' cartoons and comparison
- Tez No: 873921
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NACİ ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Halk Kültürü, Çocuk, Çizgi Film, Rafadan Tayfa, Z Takımı, Halk Bilgisi, Halk Sanatı, Folk Culture, Children, Cartoons, Rafadan Tayfa, Z Takımı, Z Team
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Kültür, toplumun ortak yaşantı birikimleridir ve farklı dinamiklerle ortak kalıplar üzerinde kendisini yenileyen canlı bir yapıdır. Bu yapı yeni nesillere doğru aktarıldıkça devamlılık sağlar. Dolayısıyla çocuklar kültürü, bulundukları koşullarda öğrenir ve bu yapılarla topluma aidiyetleri artırılır. Günümüzde artan medya etkileşimi, bu mecralarda geçirilen sürelerin çokluğu, her milletten oluşturulan içeriklerin ulaşılabilirliği; kültür unsurlarının bu mecralarda uygun bir şekilde aktarılmasını zorunlu kılar. Buradan yola çıkılarak çocukların ilgiyle izlediği çizgi filmler üzerinde kültür aktarımı ve uygulanabilirlik adına analojik bir çalışma yapılmıştır.“Rafadan Tayfa”ve“Z Takımı”çizgi filmleri örneklem olarak seçilmiş ve onar bölüm rastgele (random) seçilerek incelenmiştir. Veri analizinde kültür unsurları;“günlük yaşam”,“sanat ve edebiyat”,“bilgi”olarak ayrılmış; bu unsurların varlığı, birbirlerine olan oranları ile uygulanabilirliği bakımından kıyaslanmıştır. Bu veriler yazılı şekilde ve grafikler üzerinden değerlendirilmiştir. Öneriler ve sonuç kısmında ise halk kültürü unsurlarının doğru biçimde aktarımı adına yapılan çalışmadan yola çıkılarak sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Culture is the experience of society and is a living structure that renews itself on common patterns with different dynamics. This structure ensures continuity as it is passed on to new generations. Therefore, children learn culture in their living conditions and their belonging to society is increased with these structures. Today, the increasing media interaction, the large amount of time spent in these channels, and the accessibility of content created from all origins necessitates the appropriate transfer of cultural elements in these channels. Based on this, an analogical study was conducted on the cartoons that children watch with interest, in the name of cultural transfer and applicability.“Rafadan Tayfa”and“Z Takımı”cartoons were selected as the sample and ten episodes were randomly selected and analyzed. Cultural elements in data analysis were divided into“daily life”,“art and literatüre”,“knowledge”; the existence of these elements were compared in terms of their ratio to each other and their applicability. These data were evaluated in written form and graps. In the suggestions and conclusion section, conclusions were drawn based on the study carried out for the correct transfer of folk culture elements.