Katmanlı program'la desteklenen dijital yazma etkinlikleriyle üstün yetenekli öğrencilerin bilgilendirici metin yazma becerilerinin geliştirilmesi
Devoloping informative text writing skills of gifted students through digital writing activities supported by layered curriculum
- Tez No: 873923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN KARAKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Katmanlı Program, Süreç-Tür Yazma Modeli, Dijital Yazma, Haber Metni, Üstün Yetenekli Öğrenciler, Layered Curriculum, Process-Genre Writing Model, Digital Writing, News Text, Gifted Students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 523
Özet
Araştırmanın amacı; Katmanlı Program'la desteklenen, Süreç-Tür Yazma Modeli çerçevesinde hazırlanan dijital yazma (KPDY) etkinlik uygulamalarının üstün yetenekli öğrencilerin bilgilendirici metinlerden haber metni yazma becerilerinin geliştirilmesine nasıl katkı sağladığını, haber metinleri yazmaya yönelik görüşlerinde, yazma motivasyonlarında, yazma özerkliklerinde, öğrenme stillerinde ve dijital teknolojiye yönelik tutumlarında değişime yol açıp açmadığını araştırmaktır. Çalışmada, öğretmenin bireysel yaptığı eylem araştırması modeli kullanılmıştır. Öğrencilerin haber metinlerini üstbilişsel düzeyde yazabilmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan KPDY etkinlik uygulamaları, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde bir Bilim ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilmiştir. Haber metinleri dil, biçim, içerik, yapı özellikleriyle anlama, anlatma ve eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesinde önemli etkisi görülebilen metin türlerindendir. Bu sebepten çalışmada haber metinleri seçilmiştir. Türkçe dersinde uygulanan araştırmanın verileri; Dijital Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçeği, Yazma Özerkliği Ölçeği, Yazma Motivasyonu Ölçeği, Kolb'un Öğrenme Stilleri Envanteri-3, GAYBER (Gerekçelendirilmiş Analitik Haber Metni Yazma Becerisi Rubriği), Haber Yazma Yönerge Metni, Anlama ve Yazma Beceri Testleri, E-Portfolyo, Öz-Akran-Grup-Öğretmen-Yazılı Anlatım Değerlendirme Formları, GAYBER (Gerekçeler), Yarı Yapılandırılmış Öğrenci Görüşme Formları, Araştırmacı Gözlem Formları, Araştırmacı Günlüğü, Öğrenci Günlüğü ve öğrenciler tarafından oluşturulan haber metinleridir. Uygulama on üç hafta sürmüştür. Öğrencilere haber metni yazdırılırken şu aşamalar takip edilmiştir: 1. Yazma Öncesi (Metin Türünü Kavrama, Metin Türüne Özgü Yazmaya Alışma), 2. Metin Türüne Özgü Yazma. Dijital yazma çalışmaları, uygulama süresince Web 2.0 araçları kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen nicel veriler, Excel ve SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiştir. Nitel veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmada; KPDY etkinliklerinin üstün yetenekli ortaokul öğrencilerinin haber yazma becerilerini üstbilişsel düzeyde geliştirdiği, haber metinleri yazmaya yönelik görüşlerini olumlu yönde etkilediği, yazma motivasyonlarını arttırdığı, öğrenme stillerinde farklılaşmayı sağladığı, yazma özerkliklerini ve dijital yetkinliklerini geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Süreç-Tür Yazma Modeli'nin Katmanlı Program ve dijital yazma ile desteklenmesinin araştırma kapsamında ulaşılan sonuca etkisi olduğu belirlenmiştir. BİLSEM'de eğitim alan üstün yetenekli ortaokul öğrencileri için KPDY etkinliklerinin farklı metin türleri için hazırlanması ve yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate how digital writing activity practices supported by Layered Curriculum (LCDW) and prepared within the framework of the Process-Genre Writing Model contribute to the development of gifted students' ability to write news texts from informative texts, and whether they lead to changes in their views on writing news texts, their writing motivation, their writing autonomy, their learning styles and their attitudes towards digital technology. In the study, the action research model conducted by the teacher individually, was used. LCDW activity practices, which were prepared to enable students to write news texts at a metacognitive level, were carried out in a Science and Art Center in the second semester of the 2022-2023 academic year. News texts are one of the text types that can have a significant impact on the development of comprehension, expression and critical thinking skills with their language, form, content and structure features. For this reason, news texts were selected in the study. The data of the research applied in Turkish lesson are Attitude towards Digital Technology Scale, Writing Autonomy Scale, Writing Motivation Scale, Kolb's Learning Styles Inventory-3, JANTWSR (Justified Analytical News Text Writing Skill Rubric), News Writing Instruction Text, Comprehension and Writing Skill Tests, E-Portfolio, Self-Peer-Group-Teacher-Written Expression Evaluation Forms, JANTWSR (Justifications), Semi-Structured Student Interview Forms, Researcher Observation Forms, Researcher's Diary, Student Diary and news texts created by students. The implementation lasted thirteen weeks. The following stages were followed while the students were writing news texts: 1. Pre-Writing (Understanding the Text Type, Familiarization with Specific Writing to Text Type), 2. Specific Writing to Text Type. Digital writing activities were carried out using Web 2.0 tools during the implementation. The obtained quantitative data were analyzed with Excel and SPSS 25 package program. Qualitative data were evaluated by content analysis. In the study, it was concluded that LCDW activities improved news writing skills of gifted secondary school students at the metacognitive level, positively affected their views on writing news texts, increased their writing motivation, differentiated their learning styles, and improved their writing autonomy and digital competencies. It was determined that supporting the Process-Genre Writing Model with Layered Curriculum and digital writing has an effect on the results reached within the scope of the research. It is recommended to prepare and disseminate LCDW activities for different text types for gifted secondary school students studying at BILSEM.