5E modeli çerçevesinde öğretmen adaylarının fark etme becerisi: Cisimlerin farklı yönlerden görünümleri
Teacher candidates' noticing skills within the framework of 5E model: Views of objects from different directions
- Tez No: 873958
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH ŞİMŞEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Fark Etme, 5E Modeli, Cisimlerin Farklı Yönlerden Görünümleri, Matematik Öğretmeni Adayları, Noticing Skill, 5E Model, Views of Objects from Different Directions, Prospective Mathematics Teachers
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının cisimlerin farklı yönlerden görünümleri konusuna yönelik 5E öğrenme modeline göre dersin planlanması ve işlenişinde öğrencilerin matematiksel düşünüşlerini fark etme becerilerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 7. sınıf seviyesinde cisimlerin farklı yönlerden görünümleri konusundaki iki kazanım seçilmiştir. Öğretmen adaylarının öğrenci düşünüşlerini fark etme becerileri, 5E modeline göre oluşturdukları ders planları ve ders işleyişlerine ilişkin video kayıtlarının yorumları üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışmanın katılımcıları bir devlet üniversitesinde ilköğretim matematik öğretmenliği programına kayıtlı son sınıf altı öğretmen adayından oluşmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışmasının kullanıldığı bu çalışmada veri toplama araçlarını ders planları, görüşme, görüşme formu, ders video kayıtları ve video analiz formu oluşturmaktadır. Veriler, van Es (2011) tarafından geliştirilen ve dört düzeyden oluşan teorik çerçeveye göre analiz edilmiştir. Öğretmen adaylarının ders planlarını hazırlama aşamasında fark etme düzeylerini ortaya koymak için görüşmelerden elde edilen bulgular detaylı bir şekilde sunulmuştur. Ders planlarını oluşturma sürecinin analizi sonucunda öğretmen adaylarının fark etme düzeylerinin düzey 1 ile düzey 4 arasında değiştiği bulgusu ortaya çıkmıştır. Öğretmen adaylarının hazırladıkları ders planlarına yönelik ders işleyişlerinden sonra elde edilen bulgular incelendiğinde, Grup 1 ve Grup 2'nin 5E modelinin farklı basamaklarında çoğunlukla Düzey 1 seviyesinde farkındalık gösterdikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda öğretmenlerin hizmet öncesi eğitimlerine yönelik ve bu alanda çalışma yapacak araştırmacılar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the pre-service teachers' ability to recognize students' mathematical thinking in the planning and teaching of the lesson according to the 5E learning model for the topic of the views of objects from different directions. For this purpose, two acquisitions on the topic of the appearances of objects from different directions at the 7th grade level were selected. The pre-service teachers' ability to recognize students' thinking was evaluated through the lesson plans they created according to the 5E model and the interpretations of the video recordings of their lessons. The participants of the study consisted of six senior pre-service teachers enrolled in the elementary mathematics teaching program at a state university. In this study, in which case study, one of the qualitative research methods, was used, the data collection tools consisted of lesson plans, interview, interview form, video recordings of the lessons and video analysis form. The data were analyzed according to the theoretical framework developed by van Es (2011), which consists of four levels. The findings obtained from the interviews were presented in detail in order to reveal the pre-service teachers' level of realization during the preparation of lesson plans. As a result of the analysis of the process of creating lesson plans, it was found that the awareness levels of the pre-service teachers ranged between Level 1 and Level 4. When the findings obtained after the lesson plans prepared by the pre-service teachers were analyzed, it was determined that Group 1 and Group 2 mostly showed awareness at Level 1 in different steps of the 5E model. In line with the results obtained, suggestions were presented for the pre-service training of teachers and for researchers who will conduct studies in this field.