Kadınların kişilik özelliklerinin cinsel mitlere inancı üzerine etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of women's personality characteristics on their belief in sexual myths
- Tez No: 873979
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP EJDER APAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, cinsel mitler, cinsel yaşam, ebe, inanç, kadın, karakter, kişilik özellikleri, Sexuality, sexual myths, sexual life, midwife, belief, woman, character, personality traits
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amaç kadınlarda kişilik yapısına göre cinsel mitlere inanma düzeylerinde değişiklik olup olmadığını araştırmaktır. Materyal ve Metot: Araştırma, tanımlayıcı tipte bir anket çalışmasıdır. Araştırma Mayıs 2024-Haziran 2024 tarihleri arasında Dursun Odabaş Tıp Merkezi içerisinde bulunan kadınlarla yapılmıştır. Hastane idaresinden alınan son verilere göre hastaneye günlük 1.568 kadın başvurmaktadır. Salant ve Dilma'nın Örneklem formülü kullanılarak örneklem büyüklüğü 384 olarak hesaplanmıştır. Ölçek veya anket formunun eksik veya yarım bırakılması olasılığı göz önünde bulundurularak 475 katılımcıya ulaşılmıştır. Verilerinin toplanmasında, araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”,“On Maddeli Kişilik Ölçeği”ve“Cinsel Mitler Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların OMKÖ ölçek toplam puan ortalaması 3.48±0.50, CMÖ ölçek toplam puan ortalaması 59.98±18.44 olduğu ve ortalamanın üzerinde yüksek olduğu saptanmıştır. Kadınların CMÖ toplam puan ortalaması ile OMKÖ toplam puan ortalaması arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Cinsel şiddet alt boyutu toplam puanı ile OMKÖ ölçeği toplam puanı arasında zayıf düzeyde ve negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Yani cinsel mitler arttıkça kişilik özelliklerinden; dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk, deneyime açıklık alt boyutları azalmaktadır. İçedönük, sorumsuz, deneyime kapalı, uyumsuz kişilik tipleri ise arttıkça cinsel mitler artmaktadır. Duygusal dengelilik alt boyutu ile cinsel mitler arasında bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate whether there is a change in the level of belief in sexual myths in women according to their personality structure. Materials and Methods: The research is a descriptive type survey study. The research was conducted with women who applied to Dursun Odabaş Medical Center between May 2024 and June 2024. According to the latest data received from the hospital administration, 1,568 women apply to the hospital daily. Using Salant and Dilma's Sampling Formula, the sample size was calculated as 384. Considering the possibility of the scale or survey form being left incomplete or incomplete, 475 participants were reached.“Personal Information Form”,“Ten-Item Personality Scale”and“Sexual Myths Scale”prepared by the researcher were used to collect the data. Results: It was determined that the participants' OMKÖ scale total score average was 3.48±0.50, and the CMÖ scale total score average was 59.98±18.44, which was higher than the average. A significant negative relationship was found between women's CMÖ total score average and OMKÖ total score average. Conclusion: A weak and negatively significant relationship was found between the sexual violence subscale total score and the OMKÖ scale total score. In other words, as sexual myths increase, personality traits; The sub-dimensions of extroversion, agreeableness, conscientiousness and openness to experience are decreasing. As introverted, irresponsible, closed to experience and maladaptive personality types increase, sexual myths increase. No relationship was found between the emotional stability subscale and sexual myths.