Ceza muhakemesi kanununa göre koruma tebdirleri nedeni ile tazminat istenilebilecek haller
Cases where compensation may be demanded due to protective measures according to the code of criminal procedure
  1. Tez No: 874005
  2. Yazar: YASİN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULBAKİ GİYİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma tedbirleri, koruma tedbirleri nedeni ile tazminat, Devletin haksız koruma tedbirlerinin uygulanmasından dolayı sorumluluğu, kişi özgürlüğü, devletin sorumluluğu, rücu, restriction for prophylactic purpose, compensation of restriction, responsibility of state from unfair restrictions, freedoms of individuals, responsibility of the state, claim of recourse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kişinin temel haklarına müdahale yetkisi bulunan devlet aygıtı, bu yetkisini kullanırken vatandaşına haksız olarak verdiği zararı gidermekle yükümlüdür. Uygulamada bu zararın giderim şekli tazminat olarak karşımıza çıkmaktadır. Vatandaşın tazminat hakkı en fazla ceza uygulamalarında ortaya çıkmaktadır. Zira devlet, ceza uygulamasında vatandaş üzerinde müdahale yetkisini kullanırken vatandaşın pasif durumda olması söz konusudur. Devlet aygıtı, kolluk kuvvetleri ve akabinde yargı organları vasıtasıyla bazı temel hak ve özgürlüklere müdahale edebilmektedir. Kişi suçsuz olduğunu ispat edene kadar haksız uygulamalara maruz kalabilmektedir. Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) kişiyi hürriyetinden yoksun bırakabilme etkisine sahip koruma tedbirleri düzenlenmiştir. Bunun yanında uygulanan koruma tedbirleri nedeni ile oluşan zararların devlet tarafından hangi şartlarda tazmin edilebileceği, tazminattan kimlerin sorumlu olduğu ve dava açma şekli hakkındaki düzenlemelere de kanunda yer verilmiştir. Biz de çalışmamızda, hangi hallerde söz konusu koruma tedbirleri nedeniyle ortaya çıkan zararın devlet tarafından giderilmesinin istenebileceğini, şartlarını, tazminatın geri alınması ve devletin rücu hakkını inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
State that has domination power on the individuals has the responsibility to compensate the damage that caused by state with mispanishment. İn implementation the damage that occured by state is covered with compensation.The right to have the compensation mostly coused by mispunishment by the state. Because the individuals are in a passive situation when the state use its domination power. The state may cause to a restriction in fundamental rights and freedoms because the state use its domination power by low enforcers in judgement process. Becouse of this individuals may face with unfair conditions. Code of criminal prosedure are regulated in a way that can allow to restric some fundamential rights for prophylactic purpose.On the other hand The code of criminal prosedure indicate the circumstance of compensation, the sides which are responsible from ristriction of fundamentional rights and the ways how to apply to courts.İn this study we will evaluate the condition that gives right for compensation, condition of compensation, the conditions that may cause to taking the compensation back and lastly the claim on recourse.