Devlet, sosyal politika ve sosyal ve ekonomik destek hizmeti alanların yaşamı üzerine sosyolojik bir araştırma: Mersin örneği
A sociological research on the lives of those receiving the state, social policy and social and economic support service: Mersin example
- Tez No: 874052
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİM ODABAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Devlet, Sosyal Politika, Yoksulluk, Çocuk, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti, State, Social Policy, Poverty, Children, Social and Economic Support Services
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Devlet, bireysel ve toplumsal bilinç düzeylerinde kendisini oluşturmaya devam eden bir varlıktır. Devletin bu anlamda oluşumunu sağlayan çeşitli araçları vardır ve bu araçları arasında sosyal politikalar da yer almaktadır. Bu çalışmada amaç: devletin aktörlüğünde yürütülen sosyal politikalar kapsamındaki sosyal yardım türlerinden biri olan ve yoksulluk yaşayan çocuklar için ailelerine verilen sosyal ve ekonomik destek hizmetini alan kadınların ve erkeklerin devleti nasıl anlamlandırdığını sosyolojik açıdan analiz etmektir. Araştırmanın yöntemi, nitel araştırma yöntemidir. Mersin ilinin Akdeniz ilçesinde yaşayan ve sosyal ve ekonomik destek hizmeti alan 21 kadın ve 11 erkek olmak üzere toplam 32 kişi ile görüşülmüştür. Veriler, yarı- yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla eşi cezaevinde, eşinden boşanmış, eşi vefat etmiş ve dini nikâhlı eşinden ayrılmış olup da sosyal ve ekonomik destek hizmeti alanlar olmak üzere toplam dört kategoride sınıflandırılan kadınlarla ve erkeklerle yapılan derinlemesine görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda sosyal ve ekonomik destek hizmeti alanların ''paternalist'' bir devlet anlayışına sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. Yoksulluk yaşayan, düzenli geliri olmayan, parçalanmış ailelerde yaşayan, çocuğu olan ve devletten aldıkları sosyal yardımları geçinme stratejileri arasına yerleştiren kadınlar ve erkekler tarafından devlet, ''anne- baba'' ve ''her şey'' olarak görülmektedir. Devlet, bir sosyal yardım türü olan sosyal ve ekonomik destek hizmeti aracılığıyla kendisini ete kemiğe bürüyerek yoksulların yaşamına ''devlet baba'' yı yerleştirmektedir. Yoksul kadınlar ve erkekler, devleti otorite kuran, güçlü, koruyan, sahip çıkan, çocuklarına karşı bakım sorumluluğunu yerine getiren ve aile üyeleri arasında yer alan bir ''anne- baba'' olarak nitelendirmektedirler.
Özet (Çeviri)
The state is an entity that continues to shape itself at individual and societal consciousness levels. Various tools contribute to the formation of the state, among which social policies play a significant role. The aim of this study is to sociologically analyze how individuals, particularly women and men benefiting from social and economic support services aimed at families with children living in poverty, which are part of social policies carried out under the auspices of the state, perceive the state. Qualitative data collection technique was employed in this research. Thirty-two individuals, including 21 women and 11 men benefiting from social and economic support services and residing in the Mediterranean district of Mersin province, were interviewed. The data were collected through in- depth interviews with women and men classified into four categories: those whose spouses are in prison or deceased, who are divorced or separated from their religiously married spouse, benefiting from social and economic support services. These interviews were conducted using a semi-structured interview form. According to the study recipients of social and economic support have a“paternalistic”perception of the state. Women and men living in poverty, with no regular income, residing in fragmented families, having children, and incorporating the social assistance they receive from the state into their survival strategies, perceive the state as both“parent”and“everything. The state embodies itself through a type of social assistance known as social and economic support service. The state embeds itself as a ”father“ figure in the lives of the poor. Poor women and men characterize the state as an authoritative, powerful entity that protects, supports, fulfills caregiving responsibilities towards their children, and also as a member of the family, akin to a ”parent." Among the types of social assistance provided by the state, social and economic support services, hold a significant place among their survival strategies.